Višne: Zdravé ovocie, ktoré bojuje nielen proti zápalom a srdcovým ochoreniam
Drobné červené plody, ktoré sa podobajú čerešniam, v sebe ukrývajú oveľa viac ako len trpkú chuť. Poskytneme vám 9 dôvodov na to, aby ste ich jedli častejšie.
Višňa je obľúbený opadavý krík alebo menší strom pochádzajúci z Európy a juhozápadnej Ázie. Zdobia ho biele kvety a červené plody s trpkou príchuťou. Plody višne sa vzhľadom podobajú na čerešne, no chuťovo sú kyslastejšie a majú väčšiu nutričnú hodnotu.
Višňa vyrastá do výšky 4 až 10 metrov a dobre sa jej darí v chladnejšom, vlhkejšom prostredí. Jej plody majú svetločervené alebo tmavočervené sfarbenie a intenzívnu trpkú chuť. Višne sa zbierajú od júna do augusta, a dajú sa využiť pri príprave koláčov, zmrzliny, kompótov alebo dezertov.
Višne sú dobrým zdrojom mnohých živín, vitamínov a minerálov. 155 gramov višní obsahuje 0,161 miligramov mede, 15,5 miligramov vitamínu C, 99 mikrogramov vitamínu A, 0,174 miligramov mangánu, 3,5 gramov vlákniny, 0,5 miligramov železa, 268 miligramov draslíka a 0,068 miligramov vitamínu B6.
Višne a zdravotné benefity, ktoré sa v nich skrývajú
1. Bohaté na antioxidanty
Látky, ktoré višniam dodávajú bohaté červené sfarbenie, pôsobia proti bolesti účinnejšie ako aspirín. Okrem toho poskytujú antioxidačnú ochranu v takom množstve, aké ponúkajú aj populárne doplnky stravy (napríklad vitamín E).
Niektoré výskumy dokazujú, že denná konzumácia višní znižuje riziko kardiovaskulárnych alebo chronických ochorení vznikajúcich kvôli zápalu, artritíde a dne.
2. Zmenšujú riziko porážky
Višne sú nielen dobrým bojovníkom proti ochoreniam srdca, ale vedia tiež znížiť riziko mozgovej príhody. Slúžia preto ako vhodný doplnok pri liečbe bežnými liekmi.
3. Bojujú proti ochoreniam srdca a cukrovke
Ľudia, ktorí v rámci výskumov pravidelne jedli višne, nepriberali toľko, koľko ostatní. Ich krv okrem toho obsahovala menej zápalových buniek, ktoré súvisia so vznikom srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky.
Višne dokážu znížiť aj hladinu zlého cholesterolu v krvi. U ľudí, ktorí ich pravidelne konzumujú, dochádza k spomaleniu procesu hromadenia tuku v oblasti brucha.
4. Podporujú zdravie očí
Na ochranu povrchu oka a zlepšenie zraku najlepšie slúži vitamín A, ktorý sa v hojnom množstve nachádza práve vo višniach. Spolu s antioxidantmi a vitamínmi tento vitamín znižuje riziko vzniku makulárnej degenerácie, ktorá môže viesť až k slepote.
5. Stimulujú mozog
Pravidelná konzumácia višní podporuje bezchybnú činnosť mozgu. Treba však dať pozor na množstvo, pretože priveľa medi môže viesť k pravému opaku. Výskumy dokázali, že medzi príjmom medi a kreatívnym myslením existuje priama spojitosť.
Pre správne dávkovanie je dôležité vedieť, že jedna višňa obsahuje 0,161 miligramu medi, čo predstavuje 17,89% odporúčanej dennej dávky.
6. Odoženú prechladnutie
Višne obsahujú vysokú dávku vitamínu C, ktorý je známy vďaka schopnosti posilniť imunitný systém, vďaka čomu sa nám vyhýbajú bežné ochorenia. Posilňuje tiež absorbciu železa, ktoré upevňuje odolnosť proti zápalom a vírusovým ochoreniam.
7. Udržujú váhu v norme
Mnohí považujú sacharidy za vinníkov priberania. Len málokto vie, že ak ich viete správne využiť, môžu vám v skutočnosti pomôcť schudnúť. Vysoký podiel ovocia, zeleniny a jedál s obsahom vlákniny v strave vedie k zachovaniu zdravej hmotnosti. Pravidelná konzumácia višní preto sľubuje efektívne chudnutie so zdravým výsledkom.
8. Sabotujú zápal a liečia kĺby
Mangán je známy tým, že zvyšuje hladinu superoxiddismutázy (SOD) v tele. Pacienti s artritídou zvyčajne majú nedostatok tejto látky v organizme, preto je dôležité zvyšovať jej hladinu prijímaním mangánu.
9. Spevňujú zdravie tráviaceho traktu
Pre zdravý pohyb čriev je nevyhnutné prijímať vlákninu, ktorú nájdete aj vo višniach. Ich konzumáciou viete dosiahnuť zníženie rizika vzniku divertikulitídy (zápalové ochorenie čreva), žlčníkových kameňov, obličkových kameňov a hemoroidov. Višne tiež poskytujú úľavu od symptómov syndrómu dráždivého čreva.
Strava bohatá na vlákninu takisto redukuje množstvo žalúdočnej kyseliny a zabraňuje tak refluxu a vzniku žalúdočných vredov.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.