Pri spracovávaní avokáda často vynechávame dôležitý krok

Prinesiete si z obchodu čerstvé avokádo, rozrežete ho na polovice, vyberiete jadro a odstránite šupku. Čo v tomto postupe chýba?
Avokádo už ani na Slovensku nie je veľké tabu, a za posledné roky si získalo obľubu ako príloha k jedlám, ale aj ako ingrediencia do receptov.
Mnohí z nás pri spracovaní tohto exotického ovocia zabúdajú na jednu vec, ktorá má potenciál ohroziť zdravie a imunitu – opláchnutie avokáda.
Šupka avokáda síce pôsobí ako dostatočná ochranná bariéra jeho zelených vnútorností, no americká Správa potravín a liečiv (Food and Drug Administration, FDA) upozorňuje, že v skutočnosti je sídlom nebezpečných baktérií ako listéria a salmonela.
Zahraniční potravinári od roku 2014 testovali prítomnosť baktérií v 1.615 avokádach, z ktorých 17 percent obsahovalo listériu na šupke. Vnútro avokáda bolo infikované touto baktériou len v 3 prípadoch z 1.254 kusov. Salmonela sa nachádzala na šupke avokáda len v necelom 1 percente prípadov.
Riziko kúpy nakazeného avokáda sa vám možno nezdá byť vysoké, ale aj tak by ste mali ovocie pred prerezaním umyť. V prípade, že šupka obsahuje škodlivé baktérie, pri rezaní ovocia sa môžu preniesť aj do jeho vnútra.
Tu odporúčania FDA ešte nekončia. Ako sa píše na blogu FoodSafety.gov, po kontakte s čerstvými potravinami by ste si mali umývať ruky po dobu aspoň 20 sekúnd. Nezabúdajte na to, že okrem avokáda treba umývať všetko čerstvé ovocie a zeleninu.
Pokiaľ chcete dosiahnuť dokonalé očistenie šupky, použite pri umývaní jemnú kefku a utrite avokádo do látkovej alebo papierovej utierky. FDA tiež odporúča čo najrýchlejšie skonzumovať avokádo po odstránení šupky. Dokážete tak „obmedziť množstvo patogénu, ak sa vnútri nachádza, ktorému môžu byť konzumenti vystavení.“
Ak tieto rady nezaberú a pokiaľ nemáte slabý imunitný systém alebo nie ste tehotná, nákazu listériou dokážete vyliečiť aj svojpomocne.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.