Toto raňajkové jedlo znižuje hladiny zlého cholesterolu

Vysoké hladiny zlého cholesterolu môžu spôsobovať upchatie tepien, čo vedie k kardiovaskulárnym ochoreniam.
Konzumácia ovsených vločiek a otrúb znižuje úroveň „zlého“ cholesterolu v tele, zistil výskum publikovaný vo vedeckom časopise British Journal of Nutrition. Vysoké hladiny zlého cholesterolu môžu spôsobovať upchatie tepien, čo vedie k kardiovaskulárnym ochoreniam.
Okrem vločiek si doprajte ovsené otruby
Ovsené vločky sú bohatým zdrojom betaglukánu, vlákniny, ktorá poskytuje celý rad výhod. Na prijatie denného odporúčaného množstva betaglukánu však konzumácia ovsených vločiek nemusí stačiť.
Výskumníci preto odporúčajú jesť ovsené otruby, pretože obsahujú dvojnásobné množstvo betaglukánu. Ovesné otruby si môžete pripraviť podobne ako vločky na raňajky a nachádzajú sa aj v niektorých druhoch pečiva.
Závery pochádzajú z prehľadu 58 klinických štúdií zahŕňajúcich takmer 4 000 ľudí. Tieto štúdie skúmali účinok konzumácie diéty bohatej na ovsené produkty na LDL cholesterol (alebo zlý“ cholesterol), celkový cholesterol a apolipoproteín B (apoB).
Apolipoproteín B je lipoproteín, ktorý prenáša zlý cholesterol v krvi. Vedúci výskumu Vladimir Vuksan vysvetlil výsledky:
„Strava obohatená o približne 3,5 gramu betaglukánovej vlákniny z ovsa zlepšila LDL cholesterol, celkový cholestrol a apoB v porovnaní s kontrolnou stravou.”
Štúdia zistila, že LDL cholesterol sa znížil o 4,2 percenta, celkový cholesterol o 4,8 percenta a apoB o 2,3 percenta. Výskum tak potvrdil, že do našej stravy by sme mali zaradiť viac ovsených produktov.
K podobným záverom dospela už jedna z prvých štúdií z roku 1963, ktorá zistila, že prechod z bieleho pečiva na ovsený chlieb znižuje LDL cholesterol.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.