• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Tieto jedlá znižujú riziko srdcových ochorení o 30%

  • 18:57 04.03.2019
  • Bratislava
Tieto jedlá znižujú riziko srdcových ochorení o 30%

Štúdia potvrdila priaznivé účinky na srdce a znižovanie hmotnosti.

Konzumácia jedál bohatých na vlákninu, ako je napríklad ovocie a zelenina, môže znížiť riziko ochorení srdca o 30%, skonštatoval nový výskum publikovaný vo vedeckom žurnále The Lancet.

Navyše metaanalýza klinických štúdií naznačuje, že zvýšený príjem vlákniny bol spojený so znížením telesnej hmotnosti a cholesterolu v porovnaní s nižším príjmom.

Štúdia zahŕňala údaje od 135 miliónov ľudí v 185 rôznych štúdiách. Štúdie vykonávané po dobu takmer 40 rokov zistili, že denný príjem 25-29 gramov vlákniny má výrazné zdravotné prínosy. Väčšina ľudí však konzumuje menej ako 20 gramov denne.

Čím viac vlákniny jete, tým viac ste chránení pred chorobami

Výsledky štúdie naznačujú 15 až 30% pokles celkovej úmrtnosti zo všetkých príčin a úmrtnosti súvisiacej s kardiovaskulárnym ochorením. Jedlo bohaté na vlákninu tiež znížilo výskyt koronárnych ochorení srdca, mozgovej príhody, cukrovky typu 2 a kolorektálneho karcinómu o 16-24%.

Medzi potraviny bohaté na vlákninu patrí zelenina, ovocie, celozrnné produkty a strukoviny.

Profesor Jim Mann, spoluautor štúdie, vysvetľuje účinky vlákniny:

"Zdravotné výhody vlákniny podporuje viac ako 100 rokov výskumu jej chémie, fyzikálnych vlastností, fyziológie a účinkov na metabolizmus.

Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu, ktoré vyžadujú žuvanie a udržiavajú si veľa z ich štruktúry v čreve zvyšujú sýtosť a pomáhajú pri regulácii hmotnosti a môžu priaznivo ovplyvňovať hladiny lipidov a glukózy.

Rozklad vlákniny v hrubom čreve rezidentnými baktériami má ďalšie rozsiahle účinky vrátane ochrany pred kolorektálnym karcinómom."

Zatiaľ čo táto štúdia nepreukázala žiadne riziká spojené s vlákninou, autori poznamenávajú, že vysoké dávky môžu mať škodlivé účinky pre ľudí s nízkou hladinou železa alebo minerálov, u ktorých vysoká hladina vlákniny môže ďalej znižovať hladinu železa. Tiež poznamenávajú, že štúdia sa zaoberala najmä potravinami prirodzene bohatými na vlákninu, a nie syntetickou a extrahovanou vlákninou, ako sú prášky, ktoré sa môžu pridávať do potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, thelancet.com, Foto: maxpixel.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.