Artičoky: 10 dôvodov, prečo by ste ich mali jesť častejšie
Artičoky možno už celkom bežne nájsť v obchodoch, no väčšina z nás im nevenuje takú pozornosť, akú si zaslúžia. Prečo by sme ich mali jesť častejšie?
S artičokami ste sa už určite stretli napríklad ako s prílohou na pizzi alebo v šaláte. Asi ste sa pritom nezamýšľali nad tým, koľko zdravia vám vie táto chutná zelenina poskytnúť.
Okrem toho, že artičoky sú bohatým zdrojom vitamínov, dokážu vám pomôcť aj pri rôznorodých zdravotných ťažkostiach. Väčšina výživových poradcov odporúča jesť zeleninu a ovocie v surovom stave, aby sa v nich zachovalo čo najviac prospešných látok, ale u artičok môžete spraviť výnimku. V čom teda spočíva tajomstvo ich zdravotných výhod?
1. Sú nabité živinami
Drobné hlavičky artičok obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, A a železa, ako aj draslík a antioxidanty.
Jedna priemerná porcia artičok obsahuje
- 64 kalórií
- 0,4g tuku
- 7g vlákniny
- 14,3g sacharidov
- 3,5g bielkovín
- 1g cukru
2. Obsahujú kopu bielkovín
V jednej porcii artičok nájdete zhruba 3,5 gramu bielkovín – teda oveľa viac ako v iných druhoch zeleniny. Ak v stravovaní uprednostňujete bielkoviny z rastlín oproti bielkovinám z mäsa, máme pre vás dobrú správu! Ako ukázal výskum z Journal of the Americal College of Cardiology, máte oproti „mäsožravcom“ nižšie riziko srdcového ochorenia.
3. Obsahujú množstvo vlákniny
Vláknina podporuje dobré trávenie a zažehnáva pocit hladu. Poskytuje aj dlhodobé zdravotné účinky, ako nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Polovica pohára artičok obsahuje asi 7 gramov vlákniny, teda viac ako štvrtinu z odporúčaného denného príjmu pre ženy, alebo pätinu z odporúčaného príjmu pre mužov.
4. Posilňujú zdravie čriev
Artičoky sú bohaté na inulín, ktorý je jedinečnou formou vlákniny schopnou chrániť organizmus pred gastrointestinálnymi problémami ako zápcha, posilniť vstrebávanie vápnika a zotaviť imunitný systém. Inulín má tiež funkciu prebiotika, teda posilňuje zdravie čriev.
5. Posilňujú imunitný systém
Artičoky sa nachádzajú vysoko na zozname jedál najbohatších na antioxidanty a látky posilňujúce imunitný systém.
6. Obsahujú množstvo polyfenolov
Artičoky obsahujú kopu polyfenolov, ktoré opravujú poškodené bunky imunitného systému. Okrem toho fungujú aj ako prevencia pred chorobami.
7. Pomáhajú s alergiami
Ak do svojho jedálnička často zaraďujete artičoky a iné druhy zeleniny, máte šancu vyhnúť sa zápalu v tele. Artičoky sú výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá má dobré predpoklady na porazenie alergií a astmy. Kyselina listová sa odporúča prijímať aj počas tehotenstva.
8. Pomáhajú znižovať telesný tuk
Žiadna potravina sa nevie postarať o to, aby ste za noc schudli o niekoľko kíl, ale práve artičoky sú skvelým pomocníkom pri snahe schudnúť. Štúdia z časopisu Pharmacological Research hovorí, že jedna artičoka má približne 25 kalórií, takže pomáha udržiavať zdravú váhu.
9. Pomáhajú obmedziť riziko rakoviny
Keďže artičoky dokážu znížiť zápal v tele, pomáhajú tým aj v boji proti vzniku rakoviny. Bolo tiež dokázané, že artičoky účinne bojujú proti niektorým už vzniknutým druhom rakoviny, ako je rakovina pankreasu a rakovina prsníka.
10. Znižujú hladinu cholesterolu a BMI
Keďže artičoky patria do zoznamu nespracovaných potravín, dokážu znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu ako aj BMI.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.