5 potravín, ktoré znižujú krvný tlak

Vysoký krvný tlak trápi stále viac pacientov. Našťastie, existujú spôsoby, ako ho znížiť stravou.
Špenát, fazuľa, banány, avokádo a dokonca káva patria medzi potraviny, ktoré dokážu znížiť krvný tlak. Všetky totiž obsahujú draslík, ktorý spolu s nízkym sodíkom môže pomôcť znížiť hypertenziu. Účinky potravín s nízkou hladinou sodíka a vyššou hladinou draslíka potvrdil výskum publikovaný vo vedeckom časopise American Journal of Physiology – Endocrinology And Metabolism.
Približne polovica všetkých úmrtí na srdcové ochorenia a mŕtvicu je spôsobená hypertenziou. Na zníženie krvného tlaku je potrebných približne 5 gramov draslíka denne. 150g tmavej fazule vám poskytne polovicu tejto dávky.
Prvá autorka štúdie Alicia McDonoughová povedala:
„Zníženie príjmu sodíka je osvedčený spôsob znižovania krvného tlaku, ale dôkazy naznačujú, že zvyšovanie hladiny draslíka v strave môže mať rovnako významný vplyv na hypertenziu.“
Závery pochádzajú z vedeckého prieskumu súvislosti medzi príjmom sodíka a draslíka a krvným tlakom. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí prijímali viac draslíka, mali nižší krvný tlak, bez ohľadu na množstvo sodíka v svojej strave.
Spojenie medzi draslíkom, sodíkom a krvným tlakom
Telo automaticky vyrovnáva hladiny sodíka a draslíka.
Ako uviedla McDonoughová:
„Keď je draslík vysoký, obličky vylučujú viac soli a vody, čo zvyšuje vylučovanie draslíka. Konzumácia stravy s vysokým obsahom draslíka je ako užívať diuretikum.“
Slaná chuť je pre mnohých ľudí taká lákavá preto, lebo naši predkovia mali málo soli v strave. Na druhú stranu, získavali veľa draslíka, pretože ich strava bola bohatá na ovocie, korienky, zeleninu a fazuľu. Moderné spracované potraviny však obsahujú vysoké množstvo soli na uspokojenie našich túžob.
McDonoughová povedala:
„Ak budete jesť typickú západnú stravu, príjem sodíka je vysoký a príjem draslíka je nízky. To významne zvyšuje vaše šance na rozvoj vysokého krvného tlaku.”

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?