Vitamín B9: 10 dôvodov, prečo vám nesmie chýbať kyselina listová

O kyseline listovej je známe, že pomáha predchádzať vrodeným chybám u detí, no tento vitamín nie je určený len pre tehotné ženy.
Kyselina listová, tiež známa ako folát alebo vitamín B9, má mnoho zdravotných výhod pre ženy aj mužov všetkých vekových kategórií. Kyselina listová sa nachádza v potravinách, ako je napríklad zelená listová zelenina, cestoviny či fazuľa. Jej účinky môžu byť veľmi výhodné nielen pre ženy, ale aj pre mužov, pretože kyselina listová pomáha telu rozkladať, vytvárať a používať nové bielkoviny, ako aj tvoriť nové krvinky a vytvárať novú DNA.
Štúdie ukázali, že kyselina listová môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám, depresii, Alzheimerovej chorobe, cukrovke 2. typu a dokonca niektorým formám rakoviny.
10 faktov, ktoré ste nevedeli o kyseline listovej
- Výskum ukázal, že tehotné ženy môžu užívaním kyseliny listovej znížiť riziko rázštepu chrbtice u dieťaťa až o 70%.
- Tehotné ženy by mali uživať užívať 400 mcg (0,4 mg) kyseliny listovej.
- Folát pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam (infarkt, mŕtvica), Alzheimerovej chorobe a niektorým formám rakoviny.
- Kyselina listová pomáha telu metabolizovať a eliminovať homocysteín, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní hladiny cholesterolu.
- Kyselina listová pracuje s 3 ďalšími živinami na zníženie hladín homocysteínu - vitamín B6, vitamín B12 a trimetylglycín, tiež známy ako betaín.
- Nezabudnite užívať zinok, horčík a kyselinu listovú spolu s riboflavínom (Vitamín B2) a pyridoxínom (Vitamín B6), aby ste lepšie metabolizovali omega 3 mastné kyseliny.
- Dodržiavajte pravidelný príjem kyseliny listovej, ak máte v rodinnej anamnéze Parkinsonovu, Alzheimerovu chorobu alebo rakovinu prostaty.
- Neprekračujte dávku 1000 mcg kyseliny listovej denne - jej nadmerný príjem by mohlo viesť k poškodeniu nervov alebo nedostatku vitamínu B12.
- Štúdie ukazujú, že dlhodobé užívanie kyseliny listovej pomáha zachovať dobrú pamäť a schopnosť spracovávať informácie, najmä u tých, ktorí už vykazujú príznaky straty pamäti.
- Viaceré druhy cestovín, chleba, obilnín, a ovocných štiav je obohatených o vitamín B9.
Potraviny, ktoré majú vysoký obsah kyseliny listovej
Brokolica
Nielenže je brokolica jedným z najlepších detoxikačných jedál, je tiež skvelým zdrojom kyseliny listovej. Len jedna šálka brokolice vám poskytne približne 24% dennej odporúčanej dávky kyseliny listovej spolu s množstvom ďalších dôležitých živín. Je vhodné ju konzumovať surovú alebo ľahko dusenú.
Fazuľa, hrášok a šošovica
Malá miska akéhokoľvek druhu strukovín vám poskytne vysoké percento odporúčanej dennej dávky folátu.
Kukurica
Táto populárna zelenina obsahuje dostatok folátu. Len jedna šálka varenej kukurice vám poskytne približne 76 mcg kyseliny listovej, čo predstavuje takmer 20% vašej dennej potreby. Je lepšie však uprednostniť čerstvú kukuricu pred konzervovanou.
Mrkva
Len jedna šálka surovej mrkvy vám poskytne takmer 5% dennej odporúčanej dávky vitamínu B9. Doprajte si baby mrkvu ako občerstvenie alebo pridajte strúhanú mrkvu do vašich šalátov.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?