• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.4.2025Meniny má Marek
13°Bratislava

Čo sa v skutočnosti stane s vašim telom, keď mäso nahradíte sójou

  • 20:38 14.08.2019
  • Bratislava
Čo sa v skutočnosti stane s vašim telom, keď mäso nahradíte sójou

Sója je pre mnohých ľudí strašiakom, no často zabúdajú na jej zdravotné prínosy.

Najnovšie zistenia ukázali, že konzumácia mäsa môže predstavovať zvýšené riziko rakoviny. Preto mnohí ľudia hľadajú alternatívy, no kvôli rôznym debatám o potenciálnych vedľajších účinkoch sa sóji často vyhýbajú. Nový výskum však potvrdil, že konzumácia sóje môže znížiť hladinu cholesterolu. Sójové bôby tiež obsahujú vlákninu, lecitíny a izoflavón, ktoré majú pozitívny účinok na kardiovaskulárny systém. Sójový proteín má schopnosť mierne redukovať „zlý“ (LDL) cholesterol.

Metaanalýza 46 štúdií ukazuje, že denný príjem 25 gramov sójového proteínu môže znížiť LDL cholesterol o 4% behom 6 týždňov. Hromadenie LDL cholesterolu v tepnách môže spôsobiť ich upchatie a náhle zrážanie krvi, čo môže viesť k infarktu alebo mozgovej príhode.

Jeden z autorov štúdie David Jenkins uviedol:

"Keď človek nahradí mäso s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu stravou, ktorá obsahuje sóju, zníženie hladiny cholesterolu môže byť výraznejšie."

Sójové bôby sú bohaté na vlákninu a fytochemikálie, ako sú izoflavóny, fytosteroly a lecitíny, ktoré majú spolu aj samostatne jedinečné zdravotné prínosy.

Izoflavóny sú spojené so znížením rizika kardiovaskulárnych chorôb u žien v menopauze. Sója tiež znižuje príznaky menopauzy napodobňovaním účinku primárneho ženského pohlavného hormónu nazývaného estrogén.

Ukázalo sa, že denný príjem 25 a 375 mg sójových izoflavónov počas 1 až 12 mesiacov dokáže znížiť krvný tlak. Sójové lecitíny zohrávajú úlohu v metabolizme lipidov zlepšením odbúravania tukov a využívaním tukov uložených v bunkách na energiu.

Ukázalo sa, že po 12 týždňoch konzumácie sóje sa zefektívnilo chudnutie u dospelých s nadváhou a obezitou. Štúdie tiež zistili, že sójový proteín má protizápalové účinky, pravdepodobne v dôsledku schopnosti aminokyselín v sójovom proteíne znižovať zápal.

Nahradenie mäsa, ktoré má negatívny účinok na cholesterol, inými alternatívami, ako je sója, môže skutočne zlepšiť vaše kardiovaskulárne zdravie. Ako dodáva Jenkins:

„Existujúce údaje a naša analýza naznačujú, že sójový proteín prispieva k zdraviu srdca. Dúfame, že verejnosť bude aj naďalej považovať rastlinnú stravu za zdravú alternatívu.“

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.