• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie

  • 19:17 04.01.2019
  • Bratislava
Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie

Prezradíme vám, čo robí z kumkvatu tak výnimočné ovocie.

Kumkvaty sú malé citrusové plody podlhovastého tvaru s oranžovo-žltou kožou a sladko kyslastou dužinou podobnou mandarinke či pomaranču. Plody majú veľkosť veľkej olivy a rastú na stromoch s hustými vetvami, tŕňmi, tmavými lesklými zelenými listami a bielymi voňavými kvetmi. Kumkvaty sú pôvodom z Východnej Ázie, Južnej Číny a Tichomoria, ale pestujú sa aj v iných oblastiach, ako je India, Japonsko a Taiwan.

Plody sú jedlé aj s kožou a semenami a chuťou sa podobajú limetke, citrónu a pomaranču, kedy sa mieša sladká s kyslým a koža je mierne trpkastá.

Kumkvat obsahuje množstvo vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E, vápnika, železa, horčíka, mangánu, fosforu, draslíka, sodíka, zinku a vlákniny.

Zdravotné výhody kumkvatu

Zlepšuje imunitu: Kumkvat je dobrým zdrojom vitamínu C, takže môže pomôcť zlepšiť imunitu a chráni vás pred prechladnutím, chrípkou a inými infekciami.

Udržiava dobrú hladinu cholesterolu: Kumkvat obsahuje dobré množstvo vlákniny, Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín, ktoré účinne pôsobia pri znižovaní hladiny cholesterolu.

Chráni pred cukrovkou: Prírodný antioxidant vitamín C chráni pred voľnými radikálmi a pomáha odstraňovať voľné radikály z tela, čím sa zníži riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Chráni pokožku: Štúdie zistili, že potraviny bohaté na antioxidanty môžu zabrániť predčasnému starnutiu pokožky tým, že ju chránia pred poškodením voľnými radikálmi a kumkvat je skvelým zdrojom dvoch antioxidantov: vitamínu A a vitamínu C.

Zlepšuje zdravie kostí a zubov: Kumkvat obsahuje vápnik, ktorý je prospešný pre kosti a zuby. Vitamín A je tiež nevyhnutný pre dobrý vývoj kostí a zubov.

Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat

Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat, aby ste z neho získali čo najväčší úžitok, je zjesť ho celý aj so šupkou a semienkami. Je však potrebné sa uistiť, že konzumujete kumkvat v bio kvalite, ktorý nebol postrekovaný pesticídmi ani inými chemikáliami. Pesticídy a iné chemikálie môžu byť potenciálne škodlivé pre telo.

Zdroj: Info.sk, TM, nutrition-and-you.com, berryfruit.info, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.