Kel nie je vždy ideálnou voľbou. V takýchto prípadoch by ste ho z jedálnička mali vynechať
Kel nám poskytuje množstvo vitamínov, z ktorých najväčšie zastúpenie má vitamín A a K. V niektorých prípadoch ale táto zelenina nie je najzdravšou voľbou.
Kel sa často označuje za vynikajúceho pomocníka pri budovaní zdravého životného štýlu, čo nikto nepopiera. Len jedna šálka kelu obsahuje viac ako 200 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu A a takmer 700 percent vitamínu K. Kel tiež obsahuje zlúčeniny, ktoré chránia organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny.
V niektorých prípadoch môže byť jedenie kelu skôr na škodu ako na úžitok. V prípade, že jete priveľa kelu, môže sa to napríklad negatívne podpísať na funkcii vašej štítnej žľazy.
Kel obsahuje látku progoitrín, ktorý môže narušiť syntézu hormónov a zablokovať prísun jódu do štítnej žľazy. Keďže zdravá štítna žľaza sa nevie zaobísť bez jódu, organizmus zareaguje prudkým kolísaním hladiny krvného cukru a hmotnosti.
Aby ste na vlastnej koži pocítili tento problém, museli by ste jesť nadmerné množstvá surového kelu, čo zrejme väčšina z nás nerobí. Ak si ale nie ste istí, alebo ak už máte oslabenú štítnu žľazu (porucha, ktorú označujeme ako hypotyreóza), poraďte sa so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.
Ak jete kel na pravidelnej báze, nemali by ste zabúdať na jeho dôkladné umytie. Americká partia odborníkov na životné prostredie, zoskupená pod názvom Environmental Working Group, označila práve túto zeleninu za prvú na zozname potravín s najvyšším obsahom pesticídov.
Odborníci hovoria, že až 60 percent odobratých vzoriek kelu obsahovalo látku dimetyl tetrachlorotereftalát, ktorý americká Národná knižnica medicíny klasifikovala ako karcinogén skupiny C – teda taký, o ktorom existuje podozrenie, že spôsobuje rakovinu, no výskumy to jednoznačne nepotvrdili.
„Sami sme boli prekvapení z toho, koľko pesticídov sa nachádza na keli, ale výsledky hovoria jednoznačne.
Ovocie a zelenina je dôležitou súčasťou stravovania, a pokiaľ ide o tradične pestované druhy, ako je aj kel, je lepšie voliť organické produkty,“
myslí si toxikologička Alexis Temkinová.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.