Tento druh oleja zhoršuje príznaky artritídy

Aký olej by sme mali využívať pri varení, ak nechceme príznaky artritídy zhoršiť, ale naopak zlepšiť?
Artritída je bežný zdravotný problém, ktorý spôsobuje bolesti, zápal a stuhnutosť kĺbov v rukách, kolenách a bokoch. Artritída sa nedá celkom vyliečiť, no existujú spôsoby, ako aspoň čiastočne obmedziť jej nepríjemné príznaky.
Keďže artritída je zápalové ochorenie, pacienti by sa mali vyhýbať konzumácii jedál, ktoré podporujú zápal v tele. Jedným z nich je aj slnečnicový olej, ktorý pri nadmernej konzumácii podporuje rozširovanie zápalu.
Slnečnicový olej obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné. Keďže si ich však sám nevie vyrobiť, je potrebné prijímať ich formou vhodnej potravy.
Omega mastné kyseliny sú vo všeobecnosti známe najmä vďaka svojim pozitívnym účinkom, medzi ktoré patrí podporovanie funkcie mozgu, srdca a zraku, no ak ich konzumujeme v nadmernom množstve, dokážu telo prinútiť k produkcii zápalových chemikálií.
Aký je rozdiel medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami?
Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA možno nájsť v rybách ako sú sardinky, makrely a losos. Omega-3 mastnú kyselinu ALA zas nájdeme v repkovom oleji, ľanovom oleji a vlašských orechoch.
Omega-6 mastné kyseliny zas možno nájsť v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a sóji.
Ľudské telo využíva omega-3 mastné kyseliny aj omega-6 mastné kyseliny na výrobu prostaglandínov a leukotriénov. Pokiaľ sú tieto chemické látky v rovnováhe, zápal sa v tele netvorí.
Pokiaľ však prijímame priveľa omega-6 mastných kyselín, v tele sa začína tvoriť zápal, proti ktorému zas efektívne bojujú omega-3 mastné kyseliny. Keďže omega-6 mastné kyseliny sú pre organizmus nevyhnutné, neodporúča sa im celkom vyhýbať, ale v prípade, že vás trápi artritída, je dobré, ak ich obmedzíte.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?