Táto prídavná látka v potravinách je spojená s priberaním a vznikom cukrovky
Západný štýl stravovania sa už nezaobíde bez potravinových prídavných látok. Toto bežne sa vyskytujúce „éčko“ sa však spája s negatívnymi zmenami metabolizmu cukrov.
Obezita sa v modernom svete vyskytuje na každom kroku a diabetes už možno považovať za civilizačné ochorenie. Takzvaná „západná“ strava tomu vôbec nepomáha – obsahuje totiž množstvo spracovaných potravín, cukrov a tuku, ktoré prispievajú k vzniku cukrovky.
Spracovaným jedlám sa tak ľahko nevyhnete. Konzervačné látky, vďaka ktorým je jedlo dlhšie čerstvé, nájdete na každom rohu. Jednou z nich je aj propionan vápenatý, ktorý prirodzene produkujú baktérie v našich črevách. Jeho úlohou je zabrániť plesniveniu potravín, a na obaloch ho nájdete pod označením E282.
Propionan sa najčastejšie pridáva do chleba a iných pekárenských výrobkov. Možno ho nájsť aj v cereáliách, sladkostiach s obsahom mlieka alebo vajec, obaloch na párkoch, spracovanom syre a nápojoch pre športovcov.
Vedci z Harvardu a Zdravotného strediska v Sábe (Izrael) skúmali účinky tohto „éčka“ na myši a mužov, a dospeli k zaujímavému zisteniu.
Propionan zvyšuje hladinu cukru v krvi
Pri pokusoch na zdravých a neobéznych myšiach, ktorým aplikovali dávku konzervantu, bolo možné u nich pozorovať nárast hladiny cukru v krvi. Propionan v ich organizme aktivoval sympatický nervový systém a zvýšil hladinu hormónu glukagónu a proteínu FABP4.
Pečeň v dôsledku tejto reakcie začala produkovať veľké množstvo glukózy, ktorá zas viedla k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
„Tieto hormóny sú bežne aktívne pri hladovaní, keď zabraňujú prudkému poklesu krvného cukru. V tomto prípade sa tak správajú aj bez zjavného ohrozenia, a produkujú cukor,“ vysvetľuje doktor Amir Tirosh.
Myši neskôr po dobu niekoľkých týždňov kŕmili stravou s takým obsahom propionanu, aký bežne konzumujú aj ľudia. U myší došlo k zvýšeniu hladiny glukagónu, FABP4 a inzulínu, a takisto sa posilnila ich inzulínová odolnosť, ktorá zvyčajne vedie k vzniku cukrovky. Myši tiež pribrali.
Propionan u ľudí ničí metabolizmus
Lekári sa po myšiach rozhodli vykonať pokus na ľuďoch. Zúčastnilo sa ho 14 neobéznych zdravých dobrovoľníkov.
Muži jedli jedlo s obsahom 500 kalórií a propionanu v dávke 1 gramu alebo placebo. Muži si po dvoch týždňoch vymenili stravovacie návyky – skupina s placebom začala jesť stravu s propionanom a naopak. Výsledky dopadli rovnako ako u myší.
„Prekvapilo nás, že pri malom množstve skonzumovaného propionanu u človeka dochádza k zásadným zmenám hladiny dôležitých hormónov, akým je aj FABP4.“
Jeden diel zo skladačky
Doktor Tirosh poznamenáva, že zatiaľ nebol schopný dokázať súvislosť medzi účinkom propionanu a celosvetovým výskytom obezity a diabetu 2. typu. Tím odborníkov nezisťoval ani dlhodobé následky konzumácie propionanu u ľudí.
Tirosh sa zatiaľ ani neodvažuje odporučiť vyhnúť sa konzumácii tohto konzervantu. O výsledkoch štúdie síce nepochybuje, no hovorí, že jeho výskum je len jedným dielom v skladačke.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.