5 potravín, ktoré znižujú krvný tlak
Vysoký krvný tlak trápi stále viac pacientov. Našťastie, existujú spôsoby, ako ho znížiť stravou.
Špenát, fazuľa, banány, avokádo a dokonca káva patria medzi potraviny, ktoré dokážu znížiť krvný tlak. Všetky totiž obsahujú draslík, ktorý spolu s nízkym sodíkom môže pomôcť znížiť hypertenziu. Účinky potravín s nízkou hladinou sodíka a vyššou hladinou draslíka potvrdil výskum publikovaný vo vedeckom časopise American Journal of Physiology – Endocrinology And Metabolism.
Približne polovica všetkých úmrtí na srdcové ochorenia a mŕtvicu je spôsobená hypertenziou. Na zníženie krvného tlaku je potrebných približne 5 gramov draslíka denne. 150g tmavej fazule vám poskytne polovicu tejto dávky.
Prvá autorka štúdie Alicia McDonoughová povedala:
„Zníženie príjmu sodíka je osvedčený spôsob znižovania krvného tlaku, ale dôkazy naznačujú, že zvyšovanie hladiny draslíka v strave môže mať rovnako významný vplyv na hypertenziu.“
Závery pochádzajú z vedeckého prieskumu súvislosti medzi príjmom sodíka a draslíka a krvným tlakom. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí prijímali viac draslíka, mali nižší krvný tlak, bez ohľadu na množstvo sodíka v svojej strave.
Spojenie medzi draslíkom, sodíkom a krvným tlakom
Telo automaticky vyrovnáva hladiny sodíka a draslíka.
Ako uviedla McDonoughová:
„Keď je draslík vysoký, obličky vylučujú viac soli a vody, čo zvyšuje vylučovanie draslíka. Konzumácia stravy s vysokým obsahom draslíka je ako užívať diuretikum.“
Slaná chuť je pre mnohých ľudí taká lákavá preto, lebo naši predkovia mali málo soli v strave. Na druhú stranu, získavali veľa draslíka, pretože ich strava bola bohatá na ovocie, korienky, zeleninu a fazuľu. Moderné spracované potraviny však obsahujú vysoké množstvo soli na uspokojenie našich túžob.
McDonoughová povedala:
„Ak budete jesť typickú západnú stravu, príjem sodíka je vysoký a príjem draslíka je nízky. To významne zvyšuje vaše šance na rozvoj vysokého krvného tlaku.”
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.