Cherimoya: Ako jesť ovocie lásky a ako vám prospieva
Zistite, ako si vybrať ideálnu cherimoyu, ako ju skladovať, správne jesť a ako môže toto ovocie prospievať vášmu zdraviu.
Cherimoya (Annona cherimola) je lahodné exotické ovocie pôvodom z Peru a Ekvádoru, no dlho ho pestovali aj domorodí obyvatelia Južnej a Strednej Ameriky. Navonok vyzerá ako veľká zelená šiška a môže dosahovať hmotnosť od 220 gramov až do 2 kilogramov. Svojim tvarom môže pripomínať srdce, preto sa o ňom hovorí, že je ovocie lásky.
Vo vnútri skrýva šťavnatú bielu dužinu s veľkými čiernymi semenami a chutí ako kombinácia ananásu, manga, papáje a vanilky. Cherimoya bola najobľúbenejším ovocím spisovateľa Marka Twaina.
Zdravotné prínosy
- Okrem sladkej a príjemnej chuti vám Cherimoya môže poskytnúť aj množstvo živín, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
- Cherimoya má množstvo kalórií podobných mangu. 100 g čerstvej dužiny má približne 75 kalórií. Neobsahuje však žiadne nasýtené tuky ani cholesterol. Cherimoya je dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny - na 100 g obsahuje 3 g vlákniny, čo predstavuje 8% odporúčaného denného príjmu. Vláknina pomáha chrániť sliznicu hrubého čreva pred toxickými látkami tým, že ich na seba naviaže a chráni tak pred vznikom rakoviny.
- Cherimoya obsahuje niekoľko polyfenolových antioxidantov. Patria medzi ne najmä Annogenné acetogeníny. Acetogeníny, ako je napríklad asimicín či bulatacinarát, sú silné cytotoxíny a bolo zistené, že majú protirakovinové, antimalarické a anitparazitické vlastnosti.
- Je to veľmi dobrým zdrojom vitamínu C. 100 gramov ovocia vám poskytne 34% dennej odporúčanej spotreby. Vitamín C pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu a vylučovať škodlivé voľné radikály z tela.
- Cherimoya je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6 (pyridoxínu). 100 g čerstvého ovocia poskytuje 0,257 mg alebo 20% odporúčanej dennej dávky vitamínu B6. Pyridoxín pomáha udržiavať neurochemické hladiny GABA v mozgu. Vysoké hladiny GABA zmierňujú podráždenosť, napätie a bolesti hlavy.
- Cherimoye majú vyvážený pomer sodíka a draslíka. Dobrá hladina draslíka pomáha regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak, a tým pádom znižuje vplyv sodíka. Na svoju váhu obsahujú viac minerálov ako veľa bežných plodov, ako sú jablká. Sú bohaté na meď, horčík, železo a mangán.
Výber a skladovanie
Cherimoye sú k dispozícii od novembra do mája. Vyberajte si plody, ktoré sú žltozelené, pevné a bez tmavých škvŕn. Cherimoya dozrieva pri izbovej teplote niekoľko dní, kým zmäkne. Po dozretí má však veľmi krátku trvanlivosť. Rovnako ako u banánov, cherimoya sa nemôže skladovať dlhšiu dobu v chladničke, pretože jej mráz škodí. Rozomletá na kašu alebo ako šťava vám v mrazničke vydrží niekoľko týždňov.
Ako jesť cherimoyu
Pred prípravou ovocie dobre umyte pod tečúcou vodou. Jedlá je iba dužina ovocia, preto cherimoyu rozkrojte a dužinu vyberte lyžičkou. Nezabudnite odstrániť čierne semená, ktoré nie sú jedlé a dokonca môžu byť toxické, ak sa užijú rozdrvené.
Video: Ako jesť cherimoyu
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.