Kefír: Mliečny zázrak vhodný nielen na zlepšenie trávenia

Účinky kefíru si už niekoľko storočí vážia na Kaukaze, v Rusku a strednej Ázii. Populárny je aj u nás, no nie všetci poznajú každý jeho blahodarný účinok.
Kefír je kvasený mliečny nápoj pochádzajúci z regiónu na pohraní Európy a Ázie. Chuťou a zložením sa podobá na jogurt, no je redší a kyslejší. Pri fermentácii kefíru vzniká oxid uhličitý, vďaka ktorému sa zdá, akoby nápoj bublinkoval. Práve fermentácia je kľúčový faktor, ktorý rozhoduje o tom, ako bude kefír chutiť.
Podobne, ako mlieko, aj kefír je bohatou zásobou vápnika a bielkovín. Od mlieka sa však odlišuje vyššou hladinou probiotík, inak povedané „dobrých baktérií“, ktoré pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach ako nafukovanie a zápcha.
Niektoré výskumy naznačujú, že vďaka rozštiepeniu laktózy v procese fermentácie môžu kefír piť aj ľudia s laktózovou intoleranciou. Zrná kefíru obsahujú približne 30 druhov prospešných baktérií, okrem iného aj laktobacily, ktoré sa zoširoka využívajú pri tráviacich ťažkostiach.
Dobrý na trávenie
Vďaka obsahu probiotík možno kefír využiť ako pomôcku pri tráviacich problémoch. Probiotiká pomáhajú obnoviť črevnú rovnováhu, a slúžia aj ako prevencia pred ochoreniami tráviaceho traktu.
Pomáha pri chudnutí
Obezita sa spája s nerovnováhou črevných baktérií. Niektoré výskumy naznačujú, že laktobacily prítomné v kefíre sa dokážu podieľať na zmene hmotnosti.
Upevňuje zdravie kostí
Tradičný kefír, vyrobený z kravského mlieka, je dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K, pričom oba tieto prvky sú potrebné pre pevné a zdravie kostí. Postupom veku kosti slabnú a zvyšuje sa riziko osteoporózy a zlomenín. Kefír môže v tomto prípade pomôcť, a to najmä ženám po menopauze, ktoré sú v najväčšom ohrození.
Zmierňuje zápal
Zápal v tele sa podieľa na vzniku viacerých ochorení, vrátane zápalu čreva a reumatoidnej artritídy. Probiotiká, ktoré sa skrývajú v kefíre, majú protizápalové účinky, a tak slúžia ako skvelá prevencia aj liečebná pomôcka.
Vedľajšie účinky
Rôzne spoločnosti pri výrobe kefíru využívajú rôzne postupy, a tak sa môže stať, že kefír, ktorý ste kúpili vy, bude obsahovať menej probiotických baktérií ako ten, ktorý kúpila suseda. Pokiaľ nie ste zvyknutí na probiotiká alebo kvasené jedlá, odporúča sa začať piť kefír po malých dávkach a postupne sa prepracovať k vyšším.
Niektorí ľudia pri pití kefíru uvádzajú aj vedľajšie príznaky ako nafukovanie, zápcha alebo hnačka.
Vodný kefír
V posledných rokoch prerazil na trh aj takzvaný vodný kefír. Vyrába sa podobne ako jeho mliečny brat, a líši sa stavbou zrniečok. Vodný kefír je skvelou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú konzumácii mliečnych výrobkov, no neobsahuje také isté množstvo vápnika a bielkovín.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.