• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 13.9.2024Meniny má Ctibor
Bratislava

Zvládli by ste prijímačky na Oxford? S týmito 4 otázkami sa uchádzači museli popasovať

  • 20:58 29.05.2019
  • Oxford
Zvládli by ste prijímačky na Oxford? S týmito 4 otázkami sa uchádzači museli popasovať

Oxford patrí medzi najlepšie univerzity na svete. Nie je preto tajomstvom, ži prijíma len najkvalitnejších študentov. Aj týmito otázkami sa museli uchádzači prelúskať na prijímacom pohovore.

Oxfordská univerzita je považovaná za jednu z najkvalitnejších na svete už od roku 1096, keď bola založená. Takúto prestíž si získala najmä na základe špičkového vzdelávania a neraz aj náročných prijímacích skúšok.

Oxford zverejnil niekoľko otázok, ktoré sa uchádzačov pýtali na pohovoroch v uplynulých rokoch, aby trochu poodkryl zákulisie tohto procesu. Väčšina otázok sa týka tém, ktoré by kandidáti mali ovládať alebo ich zaujali pri písaní vstupnej eseje.

Vedúca oddelenia pre komunikáciu s verejnosťou, doktorka Samina Khanová, hovorí, že okolo prijímacích pohovorov na Oxforde koluje množstvo mýtov. „Vieme, že v súvislosti s pohovorom na Oxforde sa šíria niektoré mylné informácie, a tak sme sa pokúsili zverejniť toľko údajov, koľko je možné. Chceme, aby študenti spoznali realitu.“

„Pohovor by mal byť príležitosťou predviesť záujem a schopnosti v rámci vybranej témy bez ohľadu na to, aké ste absolvovali vzdelanie. Odrecitovať to, čo už viete, nestačí.“

Otázky, ktoré sa na oxfordských pohovoroch za posledné roky kládli, siahajú k mnohým témam, vrátane náboženstva, ekonomiky, politiky aj francúzštiny. Tie, ktoré vám dnes ponúkame, slúžia na to, aby si záujemca vytvoril predstavu o priebehu pohovoru.

Vo všeobecnosti platí, že na otázky neexistuje jediná konkrétna správna odpoveď – ich úloha skôr spočíva v podnietení diskusie. Personál nezaujíma, koľko sa toho uchádzač „nabifľoval“, ale skôr to, ako uvažuje.

Niekoľko otázok z odboru vedy a medicíny

Asi každý štvrtý človek vo Veľkej Británii umiera následkom niektorého druhu rakoviny, zatiaľ čo vo Filipínach je to len približne každý desiaty. Ktoré faktory by mohli prispievať k rozdielu medzi krajinami?

Možní budúci medici si túto otázku naposledy vypočuli na pohovore v roku 2016. Ich úlohou nebolo zostaviť zoznam faktorov, ktoré sa v rámci dvoch populácií odlišujú. Namiesto toho uspeli tí, ktorí sa nebáli položiť ďalšie otázky: Je pritom zohľadnený životný štýl? Aká je priemerná dĺžka života v týchto krajinách?

Koľko rôznych molekúl vieme vytvoriť zo 6 atómov uhlíka a 12 atómov vodíka?

Táto otázka odznela v roku 2018 pred záujemcami o štúdium chémie. Každý fanúšik tohto vedného odboru vie, že z týchto atómov viete vytvoriť 5 molekúl, čo však ako odpoveď nestačí. Zamestnanci namiesto toho chceli počuť to, ako molekuly s rovnakým vzorcom môžu mať ohromne rozdielnu štruktúru, a ako to súvisí s ich merateľnými vlastnosťami.

Zoraďte krajiny do poradia v závislosti od hrubej miery úmrtnosti (počet úmrtí na 1.000 ľudí): Bangladéš, Japonsko, Juhoafrická republika, Veľká Británia.

Táto otázka z roku 2017 zdanlivo pripomína tie, ktoré sme už spomenuli. Jej pointou však bolo preveriť pozornosť uchádzačov.

O úmrtnosti (mortalite) sa v médiách často hovorí v súvislosti s ochoreniami alebo detskou úmrtnosťou, ktoré krajinu trápia. Hrubá miera úmrtnosti však vypovedá o každom jednom úmrtí v krajine.

Niektorí kandidáti sa pomýlili a predpokladali, že úmrtnosť je najvyššia v Bangladéši kvôli početným úmrtiam detí a častému výskytu infekčných ochorení. Aká je pravda? Najvyššiu úmrtnosť treba hľadať v krajinách so starnúcou populáciou – to znamená, že v rebríčku sa ako prvé umiestnio Japonsko, za ním Veľká Británia, Juhoafrická republika a Bangladéš.

Ako vieme odhadnúť hmotnosť atmosféry?

Bežný človek si nepamätá, že hmotnosť atmosféry sa odhaduje na 5,4 miliardy miliárd kilogramov, a táto vedomosť skutočne nepomohla ani uchádzačom na pohovore. Kľúčovým slovom v otázke je „ako“ – takže samotnou odpoveďou nie je vyriešenie problému, ale postup pri jeho riešení.

Vhodný uchádzač sa na pohovore pokúsi zistiť, či sa v atmosfére nachádzajú prvky alebo vlastnosti, ktoré môžeme pozorovať aj na zemskom povrchu, a pomocou ktorých by sme vedeli odhadnúť jej hmotnosť. Jednou z týchto vlastností (veličín) je atmosférický tlak.

Uchádzači, ktorí uspeli, okrem toho boli schopní správne určiť, v koľkých kilometroch nad zemským povrchom atmosféra končí, a ktoré jej vrstvy sú redšie ako iné.

Zdroj: Info.sk, DP, ac.uk, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa stane pri ohrievaní burgera v mikrovlnke? Po 30 minútach vás rýchlo prejde chuť

Čo sa stane pri ohrievaní burgera v mikrovlnke? Po 30 minútach vás rýchlo prejde chuť

21:43 11.09.2024Zaujímavosti

Polhodina zohrievania v mikrovlnke dokáže odhaliť pravú tvár burgera z rýchleho občerstvenia. Mnohí prejdú radšej na zdravšiu stravu.

Hrdina z Auschwitz-Birkenau, Žid Rudolf Vrba, sa narodil pred 100 rokmi

Hrdina z Auschwitz-Birkenau, Žid Rudolf Vrba, sa narodil pred 100 rokmi

6:57 11.09.2024Zaujímavosti

Patril k jedným z mála väzňov, ktorý prežil útek z najprísnejšie stráženého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Sú opití ľudia úprimnejší? Odborníci uviedli, či je vo víne skutočne pravda

Sú opití ľudia úprimnejší? Odborníci uviedli, či je vo víne skutočne pravda

6:21 11.09.2024Zaujímavosti

Pitie alkoholu môže zmeniť fungovanie mozgu, ale účinky nie sú vždy jednoznačné.

Pacientovi museli amputovať pohlavný úd, takto k tomu prispel alkohol

Pacientovi museli amputovať pohlavný úd, takto k tomu prispel alkohol

20:29 10.09.2024Zaujímavosti

Nadmerná konzumácia alkoholu sa u muža podpísala vznikom gangrény na jednej z najcitlivejších častí tela.

Vosveteit.sk