• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
12°Bratislava

Opakované používanie oleja – je bezpečné?

  • 19:09 12.04.2019
  • Bratislava
Opakované používanie oleja – je bezpečné?

Aj vy doma používate olej niekoľkokrát bez toho, aby ste ho vo fritéze či na panvici vymenili? Aké škody tým riskujete?

Dnes nie je žiadnym tajomstvom, že smažené hranolčeky a iné výrobky zhotovené vo fritéze vystavujú konzumenta vyššiemu riziku vzniku rakoviny. Výstrahy však za hlavného pôvodcu zhubných ochorení v tomto prípade označujú opakovane použitý olej. Je pravda, že by sme olej pri príprave jedla nemali použiť viac ako raz?

Zhubné následky viackrát použitého oleja

Nedávny výskum na laboratórnych myšiach preukázal, že horúci rastlinný olej môže iniciovať bunkové zmeny vedúce k zvýšeniu rizika metastázovania rakoviny mliečnej žľazy. Vedci z Univerzity v Illinois pozorovali myši, ktorým počas 16 týždňov podávali niekoľkonásobne prihrievaný sójový olej. Kontrolnú skupinu naopak tvorili hlodavce, ktoré dostávali studený neprihriaty olej.

V štúdii publikovanej na stránkach Cancer Prevention Research vedci približujú, že pre sójový olej sa rozhodli preto, že ide o najčastejšiu voľbu reštaurácií podávajúcich jedlá z fritézy.

Prvé výsledky výskumu sa dostavili už po 20 dňoch. U myší, ktoré konzumovali viac ráz prihriaty olej, bolo možné pozorovať oveľa rýchlejšie metastázovanie nádorových buniek. Metastázy sa u nich najčastejšie tvorili v pľúcach. U myší, ktoré konzumovali studený olej, bol pozorovaný 4-násobne pomalší rast metastáz.

Vedci ďalej dodávajú, že metastázujúce nádory v pľúcach boli u myší, ktoré jedli prihrievaný olej, dvakrát väčšie a oveľa agresívnejšie než nádory myší, ktoré takýto olej nejedli.

Prečo má prihrievaný olej takéto účinky na bunky?

Vedci sa domnievajú, že príčinu možno hľadať v zmene štruktúry oleja pod vplyvom tepelnej úpravy. Pri ohrievaní totiž v oleji vzniká látka akroleín, ktorá je toxická a potenciálne rakovinotvorná.

Takmer všetky fastfoodové reštaurácie používajú olej vo fritéze niekoľkokrát bez toho, aby ho vymenili. Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť jeho škodlivým účinkom, je preto nekonzumovať často jedlo pripravené vo fritéze.

Zdroj: Info.sk, DP, aacrjournals.org, vesti.ru, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.