• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Premiér Fico výšku rodičovského príspevku nemení

  • 16:31 07.08.2013
  • BRATISLAVA
Premiér Fico výšku rodičovského príspevku nemení

Rodičovský príspevok ostáva na pôvodnej výške 199,6 eura. V budúcom roku sa zvýši na 203,2 eura, čo súvisí s rastom životného minima.

Rezort práce a sociálnych vecí nakoniec neobnoví poskytovanie rodičovského príspevku vo vyššej sume tým rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a platili príspevky na nemocenské poistenie.

Všetkým matkám tak bude štát naďalej vyplácať rodičovský príspevok v jednotnej sume.

Budúci rok o čosi viac

Tá v súčasnosti predstavuje 199,6 eura a od začiatku budúceho roka by sa mala vzhľadom na rast životného minima zvýšiť na 203,2 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, o ktorom by mala budúci týždeň v pondelok rokovať tripartita.

Navrhovaná novela zákona neobsahuje ani pôvodný zámer neposkytovať rodičovský príspevok pracujúcim matkám. Tento návrh stopol ešte začiatkom júla samotný premiér Robert Fico. "Zostáva právna úprava v takej podobe, v akej je," povedal.

Zdôraznil, že vláda nebude konsolidovať verejné financie na úkor sociálnej oblasti. "Pokiaľ ide o úvahy, ktoré vznikajú na ministerstvách, beriem to ako tímy, ktoré pripravujú rôzne podklady," povedal predseda vlády začiatkom minulého mesiaca. Následne sa však podľa neho nesie politická zodpovednosť.

Rozhodla väčšina

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška, ministerstvo vždy pri podobných nielen sociálnych, ale aj spoločenských témach hľadá širší konsenzus. "V rámci vyhodnotenia pripomienkového konania sme skonštatovali, že časť verejnosti, ktorej sa problematika priamo dotýka, sa priklonila k zachovaniu súčasných pravidiel,“ povedal. Aj ustúpenie od niektorých predkladaných návrhov je podľa neho legitímnym výsledkom legislatívneho procesu a potvrdením jeho zmyslu.

Podľa pôvodného legislatívneho návrhu ministerstva práce a sociálnych vecí mal rodičovský príspevok od začiatku budúceho roka klesnúť zo súčasných 199,6 eura na 160 eur pre matky, ktoré pred narodením dieťaťa nepracovali, a preto nezískali nárok na materskú dávku. Matka, ktorá pred pôrodom pracovala a má preto nárok na materskú dávku, mala dostávať vyšší príspevok v sume 260 eur. Rodičovský príspevok vo vyššej sume navrhovalo ministerstvo poskytovať do dvoch rokov veku dieťaťa.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Banská Bystrica vyvracia dezinformácie o uzavretom moste, prispel k nim aj Kotleba

Banská Bystrica vyvracia dezinformácie o uzavretom moste, prispel k nim aj Kotleba

DNES - 10:59Ekonomické

K uzavretiu mosta podľa mesta neprispela vojenská technika ani utajované uskladňovanie zbraní na letisku Sliač.

Dopravné obmedzenia pri Strečne zmiernia kvôli situácii v Banskej Bystrici

Dopravné obmedzenia pri Strečne zmiernia kvôli situácii v Banskej Bystrici

DNES - 9:41Ekonomické

Dopravné obmedzenia na ceste I/18 súvisiace so sanáciou svahu nad cestou medzi Strečnom a Dubnou Skalou budú v piatok trvať len do 13.00 h.

Dva diaľničné tunely zostanú 11 dní uzavreté

Dva diaľničné tunely zostanú 11 dní uzavreté

DNES - 8:00Ekonomické

Národná diaľničná spoločnosť pristúpi v piatok o 8.00 h k uzávere diaľničných tunelov Ovčiarsko a Žilina.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 20:58Ekonomické

Zákazníci by tento produkt nemali používať.

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

VČERA - 20:32Ekonomické

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v minulých dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu.