• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Pikantné jedlo má na ľudí šokujúci vplyv, následky sa prejavia v starobe

  • 19:28 24.07.2019
  • Bratislava
Pikantné jedlo má na ľudí šokujúci vplyv, následky sa prejavia v starobe

Pálivé papričky vám možno predĺžia život, no daň za to je vysoká.

Výskum uskutočnený na čínskej populácii zistil zaujímavé spojenie medzi konzumáciou chilli papričiek a zvýšeným rizikom poklesu kognitívnych funkcií a nástupom demencie.

Hlavnou aktívnou zložkou papričiek, vďaka ktorým sú pálivé, je kapsaicín, takže je veľmi pravdepodobné, že táto zlúčenina hrá hlavnú úlohu v potenciálnom účinku papričiek na zdravie.

Napriek pozitívnym zisteniam o súvislosti medzi chilli papričkami a nižšou úmrtnosťou, doteraz žiadne štúdie na ľuďoch neskúmali, ako môžu papričky ovplyvniť pokles kognitívnych funkcií.

Do výskumu publikovanom v časopise Nutrients sa zapojilo 4 582 čínskych účastníkov vo veku nad 55 rokov.

Vyššie riziko demencie pri viac ako 50 gramoch chilli denne

Ako uviedol hlavný autor štúdie Zumin Shi:

„V našich predchádzajúcich štúdiách sa zistilo, že spotreba chili je prospešná pre telesnú hmotnosť a krvný tlak. V tejto štúdii sme však zistili nepriaznivé účinky na poznávanie u starších dospelých.“

Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne jedli viac ako 50 gramov chilli denne, mali takmer dvojnásobne vyššie riziko kognitívneho poklesu ako ľudia, ktorí jedli menšie množstvo chilli. Ako uviedli vedci vo svojej štúdii:

„Z prieskumov výživy vyplýva, že príjem čili zahŕňal čerstvé aj sušené chilli papričky, ale nezahŕňal sladké papriky ani čierne korenie.“

Tím tiež poznamenal, že účastníci, ktorí zvyčajne jedli väčšie množstvo chili, mali tendenciu mať nižší finančný príjem, ako aj nižší index telesnej hmotnosti (BMI). Tiež vykonávali menej fyzickej aktivity v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli menšie množstvo chilli papričiek

Výskumníci navyše naznačujú, že ľudia so zdravým BMI môžu mať zvýšenú citlivosť na kapsaicín ako tí, ktorí majú klinickú nadváhu. Ako dodávajú vedci, zvýšená citlivosť môže tiež vysvetliť, prečo títo ľudia môžu mať vyššie riziko kognitívneho poklesu.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.plos.org, mdpi.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.