V tomto druhu chleba našli neprirodzené zložky používané v kozmetickom priemysle
Mnohí ľudia konzumujú tento druh chleba v domnienke, že im prospieva, no podľa expertov to robia zbytočne.
V dôsledku nárastu prípadov gastrointestinálnych ochorení sa na našom trhu objavuje stále viac druhov bezlepkových potravín určených pre ľudí s celiakiou a intoleranciou lepku.
O lepku sa často hovorí ako o zdroji viacerých zdravotných problémov, preto sa mu dobrovoľne vyhýbajú aj zdraví ľudia a volia bezlepkové potraviny v domnienke, že tak pomáhajú svojmu zdraviu. Výskum však ukazuje, že bezlepkový chlieb nie je tak zdravý, ako si mnohí ľudia myslia.
Podľa zistení, ktoré sa objavili v novom dokumente Channel 5, Secrets of Your Supermarket Food, bezlepkový chlieb môže obsahovať až 27 rôznych prísad, z ktorých niektoré nie sú "striktne potravinové zložky".
V dokumente aktivista Chris Young, ktorý prostredníctvom organizácie Real Bread Campaign presadzuje zdravé pečenie chleba, odhalil, že jeden z produktov vlastnej značky supermarketu obsahuje alarmujúce množstvo zložiek, „ktorých názvy pravdepodobne nepoznáte.“ Ako uvádza:
"Začína to vodou, ryžovou múkou, tapiokovým škrobom a kukuričným škrobom. Namiesto jednej múky tam máte niekoľko rôznych obilnín. Potom si všimnete veci ako zvlhčovadlo a glycerín, ktoré nájdete v make-upe. To ho má zvlhčovať.“
Young tiež poukázal na to, ako tento konkrétny výrobok obsahoval xantánovú gumu (E 415), zložku používanú aj v ťažobnom priemysle ako mazivo. "Nie som si istý, či tým chcem kŕmiť seba alebo moje deti," dodal.
Investigatívna novinárka Joanna Blythmanová v dokumente uvádza, že mnohé bezlepkové chleby sú "horšie než chleby, ktoré nahrádzajú".
V reakcii na tvrdenia britské Združenie bezlepkového priemyslu (Gluten Free Industry Association) uviedlo:
"Všetky potravinárske prísady sú hodnotené z hľadiska bezpečnosti a schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Bezlepková diéta je jedinou liečbou celiakie a v rámci vyváženej a zdravej výživy bezlepkové výrobky zohrávajú úlohu spolu s prirodzene bezlepkovými potravinami."
Predajcovia bezlepkových výrobkov zároveň dodávajú, že produkty neoznačujú za zdravšie, ale za náhrady stravy pre ľudí, ktorí lepok konzumovať nemôžu.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.