V tomto druhu chleba našli neprirodzené zložky používané v kozmetickom priemysle

Mnohí ľudia konzumujú tento druh chleba v domnienke, že im prospieva, no podľa expertov to robia zbytočne.
V dôsledku nárastu prípadov gastrointestinálnych ochorení sa na našom trhu objavuje stále viac druhov bezlepkových potravín určených pre ľudí s celiakiou a intoleranciou lepku.
O lepku sa často hovorí ako o zdroji viacerých zdravotných problémov, preto sa mu dobrovoľne vyhýbajú aj zdraví ľudia a volia bezlepkové potraviny v domnienke, že tak pomáhajú svojmu zdraviu. Výskum však ukazuje, že bezlepkový chlieb nie je tak zdravý, ako si mnohí ľudia myslia.
Podľa zistení, ktoré sa objavili v novom dokumente Channel 5, Secrets of Your Supermarket Food, bezlepkový chlieb môže obsahovať až 27 rôznych prísad, z ktorých niektoré nie sú "striktne potravinové zložky".
V dokumente aktivista Chris Young, ktorý prostredníctvom organizácie Real Bread Campaign presadzuje zdravé pečenie chleba, odhalil, že jeden z produktov vlastnej značky supermarketu obsahuje alarmujúce množstvo zložiek, „ktorých názvy pravdepodobne nepoznáte.“ Ako uvádza:
"Začína to vodou, ryžovou múkou, tapiokovým škrobom a kukuričným škrobom. Namiesto jednej múky tam máte niekoľko rôznych obilnín. Potom si všimnete veci ako zvlhčovadlo a glycerín, ktoré nájdete v make-upe. To ho má zvlhčovať.“
Young tiež poukázal na to, ako tento konkrétny výrobok obsahoval xantánovú gumu (E 415), zložku používanú aj v ťažobnom priemysle ako mazivo. "Nie som si istý, či tým chcem kŕmiť seba alebo moje deti," dodal.
Investigatívna novinárka Joanna Blythmanová v dokumente uvádza, že mnohé bezlepkové chleby sú "horšie než chleby, ktoré nahrádzajú".
V reakcii na tvrdenia britské Združenie bezlepkového priemyslu (Gluten Free Industry Association) uviedlo:
"Všetky potravinárske prísady sú hodnotené z hľadiska bezpečnosti a schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Bezlepková diéta je jedinou liečbou celiakie a v rámci vyváženej a zdravej výživy bezlepkové výrobky zohrávajú úlohu spolu s prirodzene bezlepkovými potravinami."
Predajcovia bezlepkových výrobkov zároveň dodávajú, že produkty neoznačujú za zdravšie, ale za náhrady stravy pre ľudí, ktorí lepok konzumovať nemôžu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.