Zubný kaz a ochorenie ciev: O takomto spojení medzi nimi ste netušili
Medzi ochoreniami ústnej dutiny a ochoreniami obehovej sústavy existuje spojitosť, o ktorej sa doteraz veľa nevedelo.
Ateroskleróza a príbuzné ochorenia srdca a ciev sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jednou z hlavných príčin úmrtí vo väčšine krajín sveta. Ochorenie vzniká po nahromadení cholesterolu na stenách ciev, čo po čase vyústi do ich upchávania, straty flexibility a nahromadeniu vápnika v cievach.
Väčšina vedcov sa nazdáva, že za vznik aterosklerózy môžu genetické zmeny súvisiace s metabolizmom tukov. Tieto zmeny majú za následok nahromadenie „zlého“ cholesterolu v krvi. Niektorí biológovia však považujú za príčinu aterosklerózy niečo iné.
Ruskí biológovia nedávno vyrukovali s tvrdením, že ateroskleróza nevzniká v dôsledku narušenia metabolizmu tukov, ale kvôli vzniku zápalových ložísk vnútri ciev. Tieto zápaly pomaly ničia makrofágy, a tak sa v cievach hromadia tuky.
Pirkko Pussinen z Helsinskej univerzity (Fínsko) s kolegami odhalil ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje vznik aterosklerózy. Na základe štatistík získaných z celoživotných zdravotných pozorovaní sa rozhodol analyzovať, koľko ľudí s aterosklerózou malo zároveň problémy s častým vznikom zubných kazov.
755 Fínov, ktorí sa do projektu prihlásili, pravidelne podstupovalo kontroly zdravia srdca a ciev, ako aj ďalších faktorov ovplyvňujúcich celkové zdravie. Všetci účastníci vo veku 6, 9 a 12 rokov podstúpili sériu prehliadok u stomatológa. Cieľom týchto prehliadok bolo
- spočítať množstvo zubných kazov, aké sa im v tomto veku vytvorili,
- zistiť možný zápal ďasien,
- identifikovať parodontózu a
- spočítať množstvo zubných výplní (plomb).
Po zhruba 30 rokoch sa všetci účastníci podrobili novým prehliadkam, na ktorých im zmerali hrúbku cievnych stien, a skontrolovali, či sa u nich neprejavili rané formy aterosklerózy a iných srdcovo-cievnych ochorení.
Fínski kardiológovia pri analýze údajov narazili na zvláštny výsledok. Ukázalo sa, že zdravotné problémy so zubami v detstve silno ovplyvňovali pravdepodobnosť vzniku aterosklerózy v dospelosti, pričom celkové zdravie jednotlivých dobrovoľníkov v tom nehralo žiadnu rolu. Čím viac kazov a orálnych infekcií sa u dieťaťa objavilo, tým vyššie riziko vzniku aterosklerózy prevládalo v dospelosti.
„Nikdy predtým sme sa nestretli s podobnou súvislosťou, pretože nikomu doteraz nenapadlo skúmať spojitosť medzi zdravím ústnej dutiny a zdravím srdca a ciev. Toto zistenie je dôkazom toho, že s infekciami ústnej dutiny treba bojovať už v detstve.“
V praxi to teda znamená, že ľudia, ktorí v mladom veku mali len jeden kaz alebo plombu, mali o 87 percent vyššie riziko vzniku ranej formy aterosklerózy ako tí, ktorí mali v detstve celkom zdravý chrup. Tí, u ktorých sa v mladosti prejavili všetky 4 vyššie spomenuté ochorenia ústnej dutiny, mali až dvojnásobne zvýšené riziko vzniku tohto ochorenia.
Je zaujímavé, že spätosť ochorení ústnej dutiny s ochoreniami srdca a ciev sa potvrdila najmä v prípade mužov. V prípade, že u chlapcov došlo k vzniku zubného kazu, v dospelosti sa u nich zvýšila hrozba vzniku aterosklerózy 1,5-krát. V prípade, že sa u nich v tomto veku preukázali všetky 4 orálne zdravotné problémy, riziko aterosklerózy vyrástlo na 225%.
Vedci sa domnievajú, že rodičia a zubní lekári by mali aktívnejšie viesť deti k dodržiavaniu dôslednej ústnej hygieny už v prvých rokoch života, čím sa vyhnú neskorším problémom s ochoreniami obehovej sústavy.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.