• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Vývar dokáže podporiť zdravie srdca. Uvarte si ten správny!

  • 20:01 17.01.2019
  • Bratislava
Vývar dokáže podporiť zdravie srdca. Uvarte si ten správny!

Vývary sa tešia veľkej popularite a podľa nedávnych štúdií dokonca pomáhajú zdraviu srdca.

Dobrý vývar, ktorý si mnohí z nás doprajú pravidelne k obedu, má mnoho zdravotných výhod, no ak zvolíte vývar z kostí namiesto zeleninového, poďakuje sa vám aj vaše srdce. Pomalé varenie kostí spolu s octom uvoľňuje živiny, ktoré by ste bežne vyhodili aj s nejedlými časťami. Silný vývar z kostí má veľké množstvo výhod, vrátane znižovania zápalu a lepšieho spánku.

Nedávna štúdia publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry však otestovala účinok vývaru z bravčových kostí na zdravie srdca. Zamerala sa pritom na aminokyseliny a peptidy, ktoré vylučujú kosti a spojivové tkanivá vo vývare.

Vývar z kostí podporuje zdravie srdca

Výskumníci sa zaujímali o to, ako varenie kostí uvoľňuje proteíny, ktoré sa počas trávenia delia ďalej na menšie reťazce aminokyselín, označované ako peptidy. Po takomto rozpade môžu mať peptidy veľmi odlišné vlastnosti od pôvodných proteínov.

Výskumný tím, ktorý viedla Leticia Mora, chcel zistiť, či by bravčové kosti mohli byť zdrojom prospešných peptidov, ktoré by pomohli ľuďom so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.

Po experimente s vývarom otestovali výsledné peptidy, aby zistili, či môžu blokovať určité enzýmy, o ktorých je známe, že sa podieľajú na srdcových ochoreniach. Podľa autorov "ich inhibícia môže mať za následok zníženie vysokého krvného tlaku a zmiernenie porúch vrátane diabetu 2. typu, obezity, aterosklerózy a zápalových ochorení."

Peptidy vo vývare dokážu lepšie prejsť cez steny čriev

Vedci zistili, že peptidy - prevažne odvodené z hemoglobínu a kolagénu - môžu blokovať enzýmy súvisiace so srdcovým ochorením, dokonca aj po varení a trávení.

Navyše merali prítomnosť iných peptidov a zistili, že mnohé z nich boli reťazce len dvoch alebo troch aminokyselín, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že budú schopné prejsť cez črevnú stenu a budú tak účinné. Autori uzatvárajú:

"Tieto výsledky naznačujú, že kosti v polievkách a vývaroch môžu mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie a možné zníženie vysokého krvného tlaku."

Ako však uvádzajú autori, pochopenie chémie potravín je len malý krok smerom k realizácii ich vplyvu na zdravie. Vedci budú musieť uskutočniť viac výskumov, než budú môcť definitívne potvrdiť výhody vývaru pre srdce.

Tu je niekoľko receptov, ktorými sa môžete inšpirovať:
Zdroj: Info.sk, TM, pubs.acs.org, health.harvard.edu, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.