• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Koľko cukru by sme denne mali skonzumovať?

  • 20:29 06.12.2018
  • Bratislava
Koľko cukru by sme denne mali skonzumovať?

O cukre sa hovorí ako o prírodnom zabijakovi. Je síce pravda, že cukor stojí za mnohými ochoreniami, no celkom sa ho vzdať nemusíme. Akú dennú dávku by sme mali prijímať?

Početné štúdie o vplyve cukru na zdravie človeka nás presviedčajú o tom, že cukor je spúšťačom niekoľkých zdravotných problémov: vysokého krvného tlaku, zlých hladín cholesterolu a zvýšeného rizika zápalu, ktorý vedie k ďalším chronickým ochoreniam.

Problémom pre zdravie však nie sú prírodné cukry, ktoré možno nájsť v ovocí v podobe fruktózy a v mliečnych výrobkoch v podobe laktózy. Skutočným zabijakom sú sladidlá v podobe bieleho cukru, hnedého cukru, sirupu a iných.

Na otázku, prečo nás prírodné cukry neohrozujú v takej miere ako sladidlá, existujú 2 odpovede. V prvom rade si treba uvedomiť, že prírodné cukry sa v produktoch nevyskytujú v obrovskom množstve. Druhým dôvodom je fakt, že prírodné cukry sa vyskytujú vo výrobkoch, ktoré okrem nich obsahujú prospešné minerály a vitamíny. Možno v nich nájsť aj antioxidanty a vlákninu.

Koľko gramov cukru by sme denne mali zjesť?

Odporúčania sa líšia v závislosti od organizácie.

Americká srdciarska spoločnosť (American Heart Association) napríklad hovorí, že muži by denne mali prijať najviac 9 kávových lyžičiek sladidiel (respektíve 150 kalórií alebo 36 gramov) a ženy najviac 6 kávových lyžičiek (čo je tiež 100 kalórií a 25 gramov).

Svetová zdravotnícka organizácia zas hovorí, že pridané sladidlá by mali tvoriť menej ako 10 percent celkového denného príjmu kalórií. Dospelý by tak mal denne zjesť 50 gramov cukru, respektíve 12 a pol kávovej lyžičky. Len pre predstavu treba uviesť, že napríklad typická plechovka Pepsi obsahuje 41 gramov pridaných sladidiel.

Najlepšou radou v tomto prípade je zrejme nezaoberať sa príliš číslami. Jednoducho začnite nahrádzať obľúbené presladené pochúťky zdravšími variantmi. Nezabúdajte pritom na jednu vec: cukor ako cukor.

Je síce pravda, že javorový sirup a med obsahujú viac antioxidantov ako biely cukor, ale stále sú to sladidlá, a naše telo sa k nim postaví rovnako ako k cukrom.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie

Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie

DNES - 21:08Zdravie

Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.

Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

DNES - 20:33Zdravie

Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.

Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie

Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie

DNES - 19:58Zdravie

Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.