• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Pacientke zbabrali zákrok, pretrpela obrovské bolesti

  • 14:51 07.08.2013
  • PREŠOV/BARDEJOV
Pacientke zbabrali zákrok, pretrpela obrovské bolesti

V bardejovskej Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba , n. o. v Bardejove nesprávne poskytli zdravotnú starostlivosť onkologickej pacientke Marianne Petejovej Meššovej zo Zborova v okrese Bardejov.

V rámci predoperačnej prípravy jej lekári oddelenia anestézie a intenzívnej starostlivosti pri zavádzaní kanyly spôsobili obojstranný pneumothorax (vniknutie vzduchu do hrudníka, do priestoru medzi popľúcnicou a pohrudnicou).

Poškodená o tom informovala na stredajšej tlačovej besede v Prešove. Toto jej tvrdenie zistil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kde podala sťažnosť.

Pacientka očakávala po zbabranom zákroku, že sa jej vedenie nemocnice ospravedlní. Na tom trvá aj naďalej a súčasne zvažuje, že sa bude domáhať aj finančného odškodnenia.

Martin Vrba z tlačového odboru Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pre agentúru SITA uviedol, že prípad posudzoval prizvaný konzultant z odboru anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorého stanovisko úrad zohľadňoval. „Úrad skonštatoval, že bol nesprávne indikovaný zdravotný výkon a nedostatočne vedená zdravotná dokumentácia,“ píše sa v stanovisku. Ďalej sa v ňom uvádza, že „dohliadaný subjekt prijal nápravné opatrenia a úrad mu uložil pokutu 500 eur."

Operácia sa odsunula o osem týždňov

Petejová Meššová je z celého prístupu lekárov a vedenia nemocnice veľmi sklamaná. Pretrpela si obrovské bolesti, pre neodborný zákrok nemohla ísť na operáciu v stanovenom termíne. Ten sa odsunul o osem týždňov. Medzi tým musela opakovane chodiť zo Zborova do Košíc na ožarovanie.

Prvotné pochybenie bardejovských lekárov jej skomplikovalo celkový zdravotný stav, oddialilo operáciu a predĺžilo proces doliečovania. Pacientka je presvedčená, že išlo o ohrozenie jej života s možnými trvalými následkami. „Bol to môj najhorší zážitok v živote,“ vyhlásila.

Prípad sa stal v januári 2012, keď sa pacientka mala podrobiť laparoskopickému operačnému zákroku pre zhubný nádor čreva. V bardejovskej nemocnici jej v rámci predoperačnej prípravy mali zaviesť do podkľúčovej žily centrálny katéter. Mladý lekár sa dvakrát neúspešne pokúsil zaviesť kanylu do pravej strany hrude. Keď sa mu to nepodarilo, primár oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny jej zaviedol kanylu na ľavú stranu.

Pacientka nemohla dýchať a zvracala

Petejová Meššová uviedla, že hneď po zákroku pociťovala silné bolesti chrbta.

Lekári jej následne oznámili, že operáciu čreva urobia klasickou metódou, rozrezaním brucha, čo pacientka odmietla.

Z nemocnice ju na jej žiadosť prepustili domov aj so zavedenou kanylou. Na laparoskopickú operáciu sa rozhodla ísť do nemocnice v Košiciach – Šaci.

Manžel pacientky, ktorý je súčasne jej obvodným lekárom, ju doma ošetroval, no bolesti neutíchali. Po dvoch dňoch sa pacientka vrátila do nemocnice s obrovskými bolesťami.

Nemohla dýchať, zvracala, mala zvýšenú teplotu aj vysoký krvný tlak a žiadala kanylu vybrať. Ani potom sa jej neuľavilo. Na naliehanie manžela jej po siedmich dňoch urobili vyšetreniu na CT, ktoré potvrdilo obojstranný pneumothorax.

Agentúra SITA požiadala bardejovskú nemocnicu o vyjadrenie. Renáta Kohutová, asistentka námestníčky pre zdravotnú starostlivosť a poisťovne uviedla, že riaditeľ nemocnice Marián Petko je na dovolenke. Nemocnica sa k tomu vyjadrí po jeho návrate na budúci týždeň.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

DNES - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

DNES - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

DNES - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

DNES - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

DNES - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.