• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
15°Bratislava

Hasiči dostali pod kontrolu lesný požiar nad Betliarom

  • 12:31 08.08.2013
  • BETLIAR
Hasiči dostali pod kontrolu lesný požiar nad Betliarom

V noci zo stredy na štvrtok požiar nad Betliarom likvidovalo 57 hasičov a dobrovoľníkov. V nasadení boli aj hasiči zo špeciálneho modulu leteckého hasenia.

Uviedol to vo štvrtok ráno dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Zoltán Árvay.

„Podarilo sa uhasiť plamene, takže teraz požiarovisko s rozlohou približne 30 hektárov iba dymí. Ak znova nezačne fúkať vietor, oheň by sa už nemal veľmi rozširovať. Veľmi nám v noci pomohlo 16 dobrovoľníkov z obcí Pača a Henckovce,“ informoval Árvay.

Ako povedal, likvidáciu požiaru sťažuje, že cisterny, ktoré vozia vodu na hrebeň, musia prejsť až osemnásťkilometrovú cestu. Doložil, že v súčasnosti je striedanie a nastupujú na likvidáciu nové sily.

Krajský riaditeľ košických hasičov Jozef Fedorčák vo štvrtok ráno informoval, že v noci tvrdo pracovali aj špeciálne cvičení chlapi z modulu ministerstva vnútra, ktorí likvidovali požiar vo vysokom lese.

„V noci sa situácia zlepšila a v súčasnosti na požiarovisku tlie a dymí 20 až 30 ohnísk. Momentálne je vo vzduchu vrtuľník ministerstva vnútra a monitoruje situáciu. Podľa vývoja situácie budú hasiť aj vrtuľníky s bambi vakmi. Dnes na likvidáciu požiaru vo vysokom lese nasadíme aj lesných zamestnancov s požiarnymi genfovakmi, ktoré pojmu takmer 20 litrov vody. Ďalší hasiči budú likvidovať lokálne ohniská,“ povedal Fedorčák.

Hasiči dúfajú, že sa znova nerozfúka vietor, lebo im to výrazne sťaží likvidáciu požiaru.

S požiarom, ktorý spozorovali v utorok o druhej popoludní, v ťažkom teréne vo Volovských vrchoch bojujú desiatky hasičov a dobrovoľníkov z Rožňavy, Dobšinej, Košíc a Popradu aj s technikou. V stredu vietor rozfúkal požiar, ktorý sa rozšíril z pôvodných sedem až na približne 30 hektárov.

V náročnom, ťažko prístupnom horskom teréne je na likvidáciu nasadená aj letecká technika z ministerstva vnútra i ministerstva obrany, ako aj špeciálne vycvičení hasiči z modulu leteckého hasenia.

Požiar v lese nad Betliarom hasiči lokalizovali

Počas štvrtkovej noci sa lesný požiar vo Volovoských vrchoch nad Betliarom podarilo dostať pod kontrolu a vo štvrtok ráno bol oheň opäť lokalizovaný. Informovala o tom dnes predpoludním Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

„Hasiči predpokladajú, že ak sa nezmenia poveternostné podmienky, požiar sa podarí uhasiť v najbližšej dobe,“ uviedla Fazekasová.

Na mieste v týchto chvíľach zasahuje 44 profesionálnych hasičov, ktorí sa v pravidelných intervaloch pri hasení striedajú.

Na pomoc prišlo 11 hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom a 15 príslušníkov z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ z Bratislavy. Na mieste je od stredy od 18-tej aj modul pozemného hasenia v lesnom teréne z Banskej Bystrice.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.