Viscerálny tuk: Tieto každodenné jedlá vás ho zbavia

Viscerálny tuk je spojený s vysokým krvným tlakom, cukrovkou a stukovatením pečene.
Konzumácia rozpustnej vlákniny, ktorú nájdeme v ovocí, zelenine a strukovinách, znižuje brušný tuk. Potvrdil to výskum publikovaný vo vedeckom časopise Obesity.
Dve malé jablká, šálka zelených fazuliek a pol šálky fazúľ vám môže dodať 10 gramov vlákniny denne. Výskum ukázal, že spolu s cvičením je konzumácia rozpustnej vlákniny efektívnym spôsobom, ako znížiť viscerálny tuk.
Viscerálny tuk je najnebezpečnejší
Viscerálny tuk sa nachádza hlboko v bruchu a obklopuje životne dôležité orgány. Doktorka Kristen Hairstonová, prvá autorka štúdie, vysvetlila, prečo je viscerálny tuk obzvlášť škodlivý pre zdravie:
"Vieme, že vyššia miera viscerálneho tuku je spojená s vysokým krvným tlakom, cukrovkou a stukovatením pečene. Naša štúdia zistila, že niekoľko jednoduchých zmien môže mať veľký vplyv na zdravie."
Štúdie sa zúčastnilo 1 114 ľudí, ktorí boli sledovaní počas piatich rokov. Výsledky ukázali, že zvýšenie denného príjmu rozpustnej vlákniny o 10 gramov znížilo viscerálny tuk o 3,7 percenta počas piatich rokov. Mierna fyzická aktivita navyše znížila viscerálny tuk o 7,4%.
Hairstonová uviedla:
"Existuje stále viac dôkazov, že konzumácia väčšieho množstva rozpustnej vlákniny a zvyšovanie telesnej aktivity znižuje viscerálny alebo brušný tuk, aj keď stále nevieme, ako to funguje. Napriek tomu, že vzťah vlákniny a obezity bol podrobne skúmaný, vzťah medzi vlákninou a špecifickými ložiskami tuku zatiaľ nebol. Naša štúdia je cenná, pretože poskytuje špecifické informácie o tom, ako môže vláknina z potravy, najmä rozpustná vláknina, ovplyvniť hromadenie telesnej hmotnosti prostredníctvom ložísk brušného tuku."

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.