Nafúknuté brucho: Jednoduchý trik, ako tomu zabrániť
Ak máte poobede väčší obvod pásu ako ráno, na vine môže byť nafukovanie.
Zníženie príjmu soli pomáha predchádzať nafukovaniu, uzatvára nový výskum publikovaný v odbornom časopise The American Journal of Gastroenterology. Okrem toho, zníženie príjmu vlákniny v potrave tiež bojuje proti plynatosti.
Nadúvanie zažíva viac ako 90 percent ľudí so syndrómom dráždivého čreva. Je spôsobené nahromadením plynu v čreve. Plyn vzniká, keď sa črevné baktérie pokúšajú rozložiť vlákninu.
Gastroenterológ Noel Mueller, prvý autor štúdie, povedal:
„Nadúvanie je jednou z hlavných gastrointestinálnych ťažkostí a môže byť u niektorých ľudí zhoršené stravou s vysokým obsahom vlákniny. Naše výsledky naznačujú, že by mohli znížiť nadúvanie, bez toho, aby sa vzdali zdravej vlákniny, znížením príjmu sodíka.“
Závery pochádzajú zo štúdie 412 ľudí s vysokým krvným tlakom, u ktorých výskumníci zaznamenávali aj údaje o nadúvaní. Zistili, že nízky obsah vlákniny znížil riziko nadúvania o 41 percent.
Muži sú obzvlášť citliví na účinok vlákniny na nadúvanie. Strava s nízkym obsahom sodíka znížila riziko nadúvania žalúdka o 27 percent.
Ako soľ spôsobuje nadúvanie ešte nie je známe, aj keď vedci si myslia, že by to mohlo byť preto, že soľ spôsobuje zadržiavanie vody.
Mueller povedal:
"Predpokladáme, že príjem sodíka tiež mení črevný mikrobióm sôsobom, ktorý modifikuje produkciu bakteriálneho sulfidu.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.