• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.4.2025Meniny má Marek
12°Bratislava

Arašidy prospievajú vášmu zdraviu. Môžu sa jesť aj so šupkou?

  • 18:40 16.01.2019
  • Bratislava
Arašidy prospievajú vášmu zdraviu. Môžu sa jesť aj so šupkou?

Arašidy nemusia byť strašiakom. Tieto orechy majú mnoho zdravotných výhod a po ich konzumácii sa vám poďakuje nielen vaše srdce.

Konzumácia arašidov bola ešte donedávna zatracovaná, kvôli ich vysokému obsahu tukov. Nové štúdie však ukázali, že tieto orechy dokážu podporiť zdravší a dlhší život a dokonca môžu znížiť riziko úmrtí súvisiacich s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je infarkt a mŕtvica.

Pri konzumácii orechov by ste nemali vynechať červenkastú kožu, ktorou sú arašidy obalené, pretože je skvelým zdrojom antioxidantov. Štúdia Univerzity v Severnej Karolíne z roku 2012, publikovaná v časopise Journal of Food Science uvádza, že pridanie 5-percentnej koncentrácie arašidových šupiek do arašidového masla výrazne zvýšilo jeho hladiny antioxidantov bez toho, aby to ovplyvnilo chuť alebo štruktúru.

Výskum vedcov na Harvard University, ukázal, že konzumácia orechov päť alebo viackrát týždenne môže znížiť riziko cukrovky až o 27 percent a môže znížiť riziko srdcových ochorení o polovicu.

Štúdia uskutočnená výskumníkmi na Štátnej univerzite v Pennsylvánii zistila, že konzumácia arašidov po jedle s vysokým obsahom tukov má pozitívny ochranný účinok na tepny a cievy. Ako uviedol vedúci štúdie Xiaoran Liu:

"Predchádzajúce štúdie ukázali, že jedinci, ktorí konzumujú arašidy viac ako dvakrát týždenne, majú nižšie riziko koronárnych ochorení srdca. Táto štúdia poukazuje na to, že ochranný účinok konzumácie arašidov môže byť čiastočne spôsobený ich priaznivým účinkom na zdravie tepien."

Aké prospešné živiny sa nachádzajú v arašidoch?

  • Vitamíny E, C a B
  • Minerály, ako je mangán, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, selén a meď
  • Proteíny
  • Omega-6 mastné kyseliny
  • Vláknina
  • Sacharidy a prírodné cukry pre energiu

Aké ďalšie zdravotné výhody vám môžu arašidy poskytnúť?

  1. Jedenie surových nesladených a nesolených arašidov prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu kvôli vysokému množstvu zdravých tukov.
  2. Šupka arašidov, ktorá tvorí asi 3 % orechu, je bohatá na fenolové zlúčeniny - antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom, ktorý vedie k rôznym typom rakoviny a chorôb.
  3. Arašidy obsahujú aj dostatok vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre udržanie zdravého tráviaceho systému a čriev.
  4. Tehotné ženy by si mali dopriať arašidy kvôli vysokému obsahu kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre prevenciu vrodených porúch u novorodencov. Ako ukázala štúdia, konzumácia rôznych druhov orechov počas tehotenstva môže viesť k nižšiemu riziku vzniku alergie dieťaťa na tieto plody.

Kto by sa mal vyhýbať arašidom?

Konzumácii podzemnice olejnej by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí sú na arašidy alergickí. Ak si nie ste istí, či máte alergiu na arašidy, alebo nie, najlepšie je navštíviť alergológa. Arašidy spôsobujú vážne alergické reakcie, ktoré v niektorých prípadoch vedú k smrti.

Koľko arašidov by ste mali zjesť?

Pravidelné konzumovanie arašidov vám viac prospeje, ako ublíži. Priberanie vám nehrozí, pokiaľ budete dodržiavať dávku približne jednej hrsti arašidov denne. Úplne sa však vyhnite soleným, sladkým a praženým arašidom, ktoré môžu vášmu telu uškodiť kvôli vysokému obsahu cukru a soli.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, newswise.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.