1 pohár paradajkovej šťavy denne: Takúto zmenu na sebe spozorujete!

Jediný pohár paradajkovej šťavy denne dokáže s telom spraviť zázraky. Viete, aká skupina ľudí by ju mala začať piť pravidelne?
Kardiovaskulárnych ochorení vo svete pribúda, a s tým súvisia aj tisíce úmrtí ročne. Je síce možné obmedziť ich riziko napríklad tým, že skoncujete s fajčením, no iné rizikové faktory, ako napríklad vek, neovplyvníte.
Jedným z rozhodujúcich faktorov ovplyvňujúcich zdravie srdca a ciev je strava. Mohla by pravidelná konzumácia nesolenej paradajkovej šťavy viesť k uzdraveniu najčastejších chorôb obehovej sústavy? Na to sa pozrela štúdia publikovaná v magazíne Food Science & Nutrition.
Stručná charakteristika aterosklerózy
Štúdia sa zamerala najmä na efektívnosť paradajkovej šťavy v boji proti ateroskleróze. Je to ochorenie, ku ktorému dochádza po nahromadení plaku v cievach. Jeho stvrdnutie vedie k poškodeniu vnútornej steny ciev.
K poškodeniu ciev dochádza z viacerých príčin, vrátane vysokého krvného tlaku, cukrovky a nahromadeniu cholesterolu v krvi. V minulosti bolo dokázané, že konzumácia nesolenej paradajkovej šťavy znižuje úroveň triglyceridov v krvi, ktoré sa podieľajú na vzniku aterosklerózy v cievach.
Minulé výskumy vedcov priviedli k otázke, či by paradajková šťava vedela zabrániť aj ďalším rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, ako je vysoký krvný tlak a metabolizmus tukov a glukózy.
1 pohár paradajkovej šťavy za deň
Na výskume sa podieľalo 184 dobrovoľníkov a 297 dobrovoľníčok. Tí po dobu 1 roka mohli piť toľko paradajkovej šťavy, koľko sami chceli, pričom najmenej mali vypiť aspoň 215 mililitrov (o niečo menej ako 1 pohár).
Na začiatku a na konci výskumu im bol zmeraný krvný tlak, úroveň triglyceridov a cholesterolu v krvi a hodnota glukózy v plazme. Vo vybranej vzorke sa nachádzalo 94 účastníkov s vysokým krvným tlakom alebo prehypertenziou (zvýšený krvný tlak).
Krvný tlak týchto účastníkov sa po roku konzumácie paradajkovej šťavy výrazne znížil. Systolický tlak klesol priemerne z 141,2 na 137 a diastolický z 83,3 na 80,9 milimetrov ortute (mm Hg). Účinky boli podobné u mužov aj žien bez závislosti od veku.
Výskumníci tiež spozorovali značný pokles lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktoré poznáme aj pod označením „zlý cholesterol“. Ten je tiež rizikovým faktorom aterosklerózy.
Ide o nevyvrátiteľné dôkazy?
Kritici poukazujú na niekoľko nedokonalostí najnovšej štúdie. V prvom rade nie sú spokojní s malým počtom účastníkov, no vadí im aj to, že všetci pochádzali len z jednej časti sveta – mesta Kuriyama v Japonsku.
Vedci v rámci štúdie nemali prístup k stravovacím návykom účastníkov, a v niektorých prípadoch sa tak mohlo stať, že účastník nahradil nezdravú pochúťku pohárom paradajkovej šťavy.
Na záver však treba zdôrazniť, že nemáme do činenia s prvou štúdiou, ktorá potvrdila pozitívne účinky paradajkovej šťavy na zdravie obehovej sústavy.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.