Jogurt má prekvapivý vplyv na rakovinu hrubého čreva, deje sa len u mužov
Nové dôkazy spojili účinok konzumácie jogurtu s rizikom vzniku nádoru v črevách.
Nový výskum poukazuje na súvislosť medzi konzumáciou jogurtu a nižším rizikom vzniku adenómu v črevách. Tento účinok sa však preukázal len u mužov.
Hoci mnohé faktory môžu prispieť k riziku vzniku rakoviny hrubého čreva u ľudí, jedným z najvýznamnejších z nich je zlá strava. Z rovnakého dôvodu však môže práve zdravá strava pomôcť udržať túto formu rakoviny na uzde.
Zostáva nejasné, aký druh stravy pomáha najviac chrániť ľudí pred kolorektálnym karcinómom. Nedávne štúdie sa preto začali zaoberať skúmaním vzťahu medzi rôznymi potravinami a rizikom vzniku nádorov.
Adenómy sú zvyčajne benígne alebo nezhubné nádory, no niektoré z nich majú potenciál rozvinúť sa na zhubné alebo škodlivé nádory. Výskumníci teraz našli spojenie medzi zníženým rizikom adenómov u mužov a vysokou konzumáciou jogurtu. Výsledky zverejnili v odbornom časopise BMJ Gut.
Muži, ktorí jedia jogurt, majú o 19% nižšie riziko vzniku nádoru
Na zistenie súvislosti medzi konzumáciou jogurtu a rizikom vzniku nádorov analyzoval prvý autor štúdie Xiaobin Zheng a jeho kolegovia informácie o strave a vzniku adenómov u 32 606 mužov a 55 743 žien.
Výskumníci počas celého obdobia štúdie zaznamenali vznik 5 811 adenómov u mužov a 8 116 adenómov u žien. Výsledky ukázali, že muži, ktorí hlásili konzumáciu dvoch a viac jogurtov týždenne, mali o 19% menšiu pravdepodobnosť vzniku adenómov v črevách v porovnaní s mužmi, ktorí vôbec neuviedli konzumáciu jogurtu.
Okrem toho muži, ktorí jedli dva alebo viac porcií jogurtu týždenne, mali o 26% menšiu pravdepodobnosť vzniku abnormálneho rastu s vysokou pravdepodobnosťou vzniku malígnych nádorov v hrubom čreve (nie konečníka). Zheng a jeho tím však nenašli žiadne spojenie medzi konzumáciou jogurtu a rizikom adenómov u žien.
Jogurt môže mať protizápalové účinky
Ako môže spotreba jogurtu pomôcť zabrániť vzniku abnormálnych výrastkov na črevách? Výskumníci majú niekoľko teórií. Ako uvádzajú v štúdii:
"Produkty dvoch bežných probiotík používaných v jogurte, Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus, môžu znížiť hladiny karcinogénov, ako sú nitroreduktáza, fekálne aktivované bakteriálne enzýmy a rozpustné fekálne žlčové kyseliny. Silnejšie spojenie medzi príjmom jogurtu a adenómom hrubého čreva a rekta môže byť čiastočne spôsobené nižším pH v hrubom čreve, ktoré je pre probiotiká vhodnejšie. Jogurt môže tiež znížiť riziko adenómu tým, že má protizápalový účinok na sliznicu hrubého čreva a zlepšuje dysfunkciu črevnej bariéry."
V budúcnosti sa chce tím zamerať na ďalší výskum možných mechanizmov, ktoré spájajú konzumáciu jogurtu a nižším rizikom rakoviny.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.