Európska komisia prijala nariadenie s cieľom znížiť prítomnosť transmastných kyselín
- 19:14 24.04.2019
- Bratislava/Brusel

Európska komisia (EK) prijala v stredu nové nariadenie, ktorým sa stanovuje maximálny limit pre používanie priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v EÚ.
Cieľom tohto nariadenia je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania.
V priebehu rokov, ako informovala TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR, sa vo viacerých vedeckých štúdiách, vrátane štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, poukazovalo na to, že príjem transmastných kyselín v strave by mal byť z hľadiska predchádzania zdravotným rizikám čo najnižší.
Maximálny limit, ktorý sa stanovuje prijatým nariadením, zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a potravinách určených na maloobchodný predaj. Podniky tiež musia informovať o množstve transmastných kyselín v potravinách dodávaných iným podnikom v prípade prekročenia tohto limitu. Uvedené nariadenie nadobudne účinnosť 2. apríla 2021.

J. D. Vance: Riešenie budúcnosti TikToku v USA sa nájde do začiatku apríla
Principiálne riešenie budúcnosti TikToku v USA bude na stole do začiatku apríla, očakáva americký viceprezident J. D. Vance.

Trumpova obchodná vojna ženie ceny zlata na rekordné úrovne
Cena zlata na konci minulého týždňa prvýkrát prekročila hranicu 3000 USD (2755,07 eura) za uncu.

Starmer: Spojenci Ukrajiny zvýšia ekonomický tlak na Rusko
Spojenci Ukrajiny sa dohodli na tom, že zvýšia ekonomický tlak na Rusko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Zo slovenského a českého trhu sťahujú viaceré nebezpečné potraviny
Obchodné reťazce žiadajú zákazníkov, aby tieto produkty nekonzumovali.

Sú jazdené elektromobily spoľahlivé? Testy ukázali skutočnú degradáciu batérie
Batérie jazdených elektrických áut si držia výkonnosť aj po rokoch.