• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

  • 19:55 05.08.2019
  • Bratislava
Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

Pre mnohých čokoláda predstavuje balzam na nervy, iní sa jej vyhýbajú pre obsah cukru. Aká je pravda o vplyve čokolády na duševné zdravie?

Mnohí ľudia si čokoládu doprajú v ťažkých chvíľach, aby sa upokojili. Dobrou správou je, že podľa nového výskumu dokáže konzumácia čokolády znížiť riziko depresie o 70 percent. Dôležité je však vedieť, že tento účinok má predovšetkým horká čokoláda.

Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa, ktoré obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré môžu zmierniť zápaly v tele. Zápal je silne spojený s nástupom depresie.

Čokoláda obsahuje množstvo psychoaktívnych zložiek, ktoré môžu vyvolávať pocity eufórie. Čokoláda tiež obsahuje fenyletylamín, ktorý môže zlepšiť náladu ľudí.

Štúdie však zistili, že nejde iba o obsah čokolády, ale aj zmyselné potešenie z jej konzumácie je pre náladu dôležité.

Horká čokoláda je najúčinnejšia

Vedci v štúdii skúmali 13 626 dospelých, ktorých sa okrem iného pýtali na ich spotrebu čokolády a akékoľvek príznaky depresie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tmavú čokoládu, mali o 70 percent nižšiu šancu na vznik depresie.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac čokolády akéhokoľvek druhu, mali menšiu pravdepodobnosť hlásiť depresiu, ako tí, ktorí nejedli žiadnu čokoládu. No tí, ktorí jedli inú ako horkú čokoládu, nezaznamenali nižšie riziko depresie.

Autorka štúdie Sarah Jacksonová uviedla:

„Táto štúdia poskytuje určité dôkazy o tom, že konzumácia čokolády, najmä horkej čokolády, môže byť spojená so zníženou pravdepodobnosťou klinicky relevantných depresívnych symptómov.

Na objasnenie smerovania príčinných súvislostí je však potrebný ďalší výskum - mohlo by dôjsť k tomu, že depresia spôsobí, že ľudia stratia záujem o konzumáciu čokolády, alebo môžu existovať ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že ľudia budú menej konzumovať tmavú čokoládu a budú depresívni.

Ak sa zistí príčinná súvislosť preukazujúca ochranný účinok konzumácie čokolády pred príznakmi depresie, je potrebné pochopiť biologický mechanizmus, ktorý určuje typ a množstvo konzumácie čokolády pre optimálnu prevenciu a riadenie depresie.“

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

DNES - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

DNES - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.