• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 26.12.2024Meniny má Štefan
Bratislava

5 potravín, ktoré znižujú krvný tlak

  • 19:52 25.03.2019
  • Bratislava
5 potravín, ktoré znižujú krvný tlak

Vysoký krvný tlak trápi stále viac pacientov. Našťastie, existujú spôsoby, ako ho znížiť stravou.

Špenát, fazuľa, banány, avokádo a dokonca káva patria medzi potraviny, ktoré dokážu znížiť krvný tlak. Všetky totiž obsahujú draslík, ktorý spolu s nízkym sodíkom môže pomôcť znížiť hypertenziu. Účinky potravín s nízkou hladinou sodíka a vyššou hladinou draslíka potvrdil výskum publikovaný vo vedeckom časopise American Journal of Physiology – Endocrinology And Metabolism.

Približne polovica všetkých úmrtí na srdcové ochorenia a mŕtvicu je spôsobená hypertenziou. Na zníženie krvného tlaku je potrebných približne 5 gramov draslíka denne. 150g tmavej fazule vám poskytne polovicu tejto dávky.

Prvá autorka štúdie Alicia McDonoughová povedala:

„Zníženie príjmu sodíka je osvedčený spôsob znižovania krvného tlaku, ale dôkazy naznačujú, že zvyšovanie hladiny draslíka v strave môže mať rovnako významný vplyv na hypertenziu.“

Závery pochádzajú z vedeckého prieskumu súvislosti medzi príjmom sodíka a draslíka a krvným tlakom. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí prijímali viac draslíka, mali nižší krvný tlak, bez ohľadu na množstvo sodíka v svojej strave.

Spojenie medzi draslíkom, sodíkom a krvným tlakom

Telo automaticky vyrovnáva hladiny sodíka a draslíka.

Ako uviedla McDonoughová:

„Keď je draslík vysoký, obličky vylučujú viac soli a vody, čo zvyšuje vylučovanie draslíka. Konzumácia stravy s vysokým obsahom draslíka je ako užívať diuretikum.“

Slaná chuť je pre mnohých ľudí taká lákavá preto, lebo naši predkovia mali málo soli v strave. Na druhú stranu, získavali veľa draslíka, pretože ich strava bola bohatá na ovocie, korienky, zeleninu a fazuľu. Moderné spracované potraviny však obsahujú vysoké množstvo soli na uspokojenie našich túžob.

McDonoughová povedala:

„Ak budete jesť typickú západnú stravu, príjem sodíka je vysoký a príjem draslíka je nízky. To významne zvyšuje vaše šance na rozvoj vysokého krvného tlaku.”

Zdroj: Info.sk, TM, physiology.org, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

VČERA - 19:43Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

VČERA - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

VČERA - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.