Táto prídavná látka v potravinách je spojená s priberaním a vznikom cukrovky

Západný štýl stravovania sa už nezaobíde bez potravinových prídavných látok. Toto bežne sa vyskytujúce „éčko“ sa však spája s negatívnymi zmenami metabolizmu cukrov.
Obezita sa v modernom svete vyskytuje na každom kroku a diabetes už možno považovať za civilizačné ochorenie. Takzvaná „západná“ strava tomu vôbec nepomáha – obsahuje totiž množstvo spracovaných potravín, cukrov a tuku, ktoré prispievajú k vzniku cukrovky.
Spracovaným jedlám sa tak ľahko nevyhnete. Konzervačné látky, vďaka ktorým je jedlo dlhšie čerstvé, nájdete na každom rohu. Jednou z nich je aj propionan vápenatý, ktorý prirodzene produkujú baktérie v našich črevách. Jeho úlohou je zabrániť plesniveniu potravín, a na obaloch ho nájdete pod označením E282.
Propionan sa najčastejšie pridáva do chleba a iných pekárenských výrobkov. Možno ho nájsť aj v cereáliách, sladkostiach s obsahom mlieka alebo vajec, obaloch na párkoch, spracovanom syre a nápojoch pre športovcov.
Vedci z Harvardu a Zdravotného strediska v Sábe (Izrael) skúmali účinky tohto „éčka“ na myši a mužov, a dospeli k zaujímavému zisteniu.
Propionan zvyšuje hladinu cukru v krvi
Pri pokusoch na zdravých a neobéznych myšiach, ktorým aplikovali dávku konzervantu, bolo možné u nich pozorovať nárast hladiny cukru v krvi. Propionan v ich organizme aktivoval sympatický nervový systém a zvýšil hladinu hormónu glukagónu a proteínu FABP4.
Pečeň v dôsledku tejto reakcie začala produkovať veľké množstvo glukózy, ktorá zas viedla k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
„Tieto hormóny sú bežne aktívne pri hladovaní, keď zabraňujú prudkému poklesu krvného cukru. V tomto prípade sa tak správajú aj bez zjavného ohrozenia, a produkujú cukor,“ vysvetľuje doktor Amir Tirosh.
Myši neskôr po dobu niekoľkých týždňov kŕmili stravou s takým obsahom propionanu, aký bežne konzumujú aj ľudia. U myší došlo k zvýšeniu hladiny glukagónu, FABP4 a inzulínu, a takisto sa posilnila ich inzulínová odolnosť, ktorá zvyčajne vedie k vzniku cukrovky. Myši tiež pribrali.
Propionan u ľudí ničí metabolizmus
Lekári sa po myšiach rozhodli vykonať pokus na ľuďoch. Zúčastnilo sa ho 14 neobéznych zdravých dobrovoľníkov.
Muži jedli jedlo s obsahom 500 kalórií a propionanu v dávke 1 gramu alebo placebo. Muži si po dvoch týždňoch vymenili stravovacie návyky – skupina s placebom začala jesť stravu s propionanom a naopak. Výsledky dopadli rovnako ako u myší.
„Prekvapilo nás, že pri malom množstve skonzumovaného propionanu u človeka dochádza k zásadným zmenám hladiny dôležitých hormónov, akým je aj FABP4.“
Jeden diel zo skladačky
Doktor Tirosh poznamenáva, že zatiaľ nebol schopný dokázať súvislosť medzi účinkom propionanu a celosvetovým výskytom obezity a diabetu 2. typu. Tím odborníkov nezisťoval ani dlhodobé následky konzumácie propionanu u ľudí.
Tirosh sa zatiaľ ani neodvažuje odporučiť vyhnúť sa konzumácii tohto konzervantu. O výsledkoch štúdie síce nepochybuje, no hovorí, že jeho výskum je len jedným dielom v skladačke.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.