Diabetes: Dokáže syr kontrolovať krvný cukor?
Nové zistenia ukazujú, že syr má prekvapivý vplyv na krvný cukor.
Syr je pochúťka známa pre jej obsah tuku a soli a preto je predmetom diskusie, či je vhodná pre diabetikov, alebo či celkovo ide o zdravú potravinu. Nedávna štúdia sa zaoberala problematikou konzumácie syru u cukrovkárov a jej výsledky prekvapivo ukázali, že bežný aj nízkotučný syr zvyšuje citlivosť na inzulín u prediabetických potkanov.
Syr zlepšuje citlivosť na inzulín
Catherine Chanová, profesorka na University of Alberta v kanadskom Edmontone a jej spolupracovníci skúmali, ako sa prediabetické potkany správajú na strave s pravidelným príjmom syru v porovnaní s príjmom nízkotučného syru.
Tím vedcov kŕmil potkany stravou s vysokým obsahom tuku počas 4 týždňov, aby boli prediabetické. Potom do stravy niektorých potkanov pridali buď nízkotučný alebo obyčajný syr Cheddar počas ďalších 10 týždňov. Potkany v kontrolnej skupine dostávali stravu s nízkym obsahom tuku počas celej štúdie.
Po 10 týždňoch sa nepreukázali žiadne rozdiely v hladinách glukózy v krvi nalačno alebo inzulínu nalačno. Keď tím vedcov testoval, ako dobre boli zvieratá schopné regulovať hladinu cukru v krvi po injekcii inzulínu, potkany, ktoré dostávali syr a stravu s vysokým obsahom tuku, mali podobné výsledky ako pri nízkotučnej diéte. Výsledky sa však významne líšili od výsledkov u potkanov na strave s vysokým obsahom tuku.
Chanová vysvetlila výsledky v tlačovej správe:
„Syr úplne nenormalizoval účinky inzulínu, ale výrazne ich zlepšil. A nezáležalo na tom, či ide o nízkotučné alebo bežné syry.“
Keď však tím použil iný test, orálny glukózový tolerančný test (oGGT), ktorý meria hladiny cukru v krvi pred a po vysokej dávke glukózy, nezistili žiadny rozdiel v spôsobe, akým zvieratá reagovali.
To ukazuje, že v modeli prediabetického potkana použitého v štúdii boli všetky potkany schopné vyrovnať sa s nárastom cukru v krvi rovnakým spôsobom, bez ohľadu na to, či boli na diéte s nízkym obsahom tuku, diéte s vysokým obsahom tuku alebo jedli syr.
Nízkotučný verzus normálny syr
Chenová a tím pokračovali v sledovaní množstva metabolitov v krvi zvierat. Zistili, že niekoľko fosfolipidov vykazuje podobné profily u potkanov konzumujúcich syr a potkanov so stravou s nízkym obsahom tuku, zatiaľ čo hladiny u potkanov s vysokým obsahom tuku boli odlišné.
Fosfolipidy sú nevyhnutné na udržanie zdravej bunkovej funkcie a vedci spojili zmeny v normálnych hladinách fosfolipidov s inzulínovou rezistenciou a diabetom. Chanová v príspevku uviedla, že "citlivosť na inzulín u potkanov sa zlepšila syrom nezávisle od jeho obsahu tuku".
Chanová však zostáva kritická voči syru s nízkym obsahom tuku:
"Ľudia buď nejedia žiadne syry alebo jedia syr s normálnym obsahom tuku a cítia sa previnilo. Syr má veľa živín a ak ho odstránite z vašej stravy, čím ho nahradíte? V súčasnosti to môže byť mätúce, keď nám hovoria, aby sme zredukovali tuk v našej strave. Táto štúdia pomáha poskytnúť odôvodnenie pre ďalšie štúdie na ľuďoch, takže výskumníci môžu v konečnom dôsledku robiť racionálnejšie rozhodnutia o stravovacích odporúčaniach, ktoré dávame ľuďom."
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.