Koenzým Q10: Aké sú jeho účinky a čo sa stane, keď ho máme málo
Nedostatok tejto chemickej zlúčeniny môže mať nepriaznivé účinky na telo.
Koenzým Q10 je antioxidant, ktorý telo prirodzene produkuje a ukladá ho do zložiek buniek nazývaných mitochondrie. Tento koenzým súvisí s energiou, chráni bunky a má pozitívne účinky na srdce.
Ako antioxidant chráni bunky neutralizáciou voľných radikálov, čím znižuje oxidačný stres. Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie tkaniva, zápal a bunkovú apoptózu alebo bunkovú smrť. Existujú väzby medzi oxidačným stresom a množstvom porúch, vrátane Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.
Hladiny koenzýmu Q10 vekom prirodzene klesajú. Vedci našli spojenie medzi nedostatkom koenzýmu Q10 a ochorením srdca a rakovinou.
Zdravotné výhody koenzýmu Q10
Zlepšuje zdravia srdca
Koenzým Q10 môže pomôcť pri liečbe srdcových ochorení, ako je srdcové zlyhanie a vysoký krvný tlak, najmä u starších jedincov. Jedna štúdia uviedla, že koenzým Q10 je dôležitým faktorom pre prežitie starších dospelých s chronickým srdcovým zlyhaním. Iný výskum ukázal, že môže pomôcť ľuďom zotaviť sa z niektorých typov operácií srdca.
Zmierňuje migrény
Podľa Americkej akadémie neurológie a American Headache Society môže koenzým Q10 pomáhať pri prevencii migrény, aj keď výskum na podporu tejto problematiky je stále obmedzený. Je možné, že koenzým Q10 má tento účinok, pretože udržuje mitochondrie v bunkách zdravé.
Zmierňuje vedľajšie účinky statínov
Niektoré výskumy naznačujú, že koenzým Q10 môže pomôcť zmierniť svalovú slabosť, ktorá je spôsobená užívaním liekov na zníženie hladiny cholesterolu, známych ako statíny. Výsledky inej štúdie však ukázali, že liečba koenzýmom Q10 neznižuje bolesť svalov súvisiacu s týmto liekmi.
Zdroje a dávkovanie
Koenzým Q10 je možné získať konzumáciou určitých druhov mäsa a bielkovín z obilnín, ale množstvo prítomné v týchto potravinách je príliš malé na výraznejšie zvýšenie hladín koenzýmu Q10 v tele.
Potraviny, ktoré obsahujú koenzým Q10:
- vnútornosti, ako sú obličky a pečeň
- kuracie, hovädzie a bravčové mäso
- mastné ryby, ako sú sardinky a pstruhy
- špenát
- brokolica
- sója
- celozrnné výrobky
Koenzým Q10 sa dá dopĺňať injekciou alebo vo forme kapsúl alebo tabliet. Štúdie bežne používali denné dávky koenzýmu Q10 v rozmedzí od 50 miligramov až po 1200 mg u dospelých. Typická denná dávka pre osoby, ktoré majú nedostatok koenzýmu Q10 je 100-200 mg, zatiaľ čo pozorovaná bezpečná hladina je 1200 mg denne.
Vedľajšie účinky
Doplnky koenzýmu Q10 sú bezpečné, no mierne vedľajšie účinky môžu zahŕňať tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, nespavosť, vyrážky, únavu, závraty, citlivosť na svetlo, podráždenosť.
Účinky doplnkov koenzýmu Q10 môžu byť znížené užívaním statínov. Štúdie preukázali výrazné zníženie koncentrácií koenzýmu Q10 v plazme po liečbe statínmi. Koenzým Q10 môže znížiť účinnosť liekov na znižovanie krvného tlaku, ako je warfarín, čo môže zvýšiť riziko tvorby krvných zrazenín.
Koenzým môže tiež interferovať s inzulínom a niektorými chemoterapeutickými liekmi. Ľudia by mali užívanie akýchkoľvek nových doplnkov alebo liekov prekonzultovať so svojím lekárom.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.