Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie
Prezradíme vám, čo robí z kumkvatu tak výnimočné ovocie.
Kumkvaty sú malé citrusové plody podlhovastého tvaru s oranžovo-žltou kožou a sladko kyslastou dužinou podobnou mandarinke či pomaranču. Plody majú veľkosť veľkej olivy a rastú na stromoch s hustými vetvami, tŕňmi, tmavými lesklými zelenými listami a bielymi voňavými kvetmi. Kumkvaty sú pôvodom z Východnej Ázie, Južnej Číny a Tichomoria, ale pestujú sa aj v iných oblastiach, ako je India, Japonsko a Taiwan.
Plody sú jedlé aj s kožou a semenami a chuťou sa podobajú limetke, citrónu a pomaranču, kedy sa mieša sladká s kyslým a koža je mierne trpkastá.
Kumkvat obsahuje množstvo vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E, vápnika, železa, horčíka, mangánu, fosforu, draslíka, sodíka, zinku a vlákniny.
Zdravotné výhody kumkvatu
Zlepšuje imunitu: Kumkvat je dobrým zdrojom vitamínu C, takže môže pomôcť zlepšiť imunitu a chráni vás pred prechladnutím, chrípkou a inými infekciami.
Udržiava dobrú hladinu cholesterolu: Kumkvat obsahuje dobré množstvo vlákniny, Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín, ktoré účinne pôsobia pri znižovaní hladiny cholesterolu.
Chráni pred cukrovkou: Prírodný antioxidant vitamín C chráni pred voľnými radikálmi a pomáha odstraňovať voľné radikály z tela, čím sa zníži riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Chráni pokožku: Štúdie zistili, že potraviny bohaté na antioxidanty môžu zabrániť predčasnému starnutiu pokožky tým, že ju chránia pred poškodením voľnými radikálmi a kumkvat je skvelým zdrojom dvoch antioxidantov: vitamínu A a vitamínu C.
Zlepšuje zdravie kostí a zubov: Kumkvat obsahuje vápnik, ktorý je prospešný pre kosti a zuby. Vitamín A je tiež nevyhnutný pre dobrý vývoj kostí a zubov.
Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat
Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat, aby ste z neho získali čo najväčší úžitok, je zjesť ho celý aj so šupkou a semienkami. Je však potrebné sa uistiť, že konzumujete kumkvat v bio kvalite, ktorý nebol postrekovaný pesticídmi ani inými chemikáliami. Pesticídy a iné chemikálie môžu byť potenciálne škodlivé pre telo.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.