Potraviny so zápornými kalóriami: Takáto je pravda o nich
Niektoré potraviny na trhu sa tvária tak, že vás zbavia prebytočnej váhy len vďaka tomu, že ich budete často jesť. Nový výskum odhalil ich skutočné atribúty.
Možno ste zachytili nedávno rozšírené klebety o potravinách s obsahom takzvaných „záporných kalórií“. Tieto potraviny údajne obsahujú tak málo kalórií, že ich jedením a trávením ich spálite oveľa viac, takže v konečnom dôsledku schudnete.
Proti tejto hypotéze namietalo množstvo vedcov, a dnes sa napokon podarilo vyvrátiť ju.
Podvod zvaný záporné kalórie
Negatívne kalórie sa často pripisujú potravinám s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vody. Tieto kritériá spĺňa napríklad zeler, hlávkový šalát, grapefruit a šalátová uhorka. Toto ovocie a zeleninu môžete často nájsť ako základ krátkodobých aj dlhodobých diét.
Najčastejšie sa záporné kalórie pripisujú zeleru, a ten sa aj stal vzorkou na skúmanie v rámci výskumu na pôde Univerzity v Alabame.
Vedci na určitý čas kŕmili jašterice agamy bradaté čisto zelerovou diétou a sledovali, koľko kalórií plazy stratili pri trávení a vylučovaní po každej dávke jedla. Agamám v organizme ostala priemerne štvrtina kalórií z každého skonzumovaného jedla. Tretina sa spálila pri trávení, 43 percent sa stratilo prostredníctvom stolice alebo moču a zvyšných 24 percent absorboval organizmus agám.
Agama bradatá (pogona vitticeps)
Možno sa pýtate, prečo sa pri výskume použili práve agamy bradaté? Využitie jašteríc nie je nutné, no v tomto prípade sa javí ako najefektívnejšie riešenie. Väčšina z nich patrí medzi všežravce a ich tráviaca sústava sa podobá ľudskej. Agamy sú navyše poslušné, a zdá sa, že im chutí zeler.
Štúdia teda dospela k záveru, že negatívne, respektíve záporné kalórie sú mýtus, hoci je pravda, že ich kalorické hodnoty nepostačujú na pokrytie bazálneho metabolizmu. Priemerná dospelá žena by napríklad musela denne zjesť 12,6 kíl surového zeleru, 9 kíl surových rajčín a 4,3 kilogramy surovej mrkvy, aby získala odporúčanú dávku všetkých potrebných živín.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.