• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Pikantné jedlo má na ľudí šokujúci vplyv, následky sa prejavia v starobe

  • 19:28 24.07.2019
  • Bratislava
Pikantné jedlo má na ľudí šokujúci vplyv, následky sa prejavia v starobe

Pálivé papričky vám možno predĺžia život, no daň za to je vysoká.

Výskum uskutočnený na čínskej populácii zistil zaujímavé spojenie medzi konzumáciou chilli papričiek a zvýšeným rizikom poklesu kognitívnych funkcií a nástupom demencie.

Hlavnou aktívnou zložkou papričiek, vďaka ktorým sú pálivé, je kapsaicín, takže je veľmi pravdepodobné, že táto zlúčenina hrá hlavnú úlohu v potenciálnom účinku papričiek na zdravie.

Napriek pozitívnym zisteniam o súvislosti medzi chilli papričkami a nižšou úmrtnosťou, doteraz žiadne štúdie na ľuďoch neskúmali, ako môžu papričky ovplyvniť pokles kognitívnych funkcií.

Do výskumu publikovanom v časopise Nutrients sa zapojilo 4 582 čínskych účastníkov vo veku nad 55 rokov.

Vyššie riziko demencie pri viac ako 50 gramoch chilli denne

Ako uviedol hlavný autor štúdie Zumin Shi:

„V našich predchádzajúcich štúdiách sa zistilo, že spotreba chili je prospešná pre telesnú hmotnosť a krvný tlak. V tejto štúdii sme však zistili nepriaznivé účinky na poznávanie u starších dospelých.“

Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne jedli viac ako 50 gramov chilli denne, mali takmer dvojnásobne vyššie riziko kognitívneho poklesu ako ľudia, ktorí jedli menšie množstvo chilli. Ako uviedli vedci vo svojej štúdii:

„Z prieskumov výživy vyplýva, že príjem čili zahŕňal čerstvé aj sušené chilli papričky, ale nezahŕňal sladké papriky ani čierne korenie.“

Tím tiež poznamenal, že účastníci, ktorí zvyčajne jedli väčšie množstvo chili, mali tendenciu mať nižší finančný príjem, ako aj nižší index telesnej hmotnosti (BMI). Tiež vykonávali menej fyzickej aktivity v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli menšie množstvo chilli papričiek

Výskumníci navyše naznačujú, že ľudia so zdravým BMI môžu mať zvýšenú citlivosť na kapsaicín ako tí, ktorí majú klinickú nadváhu. Ako dodávajú vedci, zvýšená citlivosť môže tiež vysvetliť, prečo títo ľudia môžu mať vyššie riziko kognitívneho poklesu.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.plos.org, mdpi.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.