• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

  • 18:54 09.05.2019
  • Bratislava
Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

Štúdia skúmala účinky strukovín na chudnutie.

Strukoviny u mnohých ľudí spôsobujú nadúvanie, čím zvyšujú obvod pása, no ako ukázal výskum publikovaný v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition, strukoviny môžu z dlhodobého hľadiska pomôcť v chudnutí. Ako ukázali výsledky, fazuľa, hrášok, šošovica a cícer sú ideálne potraviny na chudnutie.

Účastníkom štúdie sa podarilo stratiť hmotnosť len pridaním jednej dennej porcie týchto potravín aj bez iných zmien životného štýlu a stravovania. Inými slovami, neznížili svoj príjem kalórií, nevynechávali jedlo ani si nezaznamenávali, čo jedli.

Účastníkom štúdie stačilo pridať asi tri štvrtiny šálky týchto strukovín k tomu, čo bežne každý deň jedli. Strukoviny sú tak efektívne pri znižovaní hmotnosti, pretože ako ukázali štúdie, zvyšujú pocit sýtosti o 31%.

Medzi ďalšie strukoviny vhodné na chudnutie patrí:

  • fazuľa šarlátová
  • biela fazuľa
  • bôb
  • červená fazuľa
  • fazuľa maslová

Doktor Russell de Souza, ktorý viedol kanadskú štúdiu, uviedol:

„Napriek ich známym zdravotným prínosom len 13 percent Kanaďanov denne konzumuje strukoviny a väčšina z nich nezje celú porciu. Takže pre väčšinu z nás je tu priestor na to, aby sme do našej stravy zahrnuli strukoviny a uvedomili sme si potenciálny prínos pri udržiavaní hmotnosti.”

Výskum analyzoval výsledky 21 samostatných klinických štúdií. Tie spoločne ukázali, že ľuďom sa so strukovinami podarilo schudnúť aj bez diéty. Strukoviny majú nízky glykemický index, preto telu trvá dlhšie, kým ich rozloží. Vďaka tomu pomáhajú udržiavať dlhší pocit sýtosti. Ako uviedol de Souza:

„Táto nová štúdia dobre zapadá do našej predchádzajúcej práce, ktorá zistila, že strukoviny zvýšili pocit sýtosti o 31%, čo môže viesť k nižšiemu príjmu potravy.“

Medzi ďalšie výhody konzumácie strukovín patrí znižovanie hladiny zlého cholesterolu v tele o približne 5 percent a celkové zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

De Souza uviedol:

"Hoci bol úbytok hmotnosti malý, naše zistenia naznačujú, že jednoduché zaradenie strukovín do vašej stravy vám môže pomôcť stratiť hmotnosť, a myslíme si, že je hlavne dôležitejšie, že ju nenaberiete naspäť po schudnutí."

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.