Jogurt má prekvapivý vplyv na rakovinu hrubého čreva, deje sa len u mužov

Nové dôkazy spojili účinok konzumácie jogurtu s rizikom vzniku nádoru v črevách.
Nový výskum poukazuje na súvislosť medzi konzumáciou jogurtu a nižším rizikom vzniku adenómu v črevách. Tento účinok sa však preukázal len u mužov.
Hoci mnohé faktory môžu prispieť k riziku vzniku rakoviny hrubého čreva u ľudí, jedným z najvýznamnejších z nich je zlá strava. Z rovnakého dôvodu však môže práve zdravá strava pomôcť udržať túto formu rakoviny na uzde.
Zostáva nejasné, aký druh stravy pomáha najviac chrániť ľudí pred kolorektálnym karcinómom. Nedávne štúdie sa preto začali zaoberať skúmaním vzťahu medzi rôznymi potravinami a rizikom vzniku nádorov.
Adenómy sú zvyčajne benígne alebo nezhubné nádory, no niektoré z nich majú potenciál rozvinúť sa na zhubné alebo škodlivé nádory. Výskumníci teraz našli spojenie medzi zníženým rizikom adenómov u mužov a vysokou konzumáciou jogurtu. Výsledky zverejnili v odbornom časopise BMJ Gut.
Muži, ktorí jedia jogurt, majú o 19% nižšie riziko vzniku nádoru
Na zistenie súvislosti medzi konzumáciou jogurtu a rizikom vzniku nádorov analyzoval prvý autor štúdie Xiaobin Zheng a jeho kolegovia informácie o strave a vzniku adenómov u 32 606 mužov a 55 743 žien.
Výskumníci počas celého obdobia štúdie zaznamenali vznik 5 811 adenómov u mužov a 8 116 adenómov u žien. Výsledky ukázali, že muži, ktorí hlásili konzumáciu dvoch a viac jogurtov týždenne, mali o 19% menšiu pravdepodobnosť vzniku adenómov v črevách v porovnaní s mužmi, ktorí vôbec neuviedli konzumáciu jogurtu.
Okrem toho muži, ktorí jedli dva alebo viac porcií jogurtu týždenne, mali o 26% menšiu pravdepodobnosť vzniku abnormálneho rastu s vysokou pravdepodobnosťou vzniku malígnych nádorov v hrubom čreve (nie konečníka). Zheng a jeho tím však nenašli žiadne spojenie medzi konzumáciou jogurtu a rizikom adenómov u žien.
Jogurt môže mať protizápalové účinky
Ako môže spotreba jogurtu pomôcť zabrániť vzniku abnormálnych výrastkov na črevách? Výskumníci majú niekoľko teórií. Ako uvádzajú v štúdii:
"Produkty dvoch bežných probiotík používaných v jogurte, Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus, môžu znížiť hladiny karcinogénov, ako sú nitroreduktáza, fekálne aktivované bakteriálne enzýmy a rozpustné fekálne žlčové kyseliny. Silnejšie spojenie medzi príjmom jogurtu a adenómom hrubého čreva a rekta môže byť čiastočne spôsobené nižším pH v hrubom čreve, ktoré je pre probiotiká vhodnejšie. Jogurt môže tiež znížiť riziko adenómu tým, že má protizápalový účinok na sliznicu hrubého čreva a zlepšuje dysfunkciu črevnej bariéry."
V budúcnosti sa chce tím zamerať na ďalší výskum možných mechanizmov, ktoré spájajú konzumáciu jogurtu a nižším rizikom rakoviny.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?