Iba 9 dní tejto stravy dokáže znížiť vaše IQ
Tieto potraviny dokážu už behom 9 dní znížiť vaše IQ a spôsobujú lenivosť.
Potraviny s vysokým obsahom tukov môžu znížiť inteligenciu už behom 9 dní, tvrdí výskum publikovaný v časopise The FASEB Journal. Štúdia na potkanoch ukázala, že len po niečo vyše týždni konzumácie potravín s vysokým obsahom tukov sa poznávacie schopnosti znížili o 20%. Po deviatich dňoch boli ovplyvnené nielen ich kognitívne schopnosti, ale aj ich fyzická výkonnosť sa znížila o 50%.
Krátkodobé účinky stravy s vysokým obsahom tukov sú alarmujúce, hovoria výskumníci. Iná štúdia ukázala, že strava s vysokým obsahom tukov môže znížiť kognitívne schopnosti aj u ľudí.
Doktor Andrew Murray, prvý autor štúdie, povedal:
"Zistili sme, že keď potkany prešli zo štandardného krmiva s nízkym obsahom tuku na stravu s vysokým obsahom tukov, ukázalo sa u nich prekvapivo rýchle zníženie fyzického výkonu. Iba po deviatich dňoch dokázali behať až o 50 percent menej na bežiacom páse ako tie myši, ktoré zostali na krmivách s nízkym obsahom tuku."
Závery pochádzajú zo štúdie potkanov, ktoré boli pôvodne kŕmené štandardnou stravou s nízkym obsahom tukov. Polovici z nich potom vymenili krmivo za stravu s vysokým obsahom tukov. Murray vysvetlil, ako by táto strava vyzerala u ľudí:
"Pri štandardnom krmive 7,5% kalórií pochádza z tuku. To je vcelku nízkotučná strava, podobne ako keby ľudia mali jesť len müsli. Strava s vysokým obsahom tukov, pri ktorej 55 percent kalórií pochádza z tuku, znie ako veľa, ale v skutočnosti to nie je mimoriadny nárast podľa ľudských štandardov. Približuje sa tomu strava zložená z nezdravého jedla."
Vysoko tučná strava znižuje inteligenciu aj fyzický výkon
Výsledky ukázali, že po deviatich dňoch potkany, ktoré kŕmili stravou s vysokým obsahom tukov, robili o 20% viac chýb, keď sa učili navigovať v bludisku. Tiež dokázali odbehnúť o 50% menšiu vzdialenosť. Vedci tiež zistili, že srdce potkanov sa zväčšilo, kvôli zvýšeným nárokom na prekrvenie tela.
Spoluautorka štúdie Kieran Clarke uviedla:
"Toto sú prekvapujúce výsledky. Ukazuje to, že krmivo s vysokým obsahom tuku dokonca počas krátkych časových období môže výrazne ovplyvniť expresiu génov, metabolizmus a fyzickú výkonnosť. "
Profesor Jeremy Pearson povedal:
"Zdá sa, že už po týždni zmena stravy spôsobila, že srdcia potkanov boli oveľa menej účinné. Už vieme, že na dlhodobú ochranu zdravia srdca by sme mali znížiť množstvo potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov."
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.