Pozor na tieto 2 zložky v potravinách! Ovplyvňujú črevné baktérie a úzkosť
Bežné prídavné látky v potravinách môžu mať vplyv na črevné baktérie a zvyšujú úzkosť.
Prídavné látky v potravinách sú predmetom mnohých výskumov, ktoré sa snažia odhaliť ich vplyv na naše zdravie, pričom v poslednej dobe sa vedci zameriavajú na emulgátory v potravinách. Výrobcovia používajú tieto chemikálie na zmenu štruktúry potravín a predĺženie ich trvanlivosti.
Emulgátory nájdeme v mnohých potravinách, napríklad v niektorých druhoch chleba, čokolády, margarínu či spracovaného mäsa.
Skoršie štúdie ukázali, že emulgátory môžu zmeniť mikrobiómy myší, spôsobiť zápaly a zvýšiť riziko obezity a metabolických porúch. V štúdii na ľuďoch sa ukázalo, že črevné baktérie "môžu byť priamo ovplyvnené týmito bežne používanými potravinárskymi prísadami spôsobom, ktorý následne poháňa zápal čriev".
Skupina výskumníkov z Georgia State University v Atlante sa zamerala na dva bežné emulgátory - karboxymetylcelulóza (E466) a polysorbát-80 (E433) a zistila, že môžu dokonca ovplyvniť aj váš duševný stav.
Zdravie čriev súvisí so psychikou
Vedci už dávnejšie preukázali spojenie medzi mozgom a črevami, pričom štúdie ukázali, že zdravie čriev a črevných baktérií môže mať výrazný vplyv aj na duševnú pohodu. Táto najnovšia štúdia skúmala, či P80 a karboxymetylcelulóza môžu zmeniť mentálny stav myší. Výskumníci publikovali svoje zistenia v časopise Scientific Reports.
Tím vedcov pridal karboxymetylcelulózu a P80 do pitnej vody myší počas 12 týždňov. Potom pozorovali ich správanie, zmeny v mikrobióme a iné fyziologické parametre. Jeden z hlavných výskumných pracovníkov Geert de Vries stručne vysvetľuje svoju prácu:
"Položili sme otázku: Môže sa vplyv emulgátorov na všeobecný systémový zápal rozšíriť aj na mozog a na správanie? Odpoveď bola áno."
Vplyv emulgátorov na rastúce prípady úzkosti a zápalu čriev
Vedci ukázali, že emulgátory mali vplyv na črevné baktérie, ale výsledky boli odlišné u samcov a samíc, pričom sa odlišovali aj správaním. Konkrétne zaznamenali nárast úzkostného správania najmä u samcov myší. U samíc myší došlo k zníženiu sociálneho správania.
Presný spôsob, ako emulgátory ovplyvňujú správanie, nie je známy, existujú však isté teórie. Ako uvádza Geert de Vries:
"Vieme, že zápal spúšťa lokálne imunitné bunky, aby produkovali signalizačné molekuly, ktoré môžu ovplyvniť tkanivá na iných miestach, vrátane mozgu. Črevá tiež obsahujú vetvy blúdivého nervy, ktorý tvorí priamu informačnú cestu k mozgu."
Rozdiely medzi pohlaviami je ťažšie vysvetliť, no vedci vedia, že existujú určité rozdiely medzi fungovaním imunitného systému mužov a žien. Autori štúdie plánujú vo výskume pokračovať. Ako uvádza jeden z vedúcich výskumu Benoit Chassaing: "V súčasnosti skúmame mechanizmy, ktorými potravinové emulgátory ovplyvňujú črevnú mikroflóru, ako aj ľudský význam týchto zistení."
V posledných rokoch bol v západných krajinách zaznamenaný nárast úzkosti a výrazné zvýšenie zápalových ochorení čriev. Autori sa pýtajú, či k týmto zmenám prispievajú aj potravinové prísady. Zatiaľ výskumníci odporúčajú, aby sme viac skúmali prídavné látky pre ich vplyv na črevné baktérie, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v našom zdraví.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.