Ako sa zbaviť chuti na sladké a slané: Táto jednoduchá technika vás prekvapí
Prekvapivá technika pomáha kontrolovať chute na nezdravé potraviny.
Zo sledovania veľkého množstva obrázkov slaných alebo sladkých jedál ľudí prechádza chuť na ne. Potvrdil to výskum publikovaný v odbornom časopise Journal of Consumer Psychology. V štúdii sa ukázalo, že čím viac sa ľudia pozerali na hranolky a zmrzlinu, tým menej ju chceli jesť.
Účinok je podobný prirodzenému poklesu spokojnosti, ktorý ľudia pociťujú pri konzumácii jedla. Zatiaľ čo prvé sústo chutí úžasne, päťdesiate je už nudné. Táto štúdia však ukazuje, že ľudia sa môžu “prejesť” už len tým, že sa na jedlo pozerajú.
Profesor Ryan Elder, ktorý viedol štúdiu, uviedol:
„Istým spôsobom sa vám chuť zunuje aj bez toho, aby ste jedlo konzumovali. Je to zmyslová nuda - už ste sa posunuli ďalej a už viac nechcete zážitok z tejto chuti.”
Oči jedia a dokonca sa vedia aj prejesť
V rámci štúdie sa stovky ľudí pozerali na obrázky slaných alebo sladkých jedál. Pri hodnotení týchto potravín potom ľudia, ktorí sa pozerali na slané obrázky, dávali slaným jedlám nižšie hodnotenie. Tí, ktorí sa pozerali na sladké obrázky, dali sladkým jedlám nižšie hodnotenie.
Dôvodom je, že zakaždým, keď sa pozriete na ďalšiu fotografiu nejakého jedla, máte z toho menšiu radosť. Rovnako ako prvá chuť čokolády, ktorá vám dá pocit blaženosti, aj prvá fotografia povzbudzuje vašu chuť do jedla. Každý nasledujúci obrázok - rovnako ako každý nasledujúci čokoládový koláč - je však stále menej vzrušujúci, až kým vám z neho nezačne byť zle.
Profesor Elder vysvetlil:
„Aby ste dosiahli tieto účinky, musíte sa pozrieť na slušný počet obrázkov. Nie je to tak, že sa pozriete na niečo dvakrát alebo trikrát a dostanete efekt sýtosti.”
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.