• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
24°Bratislava

Tieto jedlá znižujú riziko srdcových ochorení o 30%

  • 18:57 04.03.2019
  • Bratislava
Tieto jedlá znižujú riziko srdcových ochorení o 30%

Štúdia potvrdila priaznivé účinky na srdce a znižovanie hmotnosti.

Konzumácia jedál bohatých na vlákninu, ako je napríklad ovocie a zelenina, môže znížiť riziko ochorení srdca o 30%, skonštatoval nový výskum publikovaný vo vedeckom žurnále The Lancet.

Navyše metaanalýza klinických štúdií naznačuje, že zvýšený príjem vlákniny bol spojený so znížením telesnej hmotnosti a cholesterolu v porovnaní s nižším príjmom.

Štúdia zahŕňala údaje od 135 miliónov ľudí v 185 rôznych štúdiách. Štúdie vykonávané po dobu takmer 40 rokov zistili, že denný príjem 25-29 gramov vlákniny má výrazné zdravotné prínosy. Väčšina ľudí však konzumuje menej ako 20 gramov denne.

Čím viac vlákniny jete, tým viac ste chránení pred chorobami

Výsledky štúdie naznačujú 15 až 30% pokles celkovej úmrtnosti zo všetkých príčin a úmrtnosti súvisiacej s kardiovaskulárnym ochorením. Jedlo bohaté na vlákninu tiež znížilo výskyt koronárnych ochorení srdca, mozgovej príhody, cukrovky typu 2 a kolorektálneho karcinómu o 16-24%.

Medzi potraviny bohaté na vlákninu patrí zelenina, ovocie, celozrnné produkty a strukoviny.

Profesor Jim Mann, spoluautor štúdie, vysvetľuje účinky vlákniny:

"Zdravotné výhody vlákniny podporuje viac ako 100 rokov výskumu jej chémie, fyzikálnych vlastností, fyziológie a účinkov na metabolizmus.

Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu, ktoré vyžadujú žuvanie a udržiavajú si veľa z ich štruktúry v čreve zvyšujú sýtosť a pomáhajú pri regulácii hmotnosti a môžu priaznivo ovplyvňovať hladiny lipidov a glukózy.

Rozklad vlákniny v hrubom čreve rezidentnými baktériami má ďalšie rozsiahle účinky vrátane ochrany pred kolorektálnym karcinómom."

Zatiaľ čo táto štúdia nepreukázala žiadne riziká spojené s vlákninou, autori poznamenávajú, že vysoké dávky môžu mať škodlivé účinky pre ľudí s nízkou hladinou železa alebo minerálov, u ktorých vysoká hladina vlákniny môže ďalej znižovať hladinu železa. Tiež poznamenávajú, že štúdia sa zaoberala najmä potravinami prirodzene bohatými na vlákninu, a nie syntetickou a extrahovanou vlákninou, ako sú prášky, ktoré sa môžu pridávať do potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, thelancet.com, Foto: maxpixel.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.