Tajomstvo tuniaka v konzerve, o ktorom by ste radšej nechceli vedieť
V prípade, že je konzervovaný tuniak vašou obľúbenou pochúťkou v čase, keď nie je čas na poriadny obed, tieto správy vás šokujú.
Tuniak v konzerve sa pre našincov stal obľúbenou pochutinou. Vďaka tomu, že nevyžaduje prakticky žiadny čas na prípravu a dá sa jesť rovno z plechovky, si ním mnohí nahrádzajú odporúčaný týždenný príjem rýb a výrobkov z nich.
Ak ale tuniaka jete príliš často, vystavujete sa závažnému zdravotnému riziku. Ako vo svojej štúdii píšu vedci z University of California, tuniak v akejkoľvek podobe obsahuje vysoko toxickú ortuť a jeho nadmerná konzumácia môže viesť k nebezpečným následkom.
Výskumníci sa k tomuto zisteniu dopracovali vďaka pozorovaniu vysokoškolských študentov, z ktorých 54 percent uvádza, že si tuniaka v plechovke doprajú aspoň trikrát za týždeň. Až 7 percent študentov jedáva jedlá s obsahom tuniaka aj viac ako 20-krát za týždeň.
Vedci sa pozreli na zloženie vlasu každého účastníka. Vo výsledku zistili, že úroveň ortuti u niektorých z nich presiahla hranicu, pri ktorej by sa ešte dalo cúvnuť späť.
Vedúcu autorku Myru Finkelsteinovú k podniknutiu štúdie inšpirovala správa o obrovskom množstve tuniaka, ktoré vysokoškoláci zjedia.
„Ostala som v šoku, keď mi niektorí študenti povedali, že jedia tuniaka každý deň. Ich neznalosť rizika konzumovania takého množstva ortuti je zarážajúca.“
Výsledky štúdie preukázali, že 99 percent študentov pochybuje o kompletnosti a kvalite svojich znalostí, pokiaľ ide o obsah ortuti v rybách. Väčšina študentov okrem toho uviedla, že je v poriadku jesť dvoj- až trojnásobok množstva tuniaka, ktorý Agentúra na ochranu životného (EPA) prostredia považuje za bezpečný (2 – 3 porcie za týždeň).
Účinky metylortuti na telo
Metylortuť je z dlhodobého hľadiska škodlivejšia ako neorganická ortuť, a zvykne sa hromadiť v tele. Táto látka môže spôsobiť otravu, ktorej príznaky zahŕňajú oslabenie kognitívnej funkcie, slepotu a poruchy činnosti pľúc.
Finkelsteinová vo vyhlásení uvádza, že u testovaných študentov sa zatiaľ neprejavili žiadne zo zmienených negatívnych účinkov, no rozhodne im odporúča znížiť dávku skonzumovanej ryby.
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov
Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.
Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?
Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.
Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce
Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek
Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.
Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia
Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.