• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Dôchodcovi zamietli obnovu konania za zabitie družky

  • 16:25 13.08.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Dôchodcovi zamietli obnovu konania za zabitie družky

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici v utorok zamietol žiadosť 67-ročného odsúdeného dôchodcu Júliusa Gašpara z Vlkanovej o obnovu konania v prípade zabitia družky Blaženy.

V dôchodcovej žiadosti senát nezistil žiadne nové skutočnosti, aby mohol obnovu konania povoliť. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože dôchodca voči nemu podal sťažnosť.

Gašpar v októbri 2007 surovou bitkou usmrtil svoju 54-ročnú družku Blaženu, ktorá žila ako bezdomovkyňa. Július sa s ňou zoznámil v Sliači, kde vyberala kontajnery. Po tom, ako ju kamarátka vyhodila z bytu, zobral ju k sebe s tým, že sa pokúsi o jej nápravu.
Zabitá družka bola alkoholička

Tvrdil, že bola alkoholik, brala lieky a zapíjala ich vínom alebo alpou. Pre tento spôsob jej života sa často hádali. Blažena mu pod vplyvom alkoholu vulgárne nadávala a hrozila zabitím. Gašpar priznal, že priateľku večer pred jej smrťou s prestávkami bil, ale nemal v úmysle ju zabiť. Ráno zistil, že je mŕtva, privolal susedu a počkal na príchod polície.

Prvostupňový súd za zločin zabitia poslal dôchodcu do najprísnejšieho väzenia na štrnásť rokov. Gašpar sa odvolal a žiadal miernejší trest vzhľadom na to, že ku skutku sa priznal, oľutoval ho a nemal úmysel zabiť. O družku sa staral, popri dôchodku si privyrábal. Problémy mali pre jej alkoholizmus.

Július tvrdil, že v inkriminovaný večer ho rozčúlila a on sa dostal do afektu. Po príchode z práce čakal, že bude navarené, žena však bola opitá, nadávala mu, dokonca po ňom hodila tanier aj stoličku. „Mala v ruke nôž a chcela ma pichnúť. Keď som to videl, vstúpil do mňa čert,“ povedal na súde Gašpar. Dvojica žila spolu takmer dva roky a hádky pre alkohol a peniaze boli na dennom poriadku.
Odsúdený nie je spokojný s verdiktom

Krajský súd trest zmiernil na dvanásť rokov odňatia slobody so stredným stupňom stráženia. Na zmiernenie trestu malo vplyv konanie družky, ktorá v inkriminovaný večer dala prvotný impulz na útok a svojím spôsobom života prispievala k vzájomným nezhodám.

Gašpar však s verdiktmi súdov nie je spokojný. Tvrdí, že vo väzení sa mu zhoršil zdravotný stav a čaká ho operácia žlčníka. Opakovane vyslovil ľútosť nad tým, čo sa stalo a že nechcel družku zabiť. Tvrdí, že súd nevypočul jeho dcéru a kamarátov, ktorí by mohli o vzťahu s Blaženou povedať viac.

Podľa okresného súdu však návrh Gašpara na vypočutie ním navrhovaných svedkov, ktorí neboli priamo pri skutku, by nevniesol do veci nové skutočnosti. Gašparov obhajca požadoval vyhovieť žiadosti v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu SR o nezákonnosti vyšších trestov pri použití sprísňujúcej, tzv. asperačnej zásady, ale senát v tomto prípade nezistil jej aplikáciu pri ukladaní trestu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.