Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?
Pre mnohých čokoláda predstavuje balzam na nervy, iní sa jej vyhýbajú pre obsah cukru. Aká je pravda o vplyve čokolády na duševné zdravie?
Mnohí ľudia si čokoládu doprajú v ťažkých chvíľach, aby sa upokojili. Dobrou správou je, že podľa nového výskumu dokáže konzumácia čokolády znížiť riziko depresie o 70 percent. Dôležité je však vedieť, že tento účinok má predovšetkým horká čokoláda.
Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa, ktoré obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré môžu zmierniť zápaly v tele. Zápal je silne spojený s nástupom depresie.
Čokoláda obsahuje množstvo psychoaktívnych zložiek, ktoré môžu vyvolávať pocity eufórie. Čokoláda tiež obsahuje fenyletylamín, ktorý môže zlepšiť náladu ľudí.
Štúdie však zistili, že nejde iba o obsah čokolády, ale aj zmyselné potešenie z jej konzumácie je pre náladu dôležité.
Horká čokoláda je najúčinnejšia
Vedci v štúdii skúmali 13 626 dospelých, ktorých sa okrem iného pýtali na ich spotrebu čokolády a akékoľvek príznaky depresie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tmavú čokoládu, mali o 70 percent nižšiu šancu na vznik depresie.
Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac čokolády akéhokoľvek druhu, mali menšiu pravdepodobnosť hlásiť depresiu, ako tí, ktorí nejedli žiadnu čokoládu. No tí, ktorí jedli inú ako horkú čokoládu, nezaznamenali nižšie riziko depresie.
Autorka štúdie Sarah Jacksonová uviedla:
„Táto štúdia poskytuje určité dôkazy o tom, že konzumácia čokolády, najmä horkej čokolády, môže byť spojená so zníženou pravdepodobnosťou klinicky relevantných depresívnych symptómov.
Na objasnenie smerovania príčinných súvislostí je však potrebný ďalší výskum - mohlo by dôjsť k tomu, že depresia spôsobí, že ľudia stratia záujem o konzumáciu čokolády, alebo môžu existovať ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že ľudia budú menej konzumovať tmavú čokoládu a budú depresívni.
Ak sa zistí príčinná súvislosť preukazujúca ochranný účinok konzumácie čokolády pred príznakmi depresie, je potrebné pochopiť biologický mechanizmus, ktorý určuje typ a množstvo konzumácie čokolády pre optimálnu prevenciu a riadenie depresie.“
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.