1 pohár paradajkovej šťavy denne: Takúto zmenu na sebe spozorujete!
Jediný pohár paradajkovej šťavy denne dokáže s telom spraviť zázraky. Viete, aká skupina ľudí by ju mala začať piť pravidelne?
Kardiovaskulárnych ochorení vo svete pribúda, a s tým súvisia aj tisíce úmrtí ročne. Je síce možné obmedziť ich riziko napríklad tým, že skoncujete s fajčením, no iné rizikové faktory, ako napríklad vek, neovplyvníte.
Jedným z rozhodujúcich faktorov ovplyvňujúcich zdravie srdca a ciev je strava. Mohla by pravidelná konzumácia nesolenej paradajkovej šťavy viesť k uzdraveniu najčastejších chorôb obehovej sústavy? Na to sa pozrela štúdia publikovaná v magazíne Food Science & Nutrition.
Stručná charakteristika aterosklerózy
Štúdia sa zamerala najmä na efektívnosť paradajkovej šťavy v boji proti ateroskleróze. Je to ochorenie, ku ktorému dochádza po nahromadení plaku v cievach. Jeho stvrdnutie vedie k poškodeniu vnútornej steny ciev.
K poškodeniu ciev dochádza z viacerých príčin, vrátane vysokého krvného tlaku, cukrovky a nahromadeniu cholesterolu v krvi. V minulosti bolo dokázané, že konzumácia nesolenej paradajkovej šťavy znižuje úroveň triglyceridov v krvi, ktoré sa podieľajú na vzniku aterosklerózy v cievach.
Minulé výskumy vedcov priviedli k otázke, či by paradajková šťava vedela zabrániť aj ďalším rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, ako je vysoký krvný tlak a metabolizmus tukov a glukózy.
1 pohár paradajkovej šťavy za deň
Na výskume sa podieľalo 184 dobrovoľníkov a 297 dobrovoľníčok. Tí po dobu 1 roka mohli piť toľko paradajkovej šťavy, koľko sami chceli, pričom najmenej mali vypiť aspoň 215 mililitrov (o niečo menej ako 1 pohár).
Na začiatku a na konci výskumu im bol zmeraný krvný tlak, úroveň triglyceridov a cholesterolu v krvi a hodnota glukózy v plazme. Vo vybranej vzorke sa nachádzalo 94 účastníkov s vysokým krvným tlakom alebo prehypertenziou (zvýšený krvný tlak).
Krvný tlak týchto účastníkov sa po roku konzumácie paradajkovej šťavy výrazne znížil. Systolický tlak klesol priemerne z 141,2 na 137 a diastolický z 83,3 na 80,9 milimetrov ortute (mm Hg). Účinky boli podobné u mužov aj žien bez závislosti od veku.
Výskumníci tiež spozorovali značný pokles lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktoré poznáme aj pod označením „zlý cholesterol“. Ten je tiež rizikovým faktorom aterosklerózy.
Ide o nevyvrátiteľné dôkazy?
Kritici poukazujú na niekoľko nedokonalostí najnovšej štúdie. V prvom rade nie sú spokojní s malým počtom účastníkov, no vadí im aj to, že všetci pochádzali len z jednej časti sveta – mesta Kuriyama v Japonsku.
Vedci v rámci štúdie nemali prístup k stravovacím návykom účastníkov, a v niektorých prípadoch sa tak mohlo stať, že účastník nahradil nezdravú pochúťku pohárom paradajkovej šťavy.
Na záver však treba zdôrazniť, že nemáme do činenia s prvou štúdiou, ktorá potvrdila pozitívne účinky paradajkovej šťavy na zdravie obehovej sústavy.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.