Čierna fazuľa: Pre toto sa oplatí zjesť aspoň pol šálky denne
V čom spočíva tajomstvo čiernej fazule, ako sa líši od ostatných strukovín a koľko by sme jej denne mali zjesť?
Fazuľu ospevovanú vegánmi aj „mäsožravcami“ môžeme bez obáv považovať za jeden z najvšestrannejších druhov jedla. Perfektne sa hodí do šalátu, dokáže nahradiť mäso v hambugeri a skvelá je aj v receptoch s obsahom chilli.
Čo však mnoho ľudí o čiernej fazuli netuší, je, že je to jeden z najvýživnejších druhov strukovín. Jej šupka obsahuje mocné antioxidanty spájané s redukovaním znakov starnutia a znižovaním rizika rakoviny. Podľa niektorých výskumov čierna fazuľa obsahuje dokonca viac antioxidantov ako iné druhy fazule.
Jedna šálka čiernej fazule obsahuje:
- 27 kalórií
- 12 g bielkovín
- 1 g tuku (0,2 g nasýtených mastných kyselín)
- 15 g vlákniny
- 41 g sacharidov
- 0,5 g cukrov
- 2 g sodíka
Zdravotné benefity čiernej fazule
Pomáha k lepšiemu pocitu
12 gramov bielkovín a 15 gramov vlákniny v jednej šálke čiernej fazule zaručuje pocit plnosti na dlhší čas. Kvôli nedostatku týchto živín sa často cítime vyčerpane a lenivo. Čierna fazuľa tiež obsahuje vysoké množstvo zinku, ktorý podporuje metabolizmus tukov.
Udržiava hladinu cukru v norme
Za túto vlastnosť vďačí najmä odolnému škrobu, ktorý sa v nej nachádza. Odolný škrob prechádza cez tenké črevo zväčša v neporušenom stave, a pomáha zabraňovať výchylkám v hladine krvného cukru.
Prevencia pred srdcovými ochoreniami
Čierna fazuľa pomáha zdraviu vášho srdca vďaka schopnosti znižovať cholesterol. Na tomto procese sa podieľa predovšetkým vysoký obsah vlákniny v nej.
Niektorí ľudia by sa mali vyhnúť jej konzumácii
Čierna fazuľa má aj zopár záporov. Napríklad by sa jej mali vyhýbať ľudia, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva – jej konzumácia u nich môže vyvolať nafukovanie.
Rovnako by sa jej mali vyhnúť aj tí, ktorí majú problémy s vysokým tlakom. Im by mohol uškodiť najmä variant čiernych fazúľ v plechovke, pretože tie zvyčajne obsahujú vysoký podiel sodíka. Pomôže, ak ich predtým opláchnete vlažnou vodou.
Ako často by sme mali jesť čiernu fazuľu?
Podľa odborníkov na zdravé stravovanie by ste si denne mali dožičiť aspoň pol šálky čiernej fazule. Na raňajky ju napríklad môžete jesť s vajcami, na obed sa zas hodí do šalátu a ako olovrant ju môžete jesť napríklad v kombinácii s avokádom a limetkou.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.