Čo sa v skutočnosti stane s vašim telom, keď mäso nahradíte sójou
Sója je pre mnohých ľudí strašiakom, no často zabúdajú na jej zdravotné prínosy.
Najnovšie zistenia ukázali, že konzumácia mäsa môže predstavovať zvýšené riziko rakoviny. Preto mnohí ľudia hľadajú alternatívy, no kvôli rôznym debatám o potenciálnych vedľajších účinkoch sa sóji často vyhýbajú. Nový výskum však potvrdil, že konzumácia sóje môže znížiť hladinu cholesterolu. Sójové bôby tiež obsahujú vlákninu, lecitíny a izoflavón, ktoré majú pozitívny účinok na kardiovaskulárny systém. Sójový proteín má schopnosť mierne redukovať „zlý“ (LDL) cholesterol.
Metaanalýza 46 štúdií ukazuje, že denný príjem 25 gramov sójového proteínu môže znížiť LDL cholesterol o 4% behom 6 týždňov. Hromadenie LDL cholesterolu v tepnách môže spôsobiť ich upchatie a náhle zrážanie krvi, čo môže viesť k infarktu alebo mozgovej príhode.
Jeden z autorov štúdie David Jenkins uviedol:
"Keď človek nahradí mäso s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu stravou, ktorá obsahuje sóju, zníženie hladiny cholesterolu môže byť výraznejšie."
Sójové bôby sú bohaté na vlákninu a fytochemikálie, ako sú izoflavóny, fytosteroly a lecitíny, ktoré majú spolu aj samostatne jedinečné zdravotné prínosy.
Izoflavóny sú spojené so znížením rizika kardiovaskulárnych chorôb u žien v menopauze. Sója tiež znižuje príznaky menopauzy napodobňovaním účinku primárneho ženského pohlavného hormónu nazývaného estrogén.
Ukázalo sa, že denný príjem 25 a 375 mg sójových izoflavónov počas 1 až 12 mesiacov dokáže znížiť krvný tlak. Sójové lecitíny zohrávajú úlohu v metabolizme lipidov zlepšením odbúravania tukov a využívaním tukov uložených v bunkách na energiu.
Ukázalo sa, že po 12 týždňoch konzumácie sóje sa zefektívnilo chudnutie u dospelých s nadváhou a obezitou. Štúdie tiež zistili, že sójový proteín má protizápalové účinky, pravdepodobne v dôsledku schopnosti aminokyselín v sójovom proteíne znižovať zápal.
Nahradenie mäsa, ktoré má negatívny účinok na cholesterol, inými alternatívami, ako je sója, môže skutočne zlepšiť vaše kardiovaskulárne zdravie. Ako dodáva Jenkins:
„Existujúce údaje a naša analýza naznačujú, že sójový proteín prispieva k zdraviu srdca. Dúfame, že verejnosť bude aj naďalej považovať rastlinnú stravu za zdravú alternatívu.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.