• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
12°Bratislava

Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie

  • 19:17 04.01.2019
  • Bratislava
Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie

Prezradíme vám, čo robí z kumkvatu tak výnimočné ovocie.

Kumkvaty sú malé citrusové plody podlhovastého tvaru s oranžovo-žltou kožou a sladko kyslastou dužinou podobnou mandarinke či pomaranču. Plody majú veľkosť veľkej olivy a rastú na stromoch s hustými vetvami, tŕňmi, tmavými lesklými zelenými listami a bielymi voňavými kvetmi. Kumkvaty sú pôvodom z Východnej Ázie, Južnej Číny a Tichomoria, ale pestujú sa aj v iných oblastiach, ako je India, Japonsko a Taiwan.

Plody sú jedlé aj s kožou a semenami a chuťou sa podobajú limetke, citrónu a pomaranču, kedy sa mieša sladká s kyslým a koža je mierne trpkastá.

Kumkvat obsahuje množstvo vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E, vápnika, železa, horčíka, mangánu, fosforu, draslíka, sodíka, zinku a vlákniny.

Zdravotné výhody kumkvatu

Zlepšuje imunitu: Kumkvat je dobrým zdrojom vitamínu C, takže môže pomôcť zlepšiť imunitu a chráni vás pred prechladnutím, chrípkou a inými infekciami.

Udržiava dobrú hladinu cholesterolu: Kumkvat obsahuje dobré množstvo vlákniny, Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín, ktoré účinne pôsobia pri znižovaní hladiny cholesterolu.

Chráni pred cukrovkou: Prírodný antioxidant vitamín C chráni pred voľnými radikálmi a pomáha odstraňovať voľné radikály z tela, čím sa zníži riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Chráni pokožku: Štúdie zistili, že potraviny bohaté na antioxidanty môžu zabrániť predčasnému starnutiu pokožky tým, že ju chránia pred poškodením voľnými radikálmi a kumkvat je skvelým zdrojom dvoch antioxidantov: vitamínu A a vitamínu C.

Zlepšuje zdravie kostí a zubov: Kumkvat obsahuje vápnik, ktorý je prospešný pre kosti a zuby. Vitamín A je tiež nevyhnutný pre dobrý vývoj kostí a zubov.

Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat

Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat, aby ste z neho získali čo najväčší úžitok, je zjesť ho celý aj so šupkou a semienkami. Je však potrebné sa uistiť, že konzumujete kumkvat v bio kvalite, ktorý nebol postrekovaný pesticídmi ani inými chemikáliami. Pesticídy a iné chemikálie môžu byť potenciálne škodlivé pre telo.

Zdroj: Info.sk, TM, nutrition-and-you.com, berryfruit.info, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.