Toto by ste mali vedieť o surových vajciach
Je konzumácia surových vajec skutočne bezpečná? Tu sú možné rizika použitia tepelne neupravených vajec.
Niektoré recepty, napríklad na dressingy, si vyžadujú použitie surových vajec a mnohí ľudia jedia surové vajcia pre ich výživové vlastnosti. Avšak konzumácia surových vajec nemusí byť bezpečná. Niektoré sliepky nesú vo svojich reprodukčných orgánoch baktérie Salmonella typhimurium a Salmonella enteritidis.
Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú kontamináciu kuracích vajec salmonelou patria:
- množstvo chovanej hydiny
- vek hydiny
- úrovne stresu vtákov
- ich strava
- očkovanie
- hygiena a čistota prostredia chovu
Kto je ohrozený infekciou?
Ľudia, ktorí konzumujú surové alebo nedovarené vajcia, môžu dostať infekciu baktériou Salmonella, ktorú lekári nazývajú aj salmonelóza. Príznaky infekcie Salmonella sa vyskytujú v priebehu 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Príznaky salmonelózy sú:
- hnačka
- horúčka
- kŕče v bruchu
- zvracanie
Dojčatá, deti, staršie osoby a tehotné ženy sú vystavené vyššiemu riziku nákazy Salmonellou. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú tiež vystavení vyššiemu riziku vzniku chorôb prenášaných potravinami. Jedinci s diabetom, rakovinou, HIV alebo AIDS, alebo tí, ktorí majú transplantované orgány, by sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných surových vajec.
Okrem obáv o bezpečnosť potravín, konzumácia akýchkoľvek surových vaječných bielkov narúša schopnosť tela absorbovať biotín. Biotín hrá rozhodujúcu úlohu pri metabolizme tukov a sacharidov a jeho nedostatok môže zhoršiť funkciu inzulínu, čo môže zhoršiť hladiny cukru v krvi.
Ako bezpečne pripravovať vajcia
Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť bezpečne pripraviť vajcia:
- Aby ste predišli ochoreniu, kupujte chladené vajcia a skladujte ich v chladničke pri teplote nižšej ako 4 ° Celzia.
- Ak je škrupina prasknutá alebo znečistená, vajce nepoužívajte.
- Je nevyhnutné, aby si ľudia pred a po manipulácii so surovými vajcami umyli ruky, riad a kuchynské dosky teplou mydlovou vodou.
- Skontrolujte kartón, v ktorom sú vajcia predávané, či nejavý známky vytečených vajec.
Tipy na varenie vajec:
- Vždy varte bielka dôkladne a uistite sa, že žĺtky sú pevné.
- Pri pečených jedlách v rúre by sa mali ľudia uistiť, že pečú vajcia pri teplote aspoň 70 ° Celzia.
- Pri výrobe domácej zmrzliny a vaječného koňaku jemne zohrejte zmes na aspoň 70 ° Celzia.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.