• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.9.2024Meniny má Vladislav(a)
13°Bratislava

Pred 85 rokmi sa narodil český herec Vladimír Brabec

  • 7:30 15.05.2019
  • Praha/Bratislava
Pred 85 rokmi sa narodil český herec Vladimír Brabec

Väčšina televíznych divákov si Vladimíra Brabca spája s úlohou majora Zemana.

Jeden z najobľúbenejších českých hercov vytvoril viac než stopäťdesiat postáv pred kamerami a viac než pol storočia podával skvelé výkony na divadelných doskách. V stredu 15. mája by sa Vladimír Brabec dožil 85 rokov.

Vladimír Brabec sa narodil 15. mája 1934 v Prahe do rodiny maliara a ochotníka. Umenie si zamiloval už v detstve. Spieval v Kühnovom detskom zbore a po vojne účinkoval v Pražskom divadle pre mládež (1946-1948). Vyštudoval pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU), k jeho spolužiakom patrili napríklad Petr Haničinec, Vlastimil Hašek, Josef Zíma a Jana Štěpánková.

Po štúdiách začal vystupovať na doskách Krušnohorského divadla v Moste (1953-1954), už po prvej sezóne sa však vrátil do Prahy, do Divadla E.F. Buriana (1954-1959).

V roku 1959 sa Vladimír Brabec stal členom činohry pražského Národného divadla (ND), kde pôsobil až do roku 1993 s výnimkou rokov 1975 – 1981, keď po prekonanom infarkte dočasne zakotvil v hereckom súbore Filmového štúdia Barrandov. Chýbali mu však diváci, a tak sa do Národného divadla vrátil. Na jeho doskách sa predstavil v klasických drámach ako Rómeo a Júlia, Othello, Hamlet, Macbeth alebo Cyrano z Bergeracu. Bližší mu však bol komediálny repertoár, napríklad Moliérov Zdravý nemocný či Skrotenie zlej ženy Williama Shakespeara.

Vladimír Brabec bol živelným, uvoľneným a impulzívnym hercom. Spočiatku vytváral najmä postavy milovníkov, citovo založených hrdinov, komických a vtipom obdarených mužov,“ napísal o Brabcovi portál csfd.cz. Aj po roku 1993 dostal herec ponuku na hosťovanie v Hudobnom divadle v Karlíně, kde sa predstavil v muzikáloch My Fair Lady, Niekto to rád horúce, Zvonodrozdovo alebo Anjel s diablom v tele. Neskôr účinkoval tiež v divadle Broadway v úspešných muzikáloch Kleopatra a Traja mušketieri.

Vo filme debutoval Vladimír Brabec už v štrnástich rokoch v snímke Křížová trojka (1948). K väčším patrila úloha Františka Adama vo filme Poslední růže od Casanovy (1966), rola osamelého výpravcu v detskom filme Kapitán Korda (1970), úloha v historickej komédii Svatby pana Voka (1970) a rola vojvodcu v životopisnom filme Tajemství velkého vypravěče (1971).

Životná rola Vladimíra Brabca prišla s normalizačným televíznym seriálom 30 prípadov majora Zemana, ktorý nakrúcal režisér Jiří Sequens v rokoch 1974 až 1979. Vo viacerých rozhovoroch sa Brabec posťažoval, že mu major Zeman v podstate zničil kariéru. „Vždy hovorím, že ma major Zeman zožral. Pritom som sa do politiky nikdy nemotal a ani to odo mňa nik nežiadal,“ tvrdil umelec.

Pritom o jeho obsadení rozhodla aj náhoda. Pretože chcel stráviť leto s rodinou, odmietol úlohu vo filme Ucho, ktorý v roku 1970 nakrútil režisér Karel Kachyňa. Hereckým partnerom Jiřiny Bohdalovej sa v ňom napokon stal jej skutočný manžel Radek Brzobohatý. Film však skončil v trezore. Preto Brzobohatý neprichádzal do úvahy ako kandidát na úlohu majora Zemana, hoci sa o ňom uvažovalo. A tak napokon postavu svedomitého socialistického kriminalistu vytvoril Vladimír Brabec, zatiaľ čo Brzobohatý si zahral negatívnu rolu agenta Bláhu, ktorý dokonca hlavnému hrdinovi zastrelí prvú manželku.

Významnou súčasťou práce Vladimíra Brabca bol dabing. Jeho hlasom sa divákom prihovárali napríklad Marlon Brando, Marcello Mastroianni, Sean Connery, Leslie Nielsen alebo Anthony Hopkins. Nadaboval tiež amerického herca Jacka Lemmona v populárnych komédiách Niekto to rád horúce či Nebožtíci žičia láske. Za prínos v oblasti dabingu získal až tri razy Cenu Františka Filipovského.

Vladimír Brabec bol ženatý s operetnou speváčkou Naděždou Znamínkovou. Ich syn Pavel je režisérom a dcéra Helena sa stala tiež herečkou. Za celoživotnú umeleckú činnosť získal Vladimír Brabec v roku 2004 Cenu Senior Prix. Vo vyššom veku trpel problémami so srdcom. Zomrel 1. septembra 2017.

Napokon nedošlo ani na plány vytvoriť pokračovanie majora Zemana, ktoré by sa odohrávalo v súčasnosti. Kvôli autorským právam tvorcovia uvažovali o inom mene hlavnej postavy. „Či mi budú hovoriť Franta alebo Karel, diváci si aj tak povedia – aha, to je predsa starý major Zeman,“ smial sa tomu Vladimír Brabec, ktorý bol v hĺbke duše najmä komikom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI sťahuje z trhu nebezpečné výrobky, spotrebitelia by ich nemali používať

SOI sťahuje z trhu nebezpečné výrobky, spotrebitelia by ich nemali používať

VČERA - 20:20Zaujímavosti

Pri použití produktov spotrebitelia riskujú trvalé poškodenie zdravia.

Češete si vlasy kefou? Tento krok nesmiete vynechať!

Češete si vlasy kefou? Tento krok nesmiete vynechať!

VČERA - 19:29Zaujímavosti

Čistíte si kefu na vlasy dostatočne často? Tí, ktorí to zanedbávajú, môžu doplatiť na nepríjemné následky.

Poľskí archeológovia objavili stredoveký hrob údajného detského upíra

Poľskí archeológovia objavili stredoveký hrob údajného detského upíra

VČERA - 12:52Zaujímavosti

Vedcov zaujali opatrenia vykonané na jednom z nájdených tiel.

Farmári evidujú dopyt po fialových jablkách. V čom je háčik?

Farmári evidujú dopyt po fialových jablkách. V čom je háčik?

21:51 23.09.2024Zaujímavosti

Kanadskí farmári sa stretávajú s čoraz väčším záujmom o fialovo sfarbené jablká. Ich obrázky už stihli zaplaviť sociálne siete, no nie všetko je také ako sa zdá.

Ako zabrániť prilepovaniu jedla na panvicu: Toto musíte urobiť pred pridaním oleja

Ako zabrániť prilepovaniu jedla na panvicu: Toto musíte urobiť pred pridaním oleja

21:25 23.09.2024Zaujímavosti

Mnohí ľudia požívajú nerezové panvice nesprávne.