• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.4.2025Meniny má Juraj
13°Bratislava

Artičoky: 10 dôvodov, prečo by ste ich mali jesť častejšie

  • 18:31 29.01.2019
  • Bratislava
Artičoky: 10 dôvodov, prečo by ste ich mali jesť častejšie

Artičoky možno už celkom bežne nájsť v obchodoch, no väčšina z nás im nevenuje takú pozornosť, akú si zaslúžia. Prečo by sme ich mali jesť častejšie?

S artičokami ste sa už určite stretli napríklad ako s prílohou na pizzi alebo v šaláte. Asi ste sa pritom nezamýšľali nad tým, koľko zdravia vám vie táto chutná zelenina poskytnúť.

Okrem toho, že artičoky sú bohatým zdrojom vitamínov, dokážu vám pomôcť aj pri rôznorodých zdravotných ťažkostiach. Väčšina výživových poradcov odporúča jesť zeleninu a ovocie v surovom stave, aby sa v nich zachovalo čo najviac prospešných látok, ale u artičok môžete spraviť výnimku. V čom teda spočíva tajomstvo ich zdravotných výhod?

1. Sú nabité živinami

Drobné hlavičky artičok obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, A a železa, ako aj draslík a antioxidanty.

Jedna priemerná porcia artičok obsahuje

  • 64 kalórií
  • 0,4g tuku
  • 7g vlákniny
  • 14,3g sacharidov
  • 3,5g bielkovín
  • 1g cukru

2. Obsahujú kopu bielkovín

V jednej porcii artičok nájdete zhruba 3,5 gramu bielkovín – teda oveľa viac ako v iných druhoch zeleniny. Ak v stravovaní uprednostňujete bielkoviny z rastlín oproti bielkovinám z mäsa, máme pre vás dobrú správu! Ako ukázal výskum z Journal of the Americal College of Cardiology, máte oproti „mäsožravcom“ nižšie riziko srdcového ochorenia.

3. Obsahujú množstvo vlákniny

Vláknina podporuje dobré trávenie a zažehnáva pocit hladu. Poskytuje aj dlhodobé zdravotné účinky, ako nižšie riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Polovica pohára artičok obsahuje asi 7 gramov vlákniny, teda viac ako štvrtinu z odporúčaného denného príjmu pre ženy, alebo pätinu z odporúčaného príjmu pre mužov.

4. Posilňujú zdravie čriev

Artičoky sú bohaté na inulín, ktorý je jedinečnou formou vlákniny schopnou chrániť organizmus pred gastrointestinálnymi problémami ako zápcha, posilniť vstrebávanie vápnika a zotaviť imunitný systém. Inulín má tiež funkciu prebiotika, teda posilňuje zdravie čriev.

5. Posilňujú imunitný systém

Artičoky sa nachádzajú vysoko na zozname jedál najbohatších na antioxidanty a látky posilňujúce imunitný systém.

6. Obsahujú množstvo polyfenolov

Artičoky obsahujú kopu polyfenolov, ktoré opravujú poškodené bunky imunitného systému. Okrem toho fungujú aj ako prevencia pred chorobami.

7. Pomáhajú s alergiami

Ak do svojho jedálnička často zaraďujete artičoky a iné druhy zeleniny, máte šancu vyhnúť sa zápalu v tele. Artičoky sú výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá má dobré predpoklady na porazenie alergií a astmy. Kyselina listová sa odporúča prijímať aj počas tehotenstva.

8. Pomáhajú znižovať telesný tuk

Žiadna potravina sa nevie postarať o to, aby ste za noc schudli o niekoľko kíl, ale práve artičoky sú skvelým pomocníkom pri snahe schudnúť. Štúdia z časopisu Pharmacological Research hovorí, že jedna artičoka má približne 25 kalórií, takže pomáha udržiavať zdravú váhu.

9. Pomáhajú obmedziť riziko rakoviny

Keďže artičoky dokážu znížiť zápal v tele, pomáhajú tým aj v boji proti vzniku rakoviny. Bolo tiež dokázané, že artičoky účinne bojujú proti niektorým už vzniknutým druhom rakoviny, ako je rakovina pankreasu a rakovina prsníka.

10. Znižujú hladinu cholesterolu a BMI

Keďže artičoky patria do zoznamu nespracovaných potravín, dokážu znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu ako aj BMI.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com, sciencedirect.com, nih.gov, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.