Varovné príznaky nedostatku omega-3 mastných kyselín

Nedostatok omega-3 a omega-6 mastných kyselín môže mať za následok niekoľko zdravotných problémov.
Deficit omega-3 a omega-6 mastných kyselín sa môže prejaviť aj na vašej koži a očiach. Ich nedostatok súvisí so syndrómom suchého oka, ako je ekzémom, a suchou a drsnou pokožkou. Konzumácia rybieho oleja môže pomôcť pri liečení problémov, ako sú dermatitída, rakovina kože a kožné infekcie.
Medzi tri hlavné druhy omega-3 mastných kyselín patrí kyselina eikosapentaénová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolénová (ALA).
Omega-3 mastné kyseliny sú pre telo mimoriadne dôležité, pretože si ich nedokáže samo vyprodukovať. Ryby sú dobrým zdrojom EPA a DHA, zatiaľ čo ALA sa vyskytuje hlavne v rastlinných olejoch.
Vlašské orechy, sója, chia, konopné a ľanové oleje majú vysoký obsah ALA, zatiaľ čo losos, pstruh, sardinky a makrely majú vysoký obsah EPA a DHA.
Strava s vysokým obsahom slnečnicového oleja, arašidov a kukurice, ktorá má nízky obsah ALA (kyselina alfa-linolénová), ale vysoký obsah kyseliny linolénovej, môže tiež spôsobiť nedostatok omega-3.
Kyselina gama-linolénová alebo GLA je omega-6 mastná kyselina, o ktorej sa zistilo, že má protizápalové účinky. Petržlenový a brutnákový olej je bohatý na GLA a znižuje suchosť pokožky a dermatitídu.
U pacientov s atopickou dermatitídou (ekzém) sa preukázalo, že majú nižšiu Dihomo-GLA, ktorá sa syntetizuje priamo z GLA.
Liečba syndrómu suchého oka
Nízka hladina esenciálnych mastných kyselín, ako je kyselina alfa-linolénová (ALA) v tele, môže spôsobiť syndróm suchého oka. Je to stav, pri ktorom slzy nie sú schopné vytvoriť dostatočnú vlhkosť oka. Tento syndróm spôsobuje začervenanie, bolestivosť, suchosť, podráždenie, rozmazané videnie, bolesť a pocit nečistoty v oku. Štúdia Reza Dana a jeho kolegov ukazuje, že lokálna aplikácia ALA v podobe kvapiek výrazne znižuje príznaky syndrómu suchého oka.
V inej štúdii sa preukázalo, že konzumácia tuniaka znižuje riziko syndrómu suchého oka. Riziko syndrómu suchého oka bolo znížené o 68 percent u žien, ktoré mali päť porcií tuniaka týždenne v porovnaní so ženami, ktoré mali iba jednu porciu tuniaka týždenne.
Autorka štúdie Debra Schaumbergová uviedla:
„Sme zvyknutí na mantru „ste to, čo jete“, a naša štúdia naznačuje, že to platí aj pre zrak človeka. Na základe tejto správy je prevencia syndrómu suchého oka ďalším potenciálnym dôvodom na dodržiavanie stravy bohatej na tuniaka a ďalšie potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny.“
Zlepšenie kognitívnych funkcií
Vekom sa môže vyskytnúť nedostatok DHA, čo má za následok zhoršenie pamäti, problémy s učením a poruchy súvisiace s vekom, ako je Alzheimerova choroba. Príjem DHA v strave podporuje antioxidačnú aktivitu a zvyšuje expresiu niekoľkých proteínov, ktoré sú kľúčové pre zlepšenie pamäťových funkcií.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.