Cherimoya: Ako jesť ovocie lásky a ako vám prospieva

Zistite, ako si vybrať ideálnu cherimoyu, ako ju skladovať, správne jesť a ako môže toto ovocie prospievať vášmu zdraviu.
Cherimoya (Annona cherimola) je lahodné exotické ovocie pôvodom z Peru a Ekvádoru, no dlho ho pestovali aj domorodí obyvatelia Južnej a Strednej Ameriky. Navonok vyzerá ako veľká zelená šiška a môže dosahovať hmotnosť od 220 gramov až do 2 kilogramov. Svojim tvarom môže pripomínať srdce, preto sa o ňom hovorí, že je ovocie lásky.
Vo vnútri skrýva šťavnatú bielu dužinu s veľkými čiernymi semenami a chutí ako kombinácia ananásu, manga, papáje a vanilky. Cherimoya bola najobľúbenejším ovocím spisovateľa Marka Twaina.
Zdravotné prínosy
- Okrem sladkej a príjemnej chuti vám Cherimoya môže poskytnúť aj množstvo živín, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
- Cherimoya má množstvo kalórií podobných mangu. 100 g čerstvej dužiny má približne 75 kalórií. Neobsahuje však žiadne nasýtené tuky ani cholesterol. Cherimoya je dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny - na 100 g obsahuje 3 g vlákniny, čo predstavuje 8% odporúčaného denného príjmu. Vláknina pomáha chrániť sliznicu hrubého čreva pred toxickými látkami tým, že ich na seba naviaže a chráni tak pred vznikom rakoviny.
- Cherimoya obsahuje niekoľko polyfenolových antioxidantov. Patria medzi ne najmä Annogenné acetogeníny. Acetogeníny, ako je napríklad asimicín či bulatacinarát, sú silné cytotoxíny a bolo zistené, že majú protirakovinové, antimalarické a anitparazitické vlastnosti.
- Je to veľmi dobrým zdrojom vitamínu C. 100 gramov ovocia vám poskytne 34% dennej odporúčanej spotreby. Vitamín C pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu a vylučovať škodlivé voľné radikály z tela.
- Cherimoya je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6 (pyridoxínu). 100 g čerstvého ovocia poskytuje 0,257 mg alebo 20% odporúčanej dennej dávky vitamínu B6. Pyridoxín pomáha udržiavať neurochemické hladiny GABA v mozgu. Vysoké hladiny GABA zmierňujú podráždenosť, napätie a bolesti hlavy.
- Cherimoye majú vyvážený pomer sodíka a draslíka. Dobrá hladina draslíka pomáha regulovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak, a tým pádom znižuje vplyv sodíka. Na svoju váhu obsahujú viac minerálov ako veľa bežných plodov, ako sú jablká. Sú bohaté na meď, horčík, železo a mangán.
Výber a skladovanie
Cherimoye sú k dispozícii od novembra do mája. Vyberajte si plody, ktoré sú žltozelené, pevné a bez tmavých škvŕn. Cherimoya dozrieva pri izbovej teplote niekoľko dní, kým zmäkne. Po dozretí má však veľmi krátku trvanlivosť. Rovnako ako u banánov, cherimoya sa nemôže skladovať dlhšiu dobu v chladničke, pretože jej mráz škodí. Rozomletá na kašu alebo ako šťava vám v mrazničke vydrží niekoľko týždňov.
Ako jesť cherimoyu
Pred prípravou ovocie dobre umyte pod tečúcou vodou. Jedlá je iba dužina ovocia, preto cherimoyu rozkrojte a dužinu vyberte lyžičkou. Nezabudnite odstrániť čierne semená, ktoré nie sú jedlé a dokonca môžu byť toxické, ak sa užijú rozdrvené.
Video: Ako jesť cherimoyu

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.