• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
16°Bratislava

Steatóza: Ako zvrátiť stukovatenie pečene pomocou zeleniny

  • 20:12 21.12.2018
  • Bratislava
Steatóza: Ako zvrátiť stukovatenie pečene pomocou zeleniny

Zelenina dokáže chrániť pečeň pred stukovatením.

Nový výskum publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) odhalil, že zlúčenina prítomná v zelenej listovej zelenine pomáha predchádzať steatóze pečene u myší.

Stukovatenie alebo steatóza pečene je stav, pri ktorom sa v pečeni tvorí tuk. Jednou z najčastejších príčin tohto chronického ochorenia pečene v západných krajinách je obezita, nadváha a metabolické rizikové faktory.

V súčasnosti neexistuje žiadna schválená liečba steatózy, ktorá môže prejsť do vážnejších stavov, ako je steatohepatitída, fibróza a cirhóza. Odborníci odporúčajú znížiť telesnú hmotnosť, zdravšie sa stravovať a cvičiť na zníženie tuku v pečeni.

Nový výskum však môže naznačovať nový druh liečby. Vedci z Karolinska Institutet vo Švédsku publikovali štúdiu, v ktorej uvádzajú, že anorganický dusičnan - zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v zelenej listovej zelenine - môže znížiť tvorbu tukov v pečeni.

Anorganický dusičnan je kľúčom k zdravej pečeni

Mattias Carlström, docent na katedre fyziológie a farmakológie Karolinska Institutet a jeho kolegovia skúmali, ako doplnenie dusičnanov do vysoko tučnej stravy ovplyvní zdravie myší. Myši rozdelili do troch skupín. Kontrolná skupina dostala normálnu stravu, ďalšia skupina dostávala vysoko tučnú stravu a tretia mala vysoko tučnú stravu doplnenú o dusičnany.

Carlström uviedol podrobnosti o výsledkoch:

"Keď sme doplnili dusičnany myšiam, ktoré boli kŕmené potravou s vysokým obsahom tukov a cukru, zaznamenali sme výrazne nižší podiel tuku v pečeni."

Výskumníci tiež zistili, že hlodavce, ktoré dostávali dusičnan, mali nižší krvný tlak a lepšiu citlivosť na inzulín.

Stačí 200 gramov listovej zeleniny denne

Predchádzajúce výskumy ukázali, že diétne dusičnany zvyšujú bunkový metabolizmus. Zelená listová zelenina môže chrániť pred metabolickými stavmi, ako je diabetes typu 2. Vedci tiež vedia, že vyššia konzumácia ovocia a zeleniny má pozitívny účinok na funkciu kardiovaskulárneho systému. Ako dodáva Carlström:

"Myslíme si, že tieto choroby sú spojené podobnými mechanizmami, kde oxidačný stres spôsobuje ohrozené signalizovanie oxidu dusnatého, čo má nepriaznivý vplyv na kardiometabolické funkcie. Nikto sa zatiaľ nezameriava na dusičnany, o ktorých si myslíme, že sú kľúčové. Teraz chceme uskutočniť klinické štúdie na prešetrenie terapeutickej hodnoty doplnkov dusičnanov, aby sme znížili riziko steatózy pečene. Výsledky by mohli viesť k vývoju nových farmakologických a nutričných prístupov.”

Ďalšie štúdie sú potrebné na objasnenie toho, ktoré zlúčeniny sú zodpovedné za tieto zdravotné vlastnosti a na potvrdenie, že dusičnan je kľúčom pre pečeňové a metabolické zdravie. Medzitým tím vedcov odporúča, aby ľudia konzumovali viac zelenej listovej zeleniny.

Ako uvádza Carlström, medzi potraviny s najvyššou koncentráciou anorganických dusičnanov patrí zeler, špenát, šalát a rukola. “Nie je potrebné obrovské množstvo na dosiahnutie ochranných účinkov, ktoré sme pozorovali - len asi 200 gramov denne," hovorí Carlström. "Bohužiaľ veľa ľudí v týchto dňoch rozhodne neje dostatok zeleniny," dodáva.

Zdroj: Info.sk, TM, pnas.org, niddk.nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?