Toto by ste mali vedieť o surových vajciach

Je konzumácia surových vajec skutočne bezpečná? Tu sú možné rizika použitia tepelne neupravených vajec.
Niektoré recepty, napríklad na dressingy, si vyžadujú použitie surových vajec a mnohí ľudia jedia surové vajcia pre ich výživové vlastnosti. Avšak konzumácia surových vajec nemusí byť bezpečná. Niektoré sliepky nesú vo svojich reprodukčných orgánoch baktérie Salmonella typhimurium a Salmonella enteritidis.
Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú kontamináciu kuracích vajec salmonelou patria:
- množstvo chovanej hydiny
- vek hydiny
- úrovne stresu vtákov
- ich strava
- očkovanie
- hygiena a čistota prostredia chovu
Kto je ohrozený infekciou?
Ľudia, ktorí konzumujú surové alebo nedovarené vajcia, môžu dostať infekciu baktériou Salmonella, ktorú lekári nazývajú aj salmonelóza. Príznaky infekcie Salmonella sa vyskytujú v priebehu 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Príznaky salmonelózy sú:
- hnačka
- horúčka
- kŕče v bruchu
- zvracanie
Dojčatá, deti, staršie osoby a tehotné ženy sú vystavené vyššiemu riziku nákazy Salmonellou. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú tiež vystavení vyššiemu riziku vzniku chorôb prenášaných potravinami. Jedinci s diabetom, rakovinou, HIV alebo AIDS, alebo tí, ktorí majú transplantované orgány, by sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných surových vajec.
Okrem obáv o bezpečnosť potravín, konzumácia akýchkoľvek surových vaječných bielkov narúša schopnosť tela absorbovať biotín. Biotín hrá rozhodujúcu úlohu pri metabolizme tukov a sacharidov a jeho nedostatok môže zhoršiť funkciu inzulínu, čo môže zhoršiť hladiny cukru v krvi.
Ako bezpečne pripravovať vajcia
Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť bezpečne pripraviť vajcia:
- Aby ste predišli ochoreniu, kupujte chladené vajcia a skladujte ich v chladničke pri teplote nižšej ako 4 ° Celzia.
- Ak je škrupina prasknutá alebo znečistená, vajce nepoužívajte.
- Je nevyhnutné, aby si ľudia pred a po manipulácii so surovými vajcami umyli ruky, riad a kuchynské dosky teplou mydlovou vodou.
- Skontrolujte kartón, v ktorom sú vajcia predávané, či nejavý známky vytečených vajec.
Tipy na varenie vajec:
- Vždy varte bielka dôkladne a uistite sa, že žĺtky sú pevné.
- Pri pečených jedlách v rúre by sa mali ľudia uistiť, že pečú vajcia pri teplote aspoň 70 ° Celzia.
- Pri výrobe domácej zmrzliny a vaječného koňaku jemne zohrejte zmes na aspoň 70 ° Celzia.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.