Fajčenie marihuany v mladom veku a zdravie v dospelosti – existuje medzi nimi spojenie?

Marihuana dokáže na krátky čas pomôcť pri liečbe závažných zdravotných ťažkostí. Jej rekreačné užívanie, obzvlášť v mladom veku, však v spoločnosti vytvára rôzne otázky. Dokáže mať negatívny dopad na zdravie v dospelosti?
Pred 20 rokmi by ste mali problém nájsť dílera, ktorý by vám na požiadanie zadovážil marihuanu, no dnes stretnete niekoho, kto ju ponúka, prakticky na každom rohu. Súčasné užívanie marihuany v porovnaní s 80. a 90. rokmi značne vzrástlo, a to predovšetkým u mladých ľudí. Ako však naznačujú výskumy, droga by sa neskôr mohla podpísať na ich psychickom zdraví.
Experti z Oxfordovej univerzity (Veľká Británia) a McGillovej univerzity (USA) v najrozsiahlejšom výskume svojho druhu približujú, že fajčenie marihuany pred dovŕšením 18. roku života môže viesť k vzniku depresie a samovražedných myšlienok v dospelosti.
Odborníci odhadujú, že ak by sa zaviedli účinnejšie opatrenia na zamedzenie užívania drogy u mládeže, v Británii a USA by sme mohli zachrániť až pol milióna dospelých, ktorí dnes trpia na mentálne poruchy.
Vedci argumentujú, že oproti dnešným silným odrodám marihuany, ktoré na ulici bežne dostať, sa v minulosti predávali relatívne slabé druhy, a preto neboli dôsledky fajčenia rastliny také zreteľné.
Zhoršené výsledky v škole aj vznik depresie. O týchto následkoch sa často nehovorí
Štúdia sa zamerala na sledovanie tínedžerov, ktorí pred dovŕšením 18. roku života aspoň raz užili marihuanu. Asi 7 percent z nich v dospelosti zaznamenalo výskyt depresie – vo Veľkej Británii išlo o 60.000 prípadov, v USA o 400.000. Spojenie medzi užívaním marihuany počas adolescencie a stresom v dospelosti sa nepodarilo preukázať.
Aj keď je riziko vzniku depresie u takýchto ľudí len mierne, užívanie marihuany u značného množstva mladých ľudí z neho robí legitímnu hrozbu. Vedci dúfajú, že v budúcnosti sa bude venovať viac času vzdelávaniu mladých o nežiaducich účinkoch tejto praktiky.
„Rozmer negatívnych účinkov konopy je u každého adolescenta individuálny a nedá sa predpovedať presné riziko, ale napriek tomu ide o dôležitý problém v oblasti verejného zdravotníctva, pretože užívanie konopy je v mladej generácii rozšírené,“ vysvetľuje profesor Andrea Cipriani z Oxfordu.
„Pravidelné užívanie v adolescencii sa spája s menším úspechom v škole, psychózou zo závislosti a oslabením neuropsychologických procesov, zvýšeným rizikom dopravných nehôd a dýchacími ťažkosťami vyvolanými fajčením.“
Štúdia sa nezameriavala na frekvenciu užívania marihuany jednotlivých účastníkov, ale pedagóg Ian Hamilton z University of York pre Mail Online povedal, že „je ťažké určiť, koľko konopy by ste museli užiť, aby u vás došlo k vzniku takýchto problémov, no so zaručením vieme konštatovať, že veľkosť dávok a ako často ich užívate má vplyv na zvýšenie rizika.“
V súvislosti so vznikom mentálnych problémov vedci upozorňujú, že rizikové môže byť už aj užívanie marihuany raz za mesiac, a pri častejšom užívaní riziko narastá.
Rekreačné užívanie marihuany navodzuje stav upokojenia, a dokáže zmierniť príznaky depresie a stresu. Z dlhodobého hľadiska ale môže viesť aj k vzniku bipolárnej poruchy, schizofrénie, depresie, nervozity a negatívnemu prístupu k spoločenskému životu.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.