5 „zdravých jedál“, ktoré v skutočnosti nie sú také zdravé
Nevyhadzujte peniaze za jedlá, ktoré sa len tvária ako bonus pre zdravie. Prinášame vám zoznam tých najväčších "potravinových klamárov".
Aj to najvýživnejšie jedlo dokážete pokaziť nevhodným dresingom alebo polevou. Ak by ste sa začítali do štítkov na takzvaných „zdravých“ potravinách, krútili by ste hlavou nad ich označením.
Výživoví poradcovia vás oboznámia s piatimi jedlami, ktoré v skutočnosti vôbec nie sú také zdravé, ako si spoločnosť namýšľa, a ponúknu vám aj niekoľko tipov, ako z nich spraviť lahodnú a hlavne zdravú pochúťku.
1. Zeleninové čipsy
Problém so zeleninovými čipsmi je samotný ich názov. Len preto, že výrobok obsahuje zeleninu, nemusí byť hneď aj zdravý. Väčšina zeleninových lupienkov v obchodoch obsahuje kukuričný, zemiakový alebo hráškový škrob a len trochu inej zeleniny. Aj kvalitnejšie zeleninové lupienky môžu byť stále obalené vo vrstve oleja alebo masti.
2. Karfiolové cesto na pizzu
Can I be honest? If I have to make my pizza crust out of cauliflower,
— Jon Acuff (@JonAcuff) 23. februára 2018
I better save more than 60 calories. I better save like 6,000 calories. If you eat cauliflower pizza you should automatically get amazing abs. Like first bite. pic.twitter.com/8hRs0jlSTo
V snahe zvoliť zdravšiu alternatívu si mnoho ľudí doma pripravuje pizzu na vlastný spôsob. Tradičné cesto často nahrádzame jeho karfiolovou prerábkou, čo však podľa dietetikov vôbec nie je zdravšia alternatíva.
Do cesta okrem karfiolu často pridávame aj syr a tuky, ktoré ho zjednotia. Získame tak síce málo sacharidov, ale stále veľa kalórií. Jeden plátok takéhoto cesta obsahuje 16 percent odporúčanej dennej dávky cholesterolu, 14 percent nasýtených mastných kyselín, 84 kalórií a 47 percent dennej dávky solí.
Pizzové cesto z karfiolu vás okrem toho oberá o zásadné prvky zdravej výživy, teda zdravé tuky a sacharidy. Karfiol má síce nekonečne veľa zdravých živín, ale nahrádzanie klasickej pizze zeleninovou narážkou predsa len nie je ten najzdravší nápad. Skúste namiesto toho zvoliť klasickú pizzu s tenkým cestom a množstvom zeleninovej oblohy. Mäso celkom vynechajte, obsahuje veľa kalórií. Z takejto pizze získate oveľa viac živín ako z tej karfiolovej.
3. Hranolky zo sladkých zemiakov
Ak namiesto zemiakových hranolčekov uprednostňujete tie zo sladkých zemiakov, veľmi si tým nepomáhate. Majú síce o niečo menej sacharidov a vyššiu dávku vitamínu A, ale obsahujú zhruba toľko isto kalórií. Okrem toho, mnoho ľudí, ktorí sa rozhodnú pre túto voľbu, napokon zje oveľa viac hranolčekov na jedno posedenie, než by zjedli, keby si pripravili klasické hranolky.
Ako to už pri týchto jedlách býva, kameň úrazu je opäť príprava. Hranolky, nech už sú z akejkoľvek suroviny, treba vždy usmažiť, a kvôli tomu sa z nich priberá. Namiesto jedenia v meste si preto pripravte hranolky doma. Namiesto smaženia ich upečte v rúre a pridajte len trochu oleja a soli.
4. Nízkotučný šalátový dresing alebo vinaigrette
Šalátový dresing vinaigrette sa pripravuje z dijonskej horčice, bieleho octu a byliniek. Možno to znie zdravo, no pravda je rozhodne celkom inde. Kúpený dresing môže obsahovať 70 kalórií a žiadny tuk, ale zároveň až 14 gramov cukru, čo je 28 percent odporúčanej dennej dávky.
Keď z jedla odoberiete tuk, minimalizujete tým jeho chuť. Potravinové spoločnosti sa s tým vyrovnávajú tak, že do jedla namiesto tuku pridajú viac cukru. Dresingy z obchodu okrem toho často obsahujú vysoké dávky soli, takže najlepšie urobíte, keď sa spoľahnete na po domácky vyrobený dresing. Jednoducho zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu a ocot.
5. Granolové alebo proteínové tyčinky
Aj keď sa označujú ako „zdravé potraviny“, granolové a proteínové tyčinky stále musia vydržať aj niekoľko dní na potravinárskych pultoch, a preto sa do nich pridávajú konzervanty. K tomu ešte musia dobre chutiť a voňať, takže počítajte s vysokým obsahom cukru, kukuričného sirupu a umelých sladidiel.
Namiesto kupovania tyčiniek, ktoré v obchode stoja ktovie odkedy, si ich radšej pripravte doma podľa svojich predstáv.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.