Arašidy prospievajú vášmu zdraviu. Môžu sa jesť aj so šupkou?
Arašidy nemusia byť strašiakom. Tieto orechy majú mnoho zdravotných výhod a po ich konzumácii sa vám poďakuje nielen vaše srdce.
Konzumácia arašidov bola ešte donedávna zatracovaná, kvôli ich vysokému obsahu tukov. Nové štúdie však ukázali, že tieto orechy dokážu podporiť zdravší a dlhší život a dokonca môžu znížiť riziko úmrtí súvisiacich s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je infarkt a mŕtvica.
Pri konzumácii orechov by ste nemali vynechať červenkastú kožu, ktorou sú arašidy obalené, pretože je skvelým zdrojom antioxidantov. Štúdia Univerzity v Severnej Karolíne z roku 2012, publikovaná v časopise Journal of Food Science uvádza, že pridanie 5-percentnej koncentrácie arašidových šupiek do arašidového masla výrazne zvýšilo jeho hladiny antioxidantov bez toho, aby to ovplyvnilo chuť alebo štruktúru.
Výskum vedcov na Harvard University, ukázal, že konzumácia orechov päť alebo viackrát týždenne môže znížiť riziko cukrovky až o 27 percent a môže znížiť riziko srdcových ochorení o polovicu.
Štúdia uskutočnená výskumníkmi na Štátnej univerzite v Pennsylvánii zistila, že konzumácia arašidov po jedle s vysokým obsahom tukov má pozitívny ochranný účinok na tepny a cievy. Ako uviedol vedúci štúdie Xiaoran Liu:
"Predchádzajúce štúdie ukázali, že jedinci, ktorí konzumujú arašidy viac ako dvakrát týždenne, majú nižšie riziko koronárnych ochorení srdca. Táto štúdia poukazuje na to, že ochranný účinok konzumácie arašidov môže byť čiastočne spôsobený ich priaznivým účinkom na zdravie tepien."
Aké prospešné živiny sa nachádzajú v arašidoch?
- Vitamíny E, C a B
- Minerály, ako je mangán, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, selén a meď
- Proteíny
- Omega-6 mastné kyseliny
- Vláknina
- Sacharidy a prírodné cukry pre energiu
Aké ďalšie zdravotné výhody vám môžu arašidy poskytnúť?
- Jedenie surových nesladených a nesolených arašidov prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu kvôli vysokému množstvu zdravých tukov.
- Šupka arašidov, ktorá tvorí asi 3 % orechu, je bohatá na fenolové zlúčeniny - antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom, ktorý vedie k rôznym typom rakoviny a chorôb.
- Arašidy obsahujú aj dostatok vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre udržanie zdravého tráviaceho systému a čriev.
- Tehotné ženy by si mali dopriať arašidy kvôli vysokému obsahu kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre prevenciu vrodených porúch u novorodencov. Ako ukázala štúdia, konzumácia rôznych druhov orechov počas tehotenstva môže viesť k nižšiemu riziku vzniku alergie dieťaťa na tieto plody.
Kto by sa mal vyhýbať arašidom?
Konzumácii podzemnice olejnej by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí sú na arašidy alergickí. Ak si nie ste istí, či máte alergiu na arašidy, alebo nie, najlepšie je navštíviť alergológa. Arašidy spôsobujú vážne alergické reakcie, ktoré v niektorých prípadoch vedú k smrti.
Koľko arašidov by ste mali zjesť?
Pravidelné konzumovanie arašidov vám viac prospeje, ako ublíži. Priberanie vám nehrozí, pokiaľ budete dodržiavať dávku približne jednej hrsti arašidov denne. Úplne sa však vyhnite soleným, sladkým a praženým arašidom, ktoré môžu vášmu telu uškodiť kvôli vysokému obsahu cukru a soli.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.