Arteriálna tuhosť: Toto ovocie zlepšuje stav tepien aj krvný tlak

Drobné ovocie dokáže zmierniť krvný tlak aj arteriálnu tuhosť.
Konzumácia jednej šálky čučoriedok za deň dokáže znížiť krvný tlak a arteriálnu tuhosť, čím znižuje riziko srdcových chorôb. Potvrdil to výskum publikovaný v odbornom časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Arteriálna tuhosť sa vyskytuje v dôsledku biologického starnutia a artériosklerózy. Zápal hrá hlavnú úlohu pri vývoji artériosklerózy, a preto je hlavným prispievateľom k tuhnutiu tepien. Čučoriedky pomáhajú znížiť krvný tlak a arteriálnu tuhosť vďaka zvýšeniu oxidu dusnatého v krvných cievach.
Čučoriedky sú bohatým zdrojom flavonoidov, ako je antokyanín, prírodná zlúčenina, ktorá pôsobí ako antioxidant. Flavonoidy majú protizápalový účinok a tiež zvyšujú produkciu oxidu dusnatého v tele. Oxid dusnatý pomáha rozširovať cievy a vďaka tomu sa zlepšuje cirkulácia. Zvýšením prietoku krvi v tele sa následne zníži krvný tlak.
Čučoriedky zlepšujú zdravie ciev a znižujú tlak
V štúdii dostávala skupina starších účastníčok po menopauze 22 gramov čučoriedok denne po dobu 8 týždňov, pričom vedci skúmali ich vplyv na zníženie krvného tlaku.
Výsledky ukázali, že po 8 týždňoch došlo k zníženiu ich systolického krvného tlaku o 7 mm / Hg a k zníženiu diastolického krvného tlaku o 5 mm / Hg. Okrem toho sa u nich znížila arteriálna tuhosť o 6,5%.
Štúdia ukázala, že hladina oxidu dusnatého sa zvýšila o 68,5 percenta, čo vysvetľuje pokles krvného tlaku. Sarah A. Johnsonová, prvá autorka štúdie, uviedla:
"Naše zistenia naznačujú, že pravidelná konzumácia čučoriedok by mohla potenciálne oddialiť progresiu z predypertenzie na hypertenziu, a tým znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Naše zistenia naznačujú, že pridaním jedného jedla, čučoriedok, do stravy môže zmierniť negatívne kardiovaskulárne účinky, ktoré sa často vyskytujú v dôsledku menopauzy. “

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.