Dobrý cholesterol: Táto pochúťka pomáha zlepšiť jeho hladinu

HDL cholesterol, známy tiež ako „dobrý“ cholesterol, je dôležitý pri znižovaní rizika srdcových chorôb.
Štúdia ukázala, že konzumácia mandlí zlepšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a tiež znižuje„zlý“ cholesterol. Dobrý cholesterol, známy ako lipoproteín s vysokou hustotou (HDL cholesterol), je dôležitý pri znižovaní rizika srdcových chorôb.
Mandle sú výživné zdroje vitamínov E a B. Ich konzumácia pomáha doplniť minerály, ako je vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok, a mandle tiež poskytujú dobrú dávku zdravých tukov a vlákniny. Mandle môžu zlepšiť hladinu HDL cholesterolu, ktorý zhromažďuje „zlý“ cholesterol z tkanív a pomáha ho odstrániť z tela.
Randomizovaná kontrolovaná štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition ukázala, že hladina a funkcia HDL cholesterolu sa zlepšila u ľudí, ktorí denne konzumovali 43 g nesolených, celých mandlí po dobu 6 týždňov.
Autorka štúdie Penny Kris-Etherton uviedla:
„HDL je veľmi malý, keď sa dostane do obehu. Je ako vrece na odpadky, ktoré sa pomaly zväčšuje a zaobľuje, pretože zhromažďuje cholesterol z buniek a tkanív a potom ich ukladá do pečene, aby sa rozložil.“
HDL cholesterol je rozdelený do rôznych poddruhov a veľkostí častíc, ktoré sa pohybujú od veľmi malých pre-β-1 HDL po veľmi veľké α-1 HDL.
Ukázalo sa, že vysoké koncentrácie pre-β-1 HDL a nízke koncentrácie α-1 HDL, samotné alebo v kombinácii, zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.
Konzumácia mandlí a nízkotučná diéta zlepšuje poddruhy a funkcie HDL a bráni zníženiu α-1 HDL, ktoré je spôsobené tradičnou nízkotučnou stravou.
Kris-Etherton uviedla:
„Podarilo sa nám dokázať, že v dôsledku konzumácie mandlí bolo viac väčších častíc. To by sa premietlo do menších častíc, ktoré by robili to, čo majú robiť. Idú do tkanív a vytiahnu cholesterol, zväčšia sa a vezmú tento cholesterol do pečene na odstránenie z tela.“

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.