• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Ako zistiť, či patríte k narcisom? Položte si týchto 11 otázok

  • 18:52 14.03.2019
  • Bratislava
Ako zistiť, či patríte k narcisom? Položte si týchto 11 otázok

Máte len vysoké sebavedomie, alebo poruchu osobnosti? Váš problém vyrieši týchto 11 otázok.

Ste štedrí, spoločenskí, a vždy, keď stretnete nových ľudí, zanecháte ten najlepší dojem? Pod rúškom vášho nadpriemerného šarmu sa môže ukrývať narcizmus.

Narcistická porucha osobnosti, ktorá získala meno po gréckom hrdinovi Narcisovi (legenda hovorí, že Narcis sa tak zamiloval do odrazu svojej tváre na hladine rieky, že do nej spadol a utopil sa), sa vyznačuje hlbokým presvedčením o vlastnej dôležitosti, potrebou obdivu a neustálymi myšlienkami na nekonečný úspech a moc.

4 typy narcizmu. Spoznávate sa v jednom z nich?

Ako hovorí psychoterapeutka Whitney Hawkinsová, „takíto ľudia si neuvedomujú, čo robia, a nepociťujú žiadnu vinu alebo zodpovednosť za svoje konanie.“ Podľa amerických Národných inštitútov zdravia (National Institutes of Health, NIH) narcistickou poruchou osobnosti trpí približne 6 percent populácie, a častejšie sa vyskytuje u mužov.

Narcistická porucha osobnosti sa prvýkrát prejavuje už v mladom veku. Môže ju spustiť nadmerné rozmaznávanie dieťaťa, alebo naopak prílišná kritika. „Môžu mať problémy so slabým sebavedomím a žiarlivosťou. Aby sa vyhli týmto problémom, môžu sa stavať na piedestál, vďaka čomu majú zo seba lepší pocit,“ hovorí terapeutka Kimberly Herhensonová.

Netreba zabudnúť na to, že narcistická porucha osobnosti je klinická diagnóza, ktorú najlepšie určí psychológ alebo psychiater. V prípade, že sa spoznáte vo viacerých z týchto 11 znakov, zvážte pomoc odborníka.

1. Všetky rozhovory sa točia okolo vás

Ľudia s narcistickou poruchou osobnosti radi vedú rozhovor. Ak im napríklad niekto spomenie svoje zdravotné problémy, často začnú hovoriť o tom, aký majú z práce stres a podobne. Títo ľudia často menia tému, aby upriamili pozornosť na seba, a nepočúvajú pozorne, keď im niekto opisuje vlastné problémy.

2. Neradi sa zameriavate na iných

Ak ste narcis, tak okrem toho, že radi meníte tému tak, aby ste boli stredobodom rozhovoru, tiež neradi nechávate priestor pre ostatných. V niektorých situáciách sa dokonca môžete cítiť dotknuto, ak vám protistrana nevenuje dostatok pozornosti.

3. Všetci vás milujú

Ak ste presvedčení o tom, že sa vám darí zanechávať taký dobrý dojem, že vás ľudia doslova zbožňujú, môžete mať niektoré kvality narcisa. Ľudia s narcistickou poruchou osobnosti si dávajú extrémne záležať na tom, aby ich noví ľudia za každých okolností milovali.

V prípade dlhodobého kontaktu s osobou trpiacou narcistickou poruchou osobnosti, sa vzťah stáva neznesiteľný, a už nič nepripomína človeka, ktorého ste poznali na začiatku.

4. Očakávate, že ostatní uprednostnia vaše záujmy pred svojimi

Toto pravidlo platí pre všetky oblasti vášho spoločenského života – čakáte to od priateľov, rodiny aj partnera. Narcis jednoducho musí mať to, čo si zaumieni, bez ohľadu na názor či potreby ostatných.

5. Vždy máte pravdu

Ak ste narcis, svoje myšlienky vyslovujete ako fakty, a nie ako názory. Správate sa, akoby ste boli jediní, kto dokáže určiť, čo je správne, a čo nie.

6. Vás sa chyby netýkajú

Ľudia s narcistickou poruchou osobnosti nevedia, ako prijať zodpovednosť za svoje činy. Ak sa na vás niekto nahnevá, v obrane ukážete prstom na iných ľudí, alebo začnete klamať a vyhovárať sa. Radi zo seba robíte obeť.

7. Milujete luxus

Každý z nás sa obklopuje krásnymi vecami. Ak sa však pristihnete pri tom, ako často míňate peniaze za hranicou svojich možností, môže ísť o jeden z príznakov poruchy osobnosti, a to zvlášť v prípade, že to robíte preto, aby vás ostatní uznávali.

Ak ste napríklad na večeri v kruhu priateľov, v reštaurácii pred všetkými objednáte to najdrahšie víno, aj keď nejde o špeciálnu príležitosť.

8. Neviete prijať kritiku

Ak nie ste schopní tolerovať ani tú najjemnejšiu konštruktívnu kritiku, niečo nie je v poriadku. Väčšine ľudí je kritika nepríjemná, ale ak ste narcis, ste na ňu až prehnane citliví. Narcis na kritiku reaguje napríklad plačom, krikom alebo ponižovaním iných.

9. Myslíte si, že ste unikát

Pri narcistickej poruche osobnosti nemáte len zdravú dávku sebavedomia, ale priam až prehnané myšlienky o vlastnej dôležitosti. Ste presvedčení o tom, že ste lepší a nadradení nad ostatnými. Vaše predstavy o jedinečnosti sa pritom opäť týkajú všetkých životných sfér – úspechu, moci, krásy, intelektu aj vzťahov.

Narcistická žena verzus narcistický muž: Toto sú najčastejšie rozdiely

10. Musíte byť úspešnejší ako ľudia vo vašom okolí

Všimli ste si, že sa cítite úspešne len vtedy, keď sa všetci okolo vás majú horšie? Alebo sa vám dokonca zdá, že práve vy ste povolaní na to, aby ste v živote zažili väčší úspech ako oni? Narcisi si túto skutočnosť väčšinou uvedomia vo vzťahu, keď sa nikdy necítia dobre, ak je ich partner úspešnejší ako oni sami.

11. Využívate ostatných

Ľudia s narcistickou poruchou osobnosti v sebe majú hlboko zakorenenú žiarlivosť, a o ostatných si to myslia tiež. Takýto pocit vedie k využívaniu ostatných a znehodnocovaniu ich pocitov.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, bpdcentral.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.